Industry

Aurora: Βόλτα στο αιωνόβιο σινεμά της Αγίας Πετρούπολης

στα 10

Λειτουργεί ακόμα, ως καλλιτεχνικός και εμπορικός κινηματογράφος στην καρδιά της πόλης, παρότι ιδρύθηκε πριν... την Επανάσταση!

Aurora: Βόλτα στο αιωνόβιο σινεμά της Αγίας Πετρούπολης

Η Αγία Πετρούπολη είναι μια πόλη και μυθική και μαγική και συναρπαστικά σύνθετη - και το Flix βρέθηκε εκεί, περνώντας μια βόλτα κι από τον πιο παλιό, αλλά απολύτως ενεργό κι εκσυγχρονισμένο, κινηματογράφο της.

Αν κανείς φτάσει στην Αγία Πετρούπολη με το τρένο, κατεβαίνει στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Φινλανδία: εκεί, δηλαδή, όπου έφτασε από το Ελσίνκι ο Λένιν για να κηρύξει την Οκτωβριανή Επανάσταση το 1917. Ο ίδιος, μάλιστα, βρίσκεται στην έξοδο για να προϋπαντήσει τους ταξιδιώτες.

Δείτε ακόμα: «Cines de Cuba»: Τα ξεχασμένα σινεμά της Κούβας

petrograd 607

Η πόλη είναι γεμάτη λογοτεχνία και ποίηση. Από τη στάση του Μετρό την αφιερωμένη στον Πούσκιν

petrograd 607

ως τον σκεπτικό Ντοστογιέφσκι, καθισμένο στην πλατεΐτσα μπροστά στο σπίτι του.

petrograd 607

Από την εκκλησία όπου βρίσκονται οι τάφοι των Ρομανόφ

petrograd 607

βλέπει κανείς, ή και διασχίζει τον Νέβα με τις γέφυρες που ανοίγουν στη διάρκεια των Λευκών Νυχτών

petrograd 607

και προσεγγίζοντας τον (τόσο δραματικό και παραμυθένιο) Ναό του Χυμένου Αίματος (υπενθύμιση της δολοφονίας του Τσάρου Αλέξανδρου Β')

petrograd 607

συναντά και τους χαρακτηριστικούς κάθε μητρόπολης πορτρετίστες που, αυτό τον καιρό, σκιτσάρουν... Τζον Σνόου.

petrograd 607

Ανάμεσά τους, εκτείνεται, πολύβοη και πανέμορφη, η λεωφόρος Νιέφσκι. Παίρνοντας στο χέρι ένα σνακ από τα... Burger King

petrograd 607

φτάνει σε μια εσοχή γεμάτη ιστορία, τον κινηματογράφο Aurora.

petrograd 607

Η Aurora ιδρύθηκε το 1913, πριν από 106 χρόνια, ως Pikadilly κι είναι το παλιότερο σινεμά της πόλης. Το όνομά του άλλαξαν οι Μπολσεβίκοι για να τιμήσουν το το πολεμικό πλοίο που έριξε έναν όλμο στα Χειμερινά Ανάκτορα. Το σινεμά έχει δυο αίθουσες, μια μεγάλη και μια μικρή, VIP, 100 θέσεων - και τέλεια εκσυγχρονισμένη εικόνα και ήχο, παρά το άθικτο εσωτερικό του.

petrograd 607

petrograd 607

Το σινεμά από την ίδρυσή του φιλοξενούσε συζητήσεις με δημιουργούς, αλλά και μουσικές συναυλίες, εδώ έχει παίξει, για παράδειγμα, ο Σοστακόβιτς και τις ίδιες σχέσεις με τις τέχνες διατηρεί και σήμερα.

petrograd 607

Οι ταινίες προβάλλονται στην πρωτότυπη εκδοχή τους με υπότιτλους στα ρωσικά και τα εισιτήρια κοστίζουν από 200 ως 500 ρούβλια, δηλαδή περίπου από 3 ως 7 ευρώ. Η Aurora προβάλλει όλων των ειδών τις ταινίες, περιλαμβάνοντας τις προτιμήσεις κάθε θεατή.

Από το «Toy Story 4»

petrograd 607

μέχρι το «Beanpole» του Κάντεμιρ Μπαλάκοφ που, ακριβώς, αποτυπώνει το τραύμα της Αγίας Πετρούπολης μετά τον Β' Παγκόσμιο

petrograd 607

μέχρι το «Πόνος και Δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.

petrograd 607

Εκατό και κάτι χρόνια ιστορίας, της τέχνης και της Ρωσίας, σ' ένα διατηρητέο αλλά ολοζώντανο σινεμά, όπου μπορεί να κάθισαν και ο Τσάρος Νικόλαος και ο Λένιν και τα θύματα της Πολιορκίας της Αγίας Πετρούπολης και τα σημερινά παιδιά της πόλης. Ολα κλεισμένα - και ορθάνοιχτα - πίσω από μια κομψή σιδερένια καγκελόπορτα με μια απλή επιγραφή.

petrograd 607

Δείτε κι αυτά: