Ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, μετά από περιοδεία σε 29 πόλεις και χωριά της Ηλείας, οι προβολές φορητού κινηματογράφου από το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους

Με τρεις ταινίες, που θα προβληθούν στην πλατεία Επαρχείου, ολοκληρώνεται τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου στον Πύργο το πρόγραμμα «Σινεμά στις πλατείες», που οργάνωσε τον Αύγουστο σε 29 ορεινά χωριά και παραθεριστικά κέντρα του νομού Ηλείας το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους.
Οι προβολές των ταινιών γίνονται με ελεύθερη είσοδο, θα ξεκινήσουν στις 8:30 το βράδυ και θα τελειώσουν λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Συγκεκριμένα, θα προβληθούν κατά σειρά: στις 20:30 το «Ένα παραμύθι για δυο κουνουπάκια», μεταγλωττισμένο κινούμενο σχέδιο για μικρά παιδιά των Jannik Hastrup & Flemming Quist Møller από τη Δανία (διάρκεια 75΄), στις 21:50 «Ο Ψύλλος», ελληνική δραματική ταινία του Δημήτρη Σπύρου (διάρκεια 90΄) και στις 23:30 το «Strings, το νήμα της ζωής», κινούμενο σχέδιο με κούκλες για μεγάλους του Anders Rønnow Klarlund, μια υπερπαραγωγή από τη Δανία, τη Σουηδία και τη Νορβηγία (διάρκεια 92') με εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτότυπες μαριονέτες και αρμονική συνύπαρξη κλασσικού παιξίματος κουκλοθέατρου και νέων τεχνολογιών.
Σημειώνεται ότι οι προβολές του προγράμματος «Σινεμά στις πλατείες» ήταν μια προσφορά του Νεανικού Πλάνου, φορέα διοργάνωσης του Φεστιβάλ Ολυμπίας και πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία τοπικών φορέων (σύλλογοι, κοινότητες και δραστήριες ομάδες ενεργών πολιτών) στους δήμους Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Ζαχάρως και Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Οι προβολές ξεκίνησαν στις 5 Αυγούστου με τους ανθρώπους του Νεανικού Πλάνου να στήνουν τους υπαίθριους

κινηματογράφους σε πλατείες, προαύλια σχολείων και εκκλησιών, σιδηροδρομικούς σταθμούς και άλλους χώρους σε 29 διαφορετικές περιοχές: Καλυβάκια, Αγ. Ηλία, Πλουτοχώρι, Επιτάλιο, Γούμερο, Διάσελλα, Βρίνα, Πλάτανο, Μοιράκα, Μηλέα Ζαχάρως, Κούμανι, Φολόη, Αντρώνι, Αγ. Κυριακή, Στρέφι, Χελιδόνι, Χάβαρι, Αρχαία Ολυμπία, Περιστέρι, Αυγείο, Καράτουλα, Ώλενα, Τραγανό, Λεχαινά, Λαμπεία, Ορεινή, Πελόπιο και Αρβανίτη.

Περισσότερα για τις ταινίες
________________________________________
Ένα Παραμύθι για Δυο Κουνουπάκια

Μία ταινία δράσης, αλλά χωρίς πιστολίδι. Πλήθει όμως από χιούμορ, αναρχία και ευρηματικότητα. Ένα εξαιρετικό παραμύθι, γεμάτο πολύχρωμα έντομα με προσωπικότητα και μουσικά νούμερα, που δείχνει ότι τα κουνούπια δεν είναι πάντα επιβλαβή έντομα

Δανία, 2007, έγχρωμο, 75΄, κινούμενο σχέδιο, μεταγλωττισμένο

Σκηνοθεσία: Jannik Hastrup & Flemming Quist Møller

Η Ντάγκμαρ, το-κουνούπι-που-χορεύει, είναι τρελά ερωτευμένη με τον Έγκον. Αλλά ο Έγκον δεν δίνει σημασία, γιατί ασχολείται με το ποδήλατό του και θέλει να γνωρίσει τον κόσμο. Όταν η κακιά βασίλισσα των κόκκινων μυρμηγκιών Τυρανέλα και οι στρατιώτες της σκοτώνουν την βασίλισσα των μαύρων μυρμηγκιών και καταλαμβάνουν τα εδάφη τους, οι ήρωές μας παρασύρονται σε μία συναρπαστική περιπέτεια στο δάσος, που βάζει τη φιλία τους σε δοκιμασία και τους αναγκάζει να επιστρατεύσουν όλα τους τα ταλέντα.

Animation: Asta Sigurdardottir, Erling Budde, Alice Rasmussen, Anders Nejsum, Louise Muchardt

o Η παγκόσμια πρεμιέρα της ταινίας έγινε στην 58η Berlinale , τον Φεβρουάριο του 2008, όπου συμμετείχε στο τμήμα KinderFilmFest.

o Μία ταινία δράσης, αλλά χωρίς πιστολίδι. Πλήθει όμως από χιούμορ, αναρχία και ευρηματικότητα.

o Ο Jannik Hastrup συνεχίζει με την πιο πρόσφατη ταινία του την παράδοση που ο ίδιος δημιούργησε στο ευρωπαϊκό κινούμενο σχέδιο. Τα πρωτότυπα σκίτσα με τα λαμπερά χρώματα και οι σκερτσόζικοι χαρακτήρες του είναι το σήμα κατατεθέν των ταινιών του. Αλλά δεν είναι μόνον γι' αυτό το λόγο αναγνωρίσιμο το έργο του: τα θέματά του είναι πλήρη υψηλών νοημάτων, ο δε τρόπος με τον οποίο τα διαπραγματεύεται, τα καθιστά κατανοητά και ευχάριστα για τα μικρά παιδιά.

Ο Ψύλλος

«Ψύλλος» είναι η χειρόγραφη εφημερίδα, πoυ εκδίδει ένας δωδεκάχρονος μαθητής, σ' ένα απομονωμένο χωριό της ορεινής Πελοποννήσου τη δεκαετία του'60, αλλά και η οθόνη των ονείρων τoυ.

Ελλάδα, 1990, έγχρωμο, 90΄

Σκηνοθεσία Δημήτρης Σπύρου

Ο Ηλίας Σειλαϊδής ζει σ' ένα ορεινό χωριό της επαρχίας Ολυμπίας και πηγαίνει στην τελευταία τάξη του δημοτικού. Κανείς, όμως, δεν τον φωνάζει με το όνομά του –τον φωνάζουν Ψύλλο, όπως είναι o τίτλος της χειρόγραφης εφημερίδας, πoυ συντάσσει και εκδίδει μόνος του. Ο Ηλίας αντιμετωπίζεται σκωπτικά από τους περισσότερους συγχωριανούς του, ο ίδιος όμως ονειρεύεται να ταξιδέψει. Ο «Ψύλλος» τον βοηθά να σπάσει τα σύνορα του χωριού του, τού δίνει τα φτερά να πετάξει μακριά...

Ερμηνείες
Παντελής Τριβιζάς, Βασίλης Κoλoβός, Δήμητρα Χατoύπη, Αμαλία Γκιζά, Δημήτρης Σπύρoυ, Κωστoύλα Τσέλιoυ

Βραβεία
o Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία για Παιδιά και Νέους για τη διετία 1989-1990
o 41ο Φεστιβάλ Βερολίνου (1991), 1o Βραβείo της Διεθνoύς Ένωσης Κινηματoγράφoυ για Παιδιά και Νέoυς
o 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Σικάγoυ (1991), 1ο Βραβείo
o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματoγράφoυ Μπέλφαστ (1992), Βραβείo Καλύτερoυ Σεναρίoυ από την Ένωση Ιρλανδών Σεναριoγράφων
o Βαλκανικό Φεστιβάλ Σόφιας (2000), 1ο Βραβείo
o Φεστιβάλ Du Grain A Demoudre Film Festival (Χάβρη, 2001), 1ο Βραβείo

Κριτική
o Μια διεισδυτική ματιά στην ελληνική επαρχία. H ταινία συμπεριλαμβάνει οικουμενικά θέματα σ' ένα απολαυστικό, εκπληκτικά κινηματογραφημένο δράμα, για ένα αποφασιστικό δωδεκάχρονο αγόρι, που εκδίδει τη δικιά του εφημερίδα σ' ένα μικρό ορεινό χωριό... Η ταινία είναι άψογη από τεχνικής πλευράς, με εξαίρετη φωτογραφία των γραφικών πέτρινων σπιτιών και των ορεινών τοπίων. Η πρωτότυπη και φολκλορική μουσική εντάσσεται απαλά στη δράση. Οι ερμηνείες είναι απολαυστικές, προπάντων αυτές των παιδιών.
Variety
o H νότια Ευρώπη, εκπροσωπείται φέτος στο Φεστιβάλ Βερολίνου από την ελληνική ταινία «Ο Ψύλλος». Ταινία-ντεμπούτο του σκηνοθέτη Δημήτρη Σπύρου! Σινεμά σε υψηλό αισθητικό επίπεδο, που συλλαμβάνει την πνιγηρή στενότητα ενός ελληνικού χωριού, στα τέλη της δεκαετίας του '60.
Film-Dienst
o Ένα νέο ταλέντο του ελληνικού κινηματογράφου είναι ο Δημήτρης Σπύρου, που με καθαρά προσωπικό στυλ σκηνοθέτησε τον «Ψύλλο». Η ταινία μάς δείχνει με πόση ακλόνητη πίστη πραγματοποιεί ένα δωδεκάχρονο αγόρι το όνειρό του...
Deutshe Tagespost

Η ταινία έχει διδαχτεί, στο πλαίσιο του μαθήματος κινηματογράφου, στα σχολεία, της Νορμανδίας (Γαλλία).

Strings, το νήμα της ζωής

Ένας δραματικός μύθος περιπέτειας για τη δουλεία και την απελευθέρωση, για την αγάπη και τον πόλεμο, το πεπρωμένο και τη ζωτικότητα, την ταυτότητα και την κοινή ανθρωπιά.

Δανία-Σουηδία-Νορβηγία, 2004, έγχρωμη, 92΄, κινούμενο σχέδιο με κούκλες

Σκηνοθεσία: Anders Rønnow Klarlund

Ο αυτοκράτορας του Έμπαλον πεθαίνει με δραματικό τρόπο και υπάρχει διάχυτος ο φόβος ότι οι Ζέριθ, οι μεγαλύτεροι εχθροί των κατοίκων του, έχουν αναζωπυρώσει την πανάρχαια δολοφονική εχθρότητα μεταξύ των δύο εθνών. Ο νέος και άπειρος γιος του αυτοκράτορα, ο Χαλ Τάρα, που είναι τώρα ο κληρονόμος του θρόνου, κατηγορείται για τον θάνατο του πατέρα του. Μεταμφιεσμένος σαν κοινός σκλάβος και οπλισμένος με το ξίφος του πατέρα του, ξεκινά για να αναζητήσει τους αδυσώπητους εχθρούς του.

Βραβεία-Συμμετοχές
o Διεθνές Φεστιβάλ Kινηματογράφου AleKino
o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Emden
o Robert Festival
o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Sitges-Catalonian

Κριτική
o Η ιδέα για μια ταινία που αντί για ηθοποιούς έχει μαριονέτες δεν είναι βέβαια καινούρια. Σε αντίθεση, όμως, με άλλες, στο Strings οι χαρακτήρες έχουν συνείδηση της ταυτότητάς τους και τα σχοινιά είναι ορατά και απαραίτητα για την επιβίωσή τους. Δίνεται έτσι μεγαλύτερη έμφαση στην αντίθεση μεταξύ της δυνατότητας καθενός να ορίζει τη μοίρα του ή να παραμένει έρμαιο μέσα σε μια προκαθορισμένη πορεία...
Χριστόδουλος Πριμηκύρης

Μία υπερπαραγωγή με κούκλες, εντυπωσιακά σκηνικά, πρωτοτυπία, αρμονική συνύπαρξη κλασσικού παιξίματος κουκλοθέατρου και νέων τεχνολογιών.

Η ταινία χρειάστηκε γύρω στα τρία χρόνια για να γυριστεί και το μεγαλύτερο πρόβλημα ήταν η αναζήτηση ανθρώπων που θα μπορούσαν να χειριστούν τις μαριονέτες. Οι περισσότεροι από αυτούς βρέθηκαν, τελικά, στους δρόμους διαφόρων μεγαλουπόλεων να δίνουν τη δική τους παράσταση στους περαστικούς.

Το Strings είναι μια ταινία φαντασίας που διαδραματίζεται σε ένα υπέροχο και βαθιά μοναδικό σύμπαν.

 

Κατασκευή eshop ιστοσελίδων cloud φιλοξενία


 

Πρωτοσέλιδα