Φεστιβάλ / Βραβεία

Φεστιβάλ Δράμας 2018 | «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή ο μεγάλος νικητής με 6 βραβεία

στα 10

Ολοκληρώθηκε το 41o Φεστιβάλ Δράμας, με την απονομή των βραβείων του σε Διεθνές και Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα. Διαβάστε αναλυτικά τους νικητές σε όλες τις κατηγορίες.

Flix Team
Φεστιβάλ Δράμας 2018 | «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή ο μεγάλος νικητής με 6 βραβεία

Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 66 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

Με μία, ξεκάθαρη και ισχυρή προτίμηση από την Κριτική Επιτροπή του Εθνικού Διαγωνιστικού τμήματος, στην ταινία «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή, ολοκληρώθηκε το 41ο Φεστιβάλ Δράμας: το φιλμ τιμήθηκε με τον Χρυσό Διόνυσο και 5 ακόμα βραβεία, Σεναρίου, Φωτογραφίας, Ανδρικής Ερμηνείας για τον Κίμωνα Κουρή, Σκηνικών και το βραβείο της ΕΤΕΚΤ.

Αυτή η σαρωτική επιτυχία της ταινίας, όπως είναι και φυσικό και θεμιτό, δεν επέτρεψε σε άλλες ταινίες που ξεχώρισαν στην εβδομάδα των προβολών να επισημανθούν αρκετά στα βραβεία, σαν το «Εκτορας Μαλό - Η Τελευταία Μέρα της Χρονιάς» της Ζακλίν Λέντζου που βραβεύτηκε με τον Αργυρό Διόνυσο, το «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου που κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στο Διεθνές Τμήμα, το «37 Mέρες» της Νικολέτας Λεούση που τιμήθηκε από την ΟΚΛΕ, το «Κιόκου Πριν Ερθει το Καλοκαίρι» του Κωστή Χαραμουντάνη που διακρίθηκε μόνο στα Κίνητρα του ΕΚΚ, ή το «Muffin» του Ντάνιελ Μπόλντα που απουσίαζε εντελώς.

Πέρα από τα βραβεία, σε μια από τις χειρότερες χρονιές για το Εθνικό Διαγωνιστικό τμήμα, αποδείχτηκε ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι ο υψηλός αριθμός των ταινιών που διαγωνίζονται - 66 φέτος - φέρνει και τη χαμηλή ποιότητά τους που υποβιβάζει το όλο. Σημείωμα για την Κριτική Επιτροπή, που θ' αποτελέσει την Προκριματική της επόμενης χρονιάς, να περιορίσει ακόμα περισσότερο τον αριθμό διαγωνιζόμενων ταινιών, ώστε το σύνολο που παρουσιάζεται να είναι αντάξιο ενός εθνικού φεστιβάλ.

Σημείωμα και στους διοργανωτές του Φεστιβάλ, παράλληλα με το να διεκδικούν ολοένα και περισσότερα χρήματα από την Πολιτεία για το Φεστιβάλ Δράμας, να επανεξετάσουν και τον «άγραφο κανόνα» που θέλει να στοιβάζονται αδιακρίτως ταινίες στο Εθνικό Διαγωνιστικό, να τολμήσει μια αυστηρότερη επιλογή κι ένα μικρότερο αριθμό ταινιών, ώστε να παρουσιάζει ένα αληθινά αξιόλογο τμήμα, με τη σοβαρότητα που αξίζει στους Ελληνες δημιουργούς κι όχι, πια, έναν κατάλογο που εξισώνει το ταλέντο και τη γραφικότητα.

Η Τελετή Λήξης του Φεστιβάλ, αποτέλεσε και την πρώτη επίσημη εμφάνιση σε κινηματογραφική εκδήλωση, της νέας Υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά, η οποία δήλωσε: «Αγαπητές και αγαπητοί μικρομηκάδες, πεισματάρηδες, που μέσα στην κρίση καταφέρατε να κάνετε περισσότερες ταινίες. Είστε ο πιο ευαίσθητος δέκτης των μηνυμάτων που έρχεται από την κοινωνία μας. Το Φεστιβάλ Δράμας αποτέλεσε πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών. Εσείς οι δημιουργοί φέρατε εδώ κι εμπιστευτήκατε στο Φεστιβάλ τη δουλειά σας. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι και θα υποδεχτούμε στην Αθήνα με τον καλύτερο τρόπο τις ταινίες σας. Το Φεστιβάλ διανύει νέα περίοδο, ακολουθώντας τη δημιουργικότητά σας. Μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι, πιο κοντά σε μία προσδοκία. Το γεγονός ότι με τη δουλειά σας καταφέρατε να προκαλέσουμε τα θεσμικά αντανακλαστικά της πολιτείας, είναι σημαντικό. Η Τέχνη διαισθάνεται και πρέπει να την ακολουθούμε όλοι. Αλλά δεν πρέπει να εντοπίζουμε στο σινεμά μόνο σε μέρες γιορτής, πρέπει 365 μέρες το χρόνο να έχουμε στο νου μας ότι οι πόλεις πρέπει ν' αποτελούν φυτώριο καθημερινού πολιτισμού. Ταινίες, βιβλία, μουσική, θέατρο, όχι γιατί αυτό μας κάνει ανώτερους, αλλά μας κάνει μέσα μας καλύτερους. Είμαι πολύ αισιόδοξη ότι από εδώ και μπρος θα έχουμε ταινίες που θα μιλάνε για καλύτερα πράγματα.»

Μένει να δούμε, στο αμέσως επόμενο διάστημα, αν η Υπουργός Μυρσίνη Ζορμπά έχει την πρόθεση όντως να κάνει και κάτι για τις ανάγκες του ελληνικού κινηματογράφου ή αν θα επιστρέψει, στην επόμενη κινηματογραφική διοργάνωση όπου θα εμφανιστεί, χωρίς έργο και με τα ίδια λόγια ν' αγαπιόμαστε.


Διαβάστε ακόμη:

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ και κλικάρετε στους τίτλους για να διαβάσετε και να δείτε περισσότερα για την κάθε ταινία.

Τα βραβεία - 41ο Εθνικό Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους

αβανος 607

Η Σιγή των Ψαριών Οταν Πεθαίνουν 607

Τα Βραβεία - 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας

  • Grand Prix 2017 (συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ εκ μέρους της Raycap): «Vihta» του Φρανσουά Μπιερί
  • Δεύτερο Βραβείο: «My Name Is Julita» του Φιλίπ Ντζιερζάφσκι
  • Βραβείο EFA «ΔΡΑΜΑ 2017», της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου: «The Escape» της Λετισιά Μαρτινόνι
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης: «Η Σιγή των Ψαριών όταν Πεθαίνουν» του Βασίλη Κεκάτου
  • Βραβείο Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων: «Tweet-Tweet» της Ζάνα Μπεκμαμπέτοβα
  • Ειδικό Βραβείο Αρτιότερης Παραγωγής TV5 MONDE: «Delectable You» του Αξέλ Κουρτιέρ
  • Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: «Manicure» του Αρμάν Φαγιάζ
  • Εύφημος Μνεία: για το σενάριο, «The Rabbi» του Ουρίγια Χερτς
  • Εύφημος Μνεία: «The Shadow of the Bride» της Αλεσάντρα Πεσέτα

Pitching Lab

  • Βραβείο Finos Film (με χρηματικό έπαθλο 1.000 ευρώ): Θάνος Ψυχογιός για το «Scar»

Ανεξάρτητα Βραβεία

  • Βραβείο FIPRESCI (Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα: «The Culture» του Ερνστ Ντε Γκέερ
  • Βραβείο Π.Ε.Κ.Κ. (Πανελλήνια Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου) για το Εθνικό Διαγωνιστικό Τμήμα: «Μόλλυ 6 με 8» του Ευθύμη Μιχελουδάκη
  • Βραβείο Ενωσης Ελλήνων Κινηματογραφιστών για την καλύτερη φωτογραφία από νέο Ελληνα κινηματογραφιστή: Γιάννης Σίμος για τη «Νάρκη» του Δημήτρη Τσαλαπάτη
  • Βραβείο Τεχνικής Αρτιότητας της Ένωσης Τεχνικών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης ΕΤΕΚΤ: «Αβανος» του Παναγιώτη Χαραμή
  • Βραβείο Ο.Κ.Λ.Ε. (Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας): «37 Mέρες» της Νικολέτας Λεούση
  • Βραβείο Ανθρωπίνων Αξιών της Βουλής των Ελλήνων: «My Name Is Julita» του Φιλίπ Ντζιερζάφσκι

Κίνητρα Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου

Από 2000 ευρώ για την επόμενη ταινία τους κερδίζουν οι ταινίες: «Βασιλεία» της Αναστασίας Κρατίδη, «Tropical Dreams» της Βαγγελιώς Σουμέλη, «En Partie» της Αναστασίας Μελίας Ελευθερίου, «Κιόκου Πριν Ερθει το Καλοκαίρι» του Κωστή Χαραμουντάνη, «Εντροπία» του Χρήστου Τάτση και «Yawth» των Λήδας Βαρτζιώτη και Δημήτρη Τσακαλέα. Επίσης, το ΕΚΚ απένειμε το Βραβείο Pitching Lab στο «Nursery Rhyme».

Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφία των 66 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.


Διαβάστε ακόμη:


Το 41ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας διεξάγεται φέτος από τις 17 μέχρι και τις 22 Σεπτεμβρίου 2018.

Φεστιβάλ Δράμας 2018 Αφίσα