Σπάνιο και όμως συνέβη! Για πρώτη φορά στην Ελλάδα φέτος, νυχτερίδα δάγκωσε άνθρωπο.
Το περιστατικό σήμανε συναγερμό στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας και το ΚΕΕΛΠΝΟ.
Το απόγευμα της Κυριακής, η νυχτερίδα είχε μπει στο σπίτι του 60χρονου, πιθανότατα από την καμινάδα του τζακιού. Κανείς δεν έδωσε ιδιαίτερη σημασία και πίστεψαν πως βγήκε μόνη της έξω από το σπίτι.
Το βράδυ της Δευτέρας, όμως, όταν άναψαν τα φώτα του σπιτιού, η νυχτερίδα εμφανίστηκε και πήγε στον μπουφέ του σαλονιού.
Η κόρη του 60χρονου, μόλις την είδε πανικοβλήθηκε. Ο πατέρας, χωρίς να το σκεφτεί, πλησίασε και επιχείρησε να πνίξει με το χέρι του τη νυχτερίδα. Αυτή αντέδρασε και τον δάγκωσε δύο φορές στο χέρι.

Ο άνδρας προσπάθησε και με το άλλο χέρι να την πνίξει και αυτή τον δάγκωσε και τρίτη φορά. Τελικά, την έπνιξε και δεν έδωσε αρχικά ιδιαίτερη σημασία στα δαγκώματα.
Ο γιατρός, όμως, με τον οποίο επικοινώνησε του τόνισε πως πρέπει να πάει χωρίς καθυστέρηση στο νοσοκομείο, καθώς το δάγκωμα νυχτερίδας μπορεί να προκαλέσει λύσσα, επίσης μπορεί να μεταφέρει ιούς όπως της γρίπης των χοίρων, τον ιό έμπολα και πολλές ακόμη ασθένειες, ενώ ακόμη χειρότερα, μπορεί να αποβεί και θανατηφόρο.
Παίρνοντας μαζί και τη νυχτερίδα, ο 60χρονος πήγε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας. Εκεί, υπήρξε άμεση κινητοποίηση.
Ο γιατρός που ανέφερε αμέσως το περιστατικό στο ΚΕΕΛΠΝΟ ζήτησε σχετικές οδηγίες για την αντιμετώπισή του. Το ΚΕΕΛΠΝΟ με τη σειρά του, επικοινώνησε με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου που είναι το κέντρο αναφοράς, καθώς ο 60χρονος έπρεπε να εμβολιαστεί άμεσα με το αντιλυσσικό εμβόλιο.
Τότε ξεκίνησε ένας δεύτερος αγώνας δρόμου, προκειμένου να γίνει άμεσα η μεταφορά του αντιλυσσικού εμβολίου στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας, αφού ο εμβολιασμός πρέπει να γίνει εντός ολίγων ωρών για να είναι και αποτελεσματικός και ως γνωστόν, τέτοια εμβόλια διαθέτουν μόνο τα κέντρα αναφοράς.

Η επικουρική φαρμακοποιός του Νοσοκομείου Αμαλιάδας η οποία βρισκόταν στην Πάτρα, μετέβη στο κέντρο αναφοράς και ξεκίνησε για τη μεταφορά του στο Νοσοκομείο Αμαλιάδας.
Στον δρόμο έζησε μια απίστευτη περιπέτεια! Αστυνομικοί τη σταμάτησαν στην Ε.Ο. Πατρών-Πύργου, για να της δώσουν κλήση για υπερβολική ταχύτητα. Η φαρμακοποιός εξήγησε στους αστυνομικούς ότι έπρεπε σύντομα να φτάσει στο Νοσοκομείο της Αμαλιάδας, ενώ τους ζήτησε να της κόψουν κλήση μετά την παράδοση του εμβολίου! Τελικά, οι αστυνομικοί της επέτρεψαν να φύγει και λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το εμβόλιο παραδιδόταν στο νοσοκομείο Αμαλιάδας για τον εμβολιασμό του 60χρονου. Ο άνδρας παρέμεινε για ολιγόωρη παρακολούθηση και επέστρεψε στο σπίτι του. Θα πρέπει να επαναλάβει το αντιλυσσικό εμβόλιο σε 28 ημέρες και μετά από τρεις μήνες για να ολοκληρωθεί η αγωγή.

nissan_tsioris_note.png


 

Πρωτοσέλιδα