Φεστιβάλ / Βραβεία

Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

στα 10

Το ελληνικό σινεμά θα βρίσκεται παρόν για άλλη μια χρονιά στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Αυτές είναι οι ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη.

Το ελληνικό σινεμά, με 27 μεγάλου μήκους και 16 μικρού μήκους ελληνικές ταινίες, θα βρίσκεται στον πυρήνα και της φετινής εορταστικής διοργάνωσης του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Φέτος, τα μέλη της γνωμοδοτικής επιτροπής που ανέλαβε το έργο της προεπιλογής των ταινιών του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου ήταν οι: Αμάντα Λιβανού (παραγωγός), Νίκος Labôt (σκηνοθέτης) και Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος (κριτικός κινηματογράφου).

Εδώ και τρία χρόνια διοργανώνεται το Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου. Αν και δεν έχει διαγωνιστικό χαρακτήρα, ωστόσο φιλοξενεί ορισμένα ανεξάρτητα βραβεία που ενισχύουν το ελληνικό σινεμά:

  • Το Βραβείο Κοινού FISCHER.
  • Το Βραβείο του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου, αξίας 5.000 ευρώ σε πρωτοεμφανιζόμενο σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενη σκηνοθέτιδα, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα («Επίσημη Πρώτη») και το Βραβείο Best Location αξίας 1.500 ευρώ, το οποίο απονέμεται από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ, σε location manager (ή σκηνοθέτη/σκηνοθέτιδα, σε περίπτωση που δεν υπάρχει location manager) ταινίας πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη ή πρωτοεμφανιζόμενης σκηνοθέτιδας, σε ελληνική παραγωγή που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα.
  • Το πρώτο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 3.000 ευρώ, στην πρώτη ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο κοινού, τη διαδικασία επιλογής του οποίου υλοποιεί η Fischer, και το δεύτερο βραβείο της ΕΡΤ, αξίας 2.000 ευρώ, στην ελληνική ταινία που θα κερδίσει το βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Κινηματογράφου FIPRESCI.
  • Το Βραβείο της διεθνούς κριτικής FIPRESCI.
  • Το Βραβείο των ελλήνων κριτικών – ΠΕΚΚ.
  • Τα Βραβεία Νεότητας (Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής), που δίνει επιτροπή φοιτητών των πανεπιστημίων της Θεσσαλονίκης.

Στα ανεξάρτητα βραβεία προστίθεται, φέτος, το βραβείο του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου, το οποίο συμπληρώνει σαράντα χρόνια παρουσίας στο χώρο του πολιτισμού. Το Βραβείο «Ιδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου», αξίας 3.000 ευρώ, απονέμεται σε ταινία η οποία επιδεικνύει μια ολοκληρωμένη αισθητική πρόταση, προάγει την κινηματογραφική τέχνη και αναδεικνύει τις συγγένειές της με τις άλλες τέχνες. Το Βραβείο «Ίδρυμα Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου», το οποίο απονέμεται με αφορμή την επέτειο των σαράντα ετών από ιδρύσεως του Ιδρύματος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, έχει στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής. Τριμελής ανεξάρτητη κριτική επιτροπή θα απονείμει το βραβείο σε ελληνική ταινία που πραγματοποιεί την πρεμιέρα της στο 60ό Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμα: 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Αφιέρωμα στα «sweet movies» του Ντούσαν Μακαβέγιεφ

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προσφέρει, επίσης, μια πολύτιμη ευκαιρία στους Ελληνες σκηνοθέτες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους σε ξένους επαγγελματίες. Ταινίες από τη φετινή ελληνική παραγωγή θα προβάλλονται (έως και τρεις μήνες μετά το Φεστιβάλ) στη διαδικτυακή πλατφόρμα Cinando –απ’ τα σημαντικότερα εργαλεία για τους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου παγκοσμίως.

Επιπλέον, συνεχίζεται η εξαιρετικά επιτυχημένη υπηρεσία διασύνδεσης (matchmaking) Ελλήνων σκηνοθετών με επαγγελματίες του διεθνούς κινηματογραφικού χώρου, στο πλαίσιο του τμήματος της Αγοράς.

Στο πρόγραμμα του 60ού ΦΚΘ θα δούμε συνολικά 27 μεγάλου μήκους ταινίες:

  • 17 ταινίες σε πρώτη προβολή
  • 7 σπάνια και αγαπημένα φιλμ από την ιστορία του ελληνικού κινηματογράφου
  • 2 ταινίες στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα»
  • 1 ταινία που έχει ήδη κάνει πρεμιέρα στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά»

Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκης για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν (την ώρα που συμβαίνουν) μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.


ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΩΤΗ

Πρωτοεμφανιζόμενοι πολλά υποσχόμενοι σκηνοθέτες, καθώς και έμπειροι δημιουργοί μάς εμπιστεύτηκαν και φέτος τις ταινίες τους. Στο 60ό ΦΚΘ θα δούμε σε πρώτη προβολή 17 φιλμ, τρία εκ των οποίων συμμετέχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό. Ωστόσο, υπάρχει και μια έκπληξη. Ενα νέο διαγωνιστικό τμήμα, το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα και στο οποίο συμμετέχουν άλλες δύο ελληνικές ταινίες.

Ανάκριση 607

Η Ανάκριση του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη

Βασισμένη στο μυθιστόρημα του δημοσιογράφου και συγγραφέα Ηλία Μαγκλίνη, η ταινία του Παναγιώτη Πορτοκαλάκη εξερευνά την ακόμα ανοιχτή πληγή των χρόνων της δικτατορίας. Μια κόρη που προσπαθεί να γιατρευτεί απ’ τις εμμονές της, φέρνει τον πατέρα της αντιμέτωπο με τον άνθρωπο που τον βασάνιζε κατά τη διάρκεια της Χούντας. Με τους Πηνελόπη Τσιλίκα, Γιώργο Κέντρο, Θέμη Πάνου κ.ά.

απόστρατος 607

Απόστρατος του Ζαχαρία Μαυροειδή

Ο Aρης, ένας τριαντάρης επιχειρηματίας στα όρια της χρεοκοπίας, μετακομίζει στο σπίτι του εκλιπόντος παππού Αριστείδη, απόστρατου αξιωματικού του Ελληνικού Στρατού. Σύντομα ξανασμίγει με έναν παλιό φίλο του Αριστείδη. Προσπαθώντας να φανεί αντάξιος του ονόματός του, ο Aρης σταδιακά ταυτίζεται με τον παππού του. Η ταινία συμμετείχε στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Μιχάλη Σαράντη, Γιώτα Φέστα, Θανάσης Παπαγεωργίου.

Γεννημένος 8η Μαρτίου 607

Γεννημένος 8η Μαρτίου του Λυμπέρη Διονυσόπουλου

Οι γυναίκες έχουν καταλάβει τον κόσμο και έχουν εκτελέσει τον αντρικό πληθυσμό. Ένας ταγμένος μισογύνης, ο Λεωνίδας, θα καταφέρει να επιζήσει. Όταν θα γνωρίσει την Οφηλία, μια νεαρή επαναστάτρια και σινεφίλ, τα πράγματα θα πάρουνε μια περίεργη τροπή. Με τους: Μαίρη Σεΐσογλου, Λυμπέρη Διονυσόπουλο, Δέσποινα Χαλίδου.

Δε θέλω να γίνω δυσάρεστος αλλά πρέπει να μιλήσουμε για κάτι πολύ σοβαρό 607

Δε Θέλω να Γίνω Δυσάρεστος Αλλά Πρέπει να Μιλήσουμε για Κάτι Πολύ Σοβαρό του Γιώργου Γεωργόπουλου

O Aρης είναι ένα πετυχημένο στέλεχος μιας μεγάλης εμπορικής εταιρίας. Η ζωή του θα αλλάξει οριστικά, όταν μάθει πως είναι φορέας ενός σεξουαλικά μεταδιδόμενου ιού, θανατηφόρου μόνο για τις γυναίκες. Ο Aρης ξεκινάει ένα υπαρξιακό ταξίδι συναντήσεων με τις πρώην του και θα έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες των επιλογών του. Η ταινία συμμετείχε στο Agora Works in Progress 2017 του ΦΚΘ. Θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Austin Film Festival. Πρωταγωνιστούν: Oμηρος Πουλάκης, Βαγγέλης Μουρίκης, Κόρα Καρβούνη, Ιωάννα Παππά.

Δεν Ακούμε τα Τραγούδια 607

Δεν Ακούμε τα Τραγούδια του Τάκη Παπαναστασίου

Ο Νίκος και η Νόρα προσκαλούν στο σπίτι τους τον Άγγελο για να περάσει τη νύχτα μαζί τους. Η βραδιά περιλαμβάνει έναν πίνακα του Ντιμπιφέ, κιμονό και γουέστερν, ένα καμένο κοτόπουλο, τον Έλβις και την Ντίτριχ. Πρωταγωνιστούν οι: Νόρα - Νάνσυ Σιδέρη, Νίκος - Πάνος Παπαδόπουλος, Άγγελος - Μιχαήλ Ταμπακάκης.

Διαβάστε ακόμα: Αυτό είναι γιορτή! Ο Τζον Γουότερς στο 60ό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

εξορία Βασίλης μαζωμένος 607

Εξορία του Βασίλη Μαζωμένου

Ο Aρης, πασχίζει να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε μια βάρκα. Καταφέρνει να γλιτώσει τον πνιγμό αλλά με την επιστροφή του, ρίχνεται σ’ έναν αγώνα επιβίωσης που θα τον φέρει στα όρια της ανθρώπινης αντοχής. Πρωταγωνιστούν: Κατερίνα Τσάση – Δέδε, Στέφανος Κακαβούλης, Αγγελική Καρυστινού.

Ζιζοτεκ

Ζίζοτεκ του Βαρδή Μαρινάκη

Μετά την εγκατάλειψη του εννιάχρονου Ιάσωνα από τη μητέρα του σε ένα πανηγύρι δίπλα στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας, βρίσκει καταφύγιο σε μια καλύβα στη μέση του δάσους που ανήκει σε ένα απομονωμένο και ιδιότροπο μεσήλικα, τον Μηνά. Μια συγκινητική ιστορία για τη λαχτάρα για οικειότητα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο τμήμα East of the West στο Κάρλοβι Βάρι. Η ταινία συμμετείχε στα τμήματα Crossroads co-production Forum 2012 και Agora Works in Progress 2017 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Πηνελόπη Τσιλίκα, Αύγουστο Λάμπρου-Νεγρεπόντη, Δημήτρη Ξανθόπουλο.

Το Θολάμι 607

Το Θολάμι του Βασίλη Νούλα

Βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα του Νίκου Κάσδαγλη, η ταινία ακολουθεί την ταραχώδη διαδρομή της Δέσποινας, μέλους τρομοκρατικής οργάνωσης, στο κέντρο της πόλης, όπου προσπαθεί να κρατηθεί, όπως μπορεί, στη ζωή αφού έχει διαπράξει έναν φόνο. Μέσα από την ταραγμένη διαδρομή της κεντρικής ηρωίδας διαγράφεται ένα πορτρέτο της Αθήνας. Πρωταγωνιστούν: Δέσποινα Χατζηπαυλίδου, Νίκος Σάμπαλης, Βίκυ Κυριακουλάκου.

Pencil Knife Baton

Μολύβι Μαχαίρι Σκυτάλη του Κωνσταντίνου Κακογιάννη

Τέσσερις συγκάτοικοι στο Βερολίνο αναζητούν νόημα και ταυτότητα και προσπαθούν να πολεμήσουν την αδικία. Μπορούν οι άνθρωποι να συμπορευτούν με τα τραυματισμένα ιδανικά τους; Μπορεί η αναζήτηση της προσωπικής αλήθειας να συμβαδίσει με την κοινωνική δικαιοσύνη; Με τους: Mαρία Κατσανδρή, Σεμπάστιαν Μπέκερ, Σελίν Γιλντιριμ κ.ά.

Persephone 607

Περσεφόνη του Κώστα Αθουσάκη

Μια ελληνο-ιαπωνική κινηματογραφική οπερέτα, που ζωντανεύει τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης μπροστά στα μάτια ενός γκρουπ γυναικών από την Ιαπωνία, την ώρα που η άφιξη του ξένου άντρα αναστατώνει τα μέλη της οικογένειας του ξενώνα Persephone. Η ταινία συμμετείχε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Έλσα Λεκάκου, Δημήτρη Ήμελλο, Κατερίνα Λυπηρίδου, Ευαγγελία Καρακατσάνη.

Πολιορκία στην Οδό Λιπερτή 607

Πολιορκία στην οδό Λίπερτη του Σταύρου Παμπαλλή

Μια κατάσταση πολιτικής, κοινωνικής, οικονομικής και ψυχολογικής ασφυξίας περιγράφει ο Σταύρος Παμπαλλής στην ταινία του Πολιορκία στην οδό Λίπερτη, καταγράφοντας τις αγωνιώδεις προσπάθειες μιας οικογένειας να σώσει το μόνο πράγμα που της έχει απομείνει για να χάσει: το σπίτι της. Πρωταγωνιστούν: Δάφνη Αλεξάντερ, Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης, Νιόβη Χαραλάμπους, Ακύλλας Καραζήσης.

Διαβάστε ακόμα: Θεσσαλονίκη 2019: Ο ανατρεπτικός Καταλανός Αλμπερτ Σέρα, η διορατική Τζοάνα Χογκ και όλες τους οι ταινίες στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

πύραυλος 607

Ο Πύραυλος του Στέφανου Σιταρά

Ο Στάθης, χρόνια γνωστός για τη μυθομανία του, αναγκάζεται να αποδείξει στους φίλους του την ύπαρξη ενός «απόρρητου πυραύλου» (που μόνο εκείνος ξέρει), προκειμένου να μην τους χάσει. Γυρισμένος με μη-ηθοποιούς στην πορεία τεσσάρων ετών, Ο Πύραυλος αφηγείται την πραγματική ιστορία μιας παρέας, την τελευταία νύχτα του καλοκαιριού. Πρωταγωνιστούν: Αν-Μαρί Λεζινό, Άρης Μαυρόπουλος, Μαριέτη Παπαθεοδώρου κ.ά.

Στα 9

@9: Στα εννιά του Άγγελου Σπάρταλη

Eνα κορίτσι φάντασμα, ηλικίας εννέα ετών, καταλαμβάνει τα κατασχεθέντα από τις τράπεζες διαμερίσματα του κέντρου των Αθηνών και επιτίθεται με βία στους μεσίτες και στους νέους αγοραστές. Ένα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι, στο ξεκίνημα της κοινής του ζωής, θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί το μικρό φάντασμα για δικό του όφελος. Πρωταγωνιστούν: Δήμητρα Σπάρταλη, Vassilis Awad, Σοφία Παπαδοπούλου, Άγγελος Παπαδημητρίου κ.ά.

Cosmic Candy

Cosmic Candy της Ρηνιώς Δραγασάκη

Η Aννα, μια μοναχική και ιδιόρρυθμη ταμίας σουπερμάρκετ αναγκάζεται να πάρει υπό την προστασία της το δεκάχρονο κορίτσι του διπλανού διαμερίσματος, ύστερα από την μυστηριώδη εξαφάνιση του πατέρα του. Την απασχολούν, επίσης, η πιθανή της απόλυση και ένα ρομαντικό ειδύλλιο. Και όλα αυτά υπό την επήρεια υπερβολικής ποσότητας Κοσμικ Κάντυ, της καραμέλας που σκάει στο στόμα. Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Fantastic Fest του Όστιν στο Τέξας και στο Sitges στην Ισπανία. Συμμετείχε, επίσης, στο τμήμα Crossroads co-production Forum 2013 και Agora Works in Progress 2016 της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρωταγωνιστούν: Μαρία Κίτσου, Μάγια Πιπερά, Κίμωνας Κουρής. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2020 από τη Weird Wave.

Entwined

Entwined του Μίνωα Νικολακάκη

Aρτι αφιχθείσα από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο, όπου και πραγματοποίησε την πρεμιέρα της, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μίνωα Νικολακάκη, είναι μια μεταφυσική αλληγορία. Αφηγείται την ιστορία του Πάνου, ενός νεαρού γιατρού που μετακομίζει σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό για να κάνει το αγροτικό του. Εκεί θα ερωτευτεί μια κοπέλα που πάσχει από μια σπάνια ασθένεια. Με τους: Αναστασία Ραφαέλα Κονίδη, Προμηθέα Αλειφερόπουλο, Άννα Κοζαδίνου κ.ά.

Winona

Winona του Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy)

Η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη και μουσικού, Αλέξανδρου Βούλγαρη (The Boy), μάς συστήνει τέσσερις γυναίκες που πηγαίνουν σε μια παραλία για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Γυρισμένη με φιλμ 16mm, η Winona αιχμαλωτίζει στον φακό της τον αισθησιασμό που προκύπτει από το φως, το νερό και τη νεαρή σάρκα, καλώντας μας να ανακαλύψουμε τα μυστικά που κρύβονται πίσω από, φαινομενικά, ανέμελα παιχνίδια. Η ταινία θα κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ της Βαρσοβίας. Συμμετείχε στη δράση Thessaloniki Goes to Cannes Works in Progress 2019 της Αγοράς του ΦΚΘ. Με τους: Ανθή Ευστρατιάδου, Σοφία Κόκκαλη, Ηρώ Μπέζου, Δάφνη Πατακιά. Η ταινία θα κυκλοφορήσει στους κινηματογράφους το 2020 από τη Weird Wave.


ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

το θαύμα της θάλασσας των σαργασσών 607

Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα

Την ελληνική της πρεμιέρα στο 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιήσει η νέα ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα «Το Θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών», η οποία προκάλεσε αίσθηση στην παγκόσμια πρεμιέρα της στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βερολίνου, ενώ έχει πραγματοποιήσει σημαντική διεθνή πορεία σε φεστιβάλ και ξένες αγορές. Δύο γυναίκες (Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη) ζουν σε μια επαρχιακή πόλη στη Δυτική Ελλάδα. Όταν ένας μυστηριώδης θάνατος φέρνει τα πάνω-κάτω στη μικρή τους πόλη και πυροδοτεί έναν άγριο κύκλο βίας, οι ζωές των δύο γυναικών που μέχρι χτες αγνοούσαν η μία την ύπαρξη της άλλης, θα αρχίσουν να συγκλίνουν. Η συνάντησή τους θα μπορούσε να είναι η σωτηρία τους. Πρωταγωνιστούν: Αγγελική Παπούλια, Γιούλα Μπούνταλη, Χρήστος Πασσαλής, Αργύρης Ξάφης, Θανάσης Δόβρης, Λαέρτης Μαλκότσης. Η ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους στις 21 Νοεμβρίου από τη StraDa Films.

Διαβάστε ακόμα: Μεγαλώνοντας στα '80s! Ο The Boy επιλέγει ταινίες για το 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών 607 Το θαύμα της Θάλασσας των Σαργασσών του Σύλλα Τζουμέρκα.


ΞΕΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ

Στην ενότητα «Ξεπερνώντας τα σύνορα» παρουσιάζονται σε πρεμιέρα δύο ταινίες ελληνικού ενδιαφέροντος, γυρισμένες από ξένους σκηνοθέτες που εμπνέονται από την Ελλάδα και από ελληνικά θέματα:

Αύριο Περνάω Απέναντι

Αύριο Περνάω Απέναντι της Σεπιντέ Φαρσί

Συμπαραγωγή Ελλάδας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Βελγίου, η ταινία της Σεπιντέ Φαρσί μιλάει για τη σχέση δύο ανθρώπων που οι ζωές τους διασταυρώνονται, υπό αντίξοες συνθήκες. Η Μαρία, μια αστυνομικός που παίρνει μετάθεση για τη Λέσβο συναντά έναν σύριο πρόσφυγα που φτάνει στο νησί. Η γνωριμία τους θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουνε τον κόσμο. Πρωταγωνιστούν: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Χάνα Ίσσα, Λυδία Φωτοπούλου, Βασίλης Κουκαλάνι.

Common Birds

Common Birds των Σίλβια Μαλιόνι και Γκράεμ Τόμσον

Αντλώντας έμπνευση από τον Αριστοφάνη και γυρισμένη σε αρχαία ελληνικά, η ταινία των Σ.Μαλιόνι και Γκ.Τόμσον αφηγείται την ιστορία δύο Αθηναίων που περιδιαβαίνουν στη σύγχρονη Αθήνα, την οποία αποφασίζουν να εγκαταλείψουν. Φτάνουν σε ένα αρχαίο δάσος, όπου γίνονται φίλοι με τα πουλιά. Μια αλληγορία για την σύγχρονη κατάσταση της Ελλάδος και τις λύσεις που μπορεί να προσφέρει το αριστοφανικό κείμενο. Πρωταγωνιστούν: Ρηνιώ Κυριαζή, Τάσος Ράπτης, Κώστας Βασαρδάνης, Άνα Λους Αρτέγκα.


ΜΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ ΜΑΤΙΑ

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου του 60ού ΦΚΘ θα προβληθεί, επίσης, μία ταινία που έχει ήδη πραγματοποιήσει πρεμιέρα:

Meltem 607

Meltem του Βασίλη Δογάνη

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (ήδη αναγνωρισμένου για τα μικρού μήκους φιλμ του), Βασίλη Δογάνη, αφηγείται την ιστορία μιας νεαρής Γαλλίδας, ελληνικής καταγωγής, η οποία επιστρέφει στη Λέσβο για να κληρονομήσει το εξοχικό σπίτι της μητέρας της που πέθανε πρόσφατα. Εκεί θα την ακολουθήσουν δύο γάλλοι συμφοιτητές της, με τους οποίους σκοπεύει να ανοίξει μια επιχείρηση, χρησιμοποιώντας τα λεφτά απ’ την πώληση του σπιτιού. Με τους: Δάφνη Πατακιά, Ραμπά Ναΐτ Ουφέλα, Άκης Σακελλαρίου.

Διαβάστε ακόμα: Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης παθαίνει... overview effect


ΑΠΟ ΤΟ 1 ΣΤΟ 60

Μανταλένα 607 Μανταλένα

Οι ταινίες που βραβεύτηκαν στην 1η Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου (το 1960), το «Ποτάμι» του Νίκου Κούνδουρου, η «Μανταλένα» του Ντίνου Δημόπουλου, το «Εγκλημα στα Παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη, ο «Μακεδονικός Γάμος» του Τάκη Κανελλόπουλου και το «Μια του Κλέφτη» του Δημήτρη Ιωαννόπουλου επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη και θα προβληθούν στο 60ό Φεστιβάλ.

Κήπος του Θεού

Παράλληλα, τιμώντας τη μνήμη του Τάκη Σπυριδάκη, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβάλει την ταινία «Ο Κήπος του Θεού» (1994), σε σενάριο και σκηνοθεσία του Τάκη Σπυριδάκη, με πρωταγωνιστή τον ίδιο και τους Κώστα Μαρκόπουλο, Βαγγέλη Μουρίκη, Μπάμπη Αλατζά, Νικ Καλάμο, Ντίνο Μακρή. Η ταινία τιμήθηκε με 7 κρατικά βραβεία ποιότητας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Ποτάμι 607 Ποτάμι του Νίκου Κούνδουρου

Ελληνικό σινεμά προσβάσιμο σε όλους: Στόχος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης είναι να μοιράζεται τη δύναμη του σινεμά με όλους τους θεατές ανεξαιρέτως. Για αυτό το λόγο, προβάλλει ταινίες με ακουστική περιγραφή [AD: Audio Description] για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης και με υπότιτλους για Κ/κωφούς και βαρήκοους [SDH: Subtitles for the Deaf or hard of Hearing] με την επιμέλεια και πιστοποίηση της Κίνησης Καλλιτεχνών με Αναπηρία. Το 60ό Φεστιβάλ τιμά τη μνήμη του πρόσφατα εκλιπόντος σκηνοθέτη Γιώργου Καρυπίδη, κάνοντας καθολικά προσβάσιμη την ταινία «Στη Σκιά του Φόβου» (1988), ένα υπαρξιακό δράμα με μορφή «ονειρικού» θρίλερ, που εντυπωσιάζει με την ατμόσφαιρά του, την υποβλητική μουσική και φωτογραφία και την ερμηνεία του Γιώργου Κώνστα. Καθολικά προσβάσιμη θα είναι και η προβολή της ταινίας το «Ποτάμι» (1959) του Νίκου Κούνδουρου.

Διαβάστε ακόμη: Μεγάλη έκθεση του (ζωγράφου) Νίκου Κούνδουρου στο 60ό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης


ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Index 607 4 Το «Index» του Νικόλα Κολοβού, ο Χρυσός Διόνυσος του 42ου Φεστιβάλ Δράμας

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα παρουσιαστούν οι βραβευμένες 16 μικρού μήκους ταινίες από το πρόσφατο 42ο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.


Το 60ό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκης για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν (την ώρα που συμβαίνουν) μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.