Απαντήσεις έδωσαν τα Υπουργεία Παιδείας, Οικονομίας και Εσωτερικών στην Ερώτηση των τριών (3) βουλευτών Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το στεγαστικό πρόβλημα του Γυμνασίου Σιμόπουλου.

Όπως είναι γνωστό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Σιμόπουλου στεγαζόταν σε λυόμενα έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό του 2008, τα οποία σήμερα κρίνονται από την εκπαιδευτική κοινότητα ακατάλληλα για διδασκαλία και για την ασφάλεια και υγεία των μαθητών. Μέχρι σήμερα επίσης δεν έχει κτιστεί καινούργιο κτίριο, για το οποίο είχε αγοραστεί οικόπεδο δίπλα στο παλιό σχολείο. Ο Δήμος Ήλιδας είχε αποφασίσει να δώσει ως προσωρινή λύση τη μετατροπή του κτιρίου του παλιού Δημαρχείου Πηνείας σε σχολείο, με κονδύλια του ΕΣΠΑ, με σκοπό να συστεγάσει Γυμνάσιο και Λύκειο, κάτι για το οποίο η εκπαιδευτική κοινότητα είχε προειδοποιήσει ότι ήταν ανέφικτο λόγω της περιορισμένης χωρητικότητας του κτιρίου, προκρίνοντας ως προσωρινή λύση τη μετακίνηση του Γυμνασίου στο άδειο νεόδμητο κτίριο του κατηργημένου Γυμνασίου Εφύρας. Ωστόσο, η Δημοτική αρχή απέρριψε τη λύση αυτή, με αποτέλεσμα να καταφέρει να στεγάσει στο πρώην Δημαρχείο Πηνείας μόνον το Λύκειο, καθώς αποδείχθηκε ότι δε χωρούσαν και τα δυο σχολεία εκεί.
Στην απάντησή του, το Υπουργείο Οικονομίας, μέσω της εταιρίας του «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ), δηλώνει αρμόδιο μόνο κατά το σκέλος της παροχής των λυόμενων αιθουσών αμέσως μετά το σεισμό, για τις οποίες βεβαιώνει για τις κατάλληλες τεχνικές προδιαγραφές που είχαν, όταν στεγάστηκαν αρχικά τα σχολεία σε αυτές.
Το Υπουργείο Παιδείας, τα οποίο δηλώνει αρμόδιο μόνον κατά το σκέλος της έγκρισης του κτιριολογικού προγράμματος μετατροπής του κτιρίου του πρώην Δημαρχείου το 2011 και μιας μικρής τροποποίησής του το 2014. Τονίζει επίσης ότι υπολόγισε 70 μαθητές για καθένα από τα δυο σχολεία και ενέκρινε τη συστέγαση στο κτίριο και των δυο σχολείων. Διευκρινίζει επίσης ότι δεν του έχει υποβληθεί αίτημα αναθεώρησης του κτιριολογικού προγράμματος για τη στέγαση μόνον του Λυκείου, κάτι που η πραγματικότητα δυστυχώς επιβεβαίωσε.
Το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά διαβιβάζοντας στη Βουλή σχετικό έγγραφο του Δήμου ¨Ήλιδας, με συνημμένα έγγραφα της

Διεύθυνσης Τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ήλιδας, της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας και της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Επιχειρησιακών Ερευνών του πρώην Υπουργείου Παιδείας.
Με τα παραπάνω έγγραφα ο Δήμος Ήλιδας ξεκαθαρίζει ότι η πρόταση που εκφράστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα για προσωρινή μεταφορά του Γυμνασίου Σιμόπουλου στο Γυμνάσιο Εφύρας αντιμετώπισε την σφοδρή αντίδραση της τοπικής κοινωνίας και έτσι δεν θα μπορούσε σε καμιά περίπτωση να επιβληθεί. Ισχυρίζεται λοιπόν ο Δήμος, ω ς αρμόδια αρχή, ότι είναι προτιμότερο να συνεχίσουν επ' αόριστον οι μαθητές του Γυμνασίου να στεγάζονται σε λυόμενα που θα μεταφερθούν από το κατηργημένο δημοτικό σχολείο Οινόης στο προαύλιο του πρώην Δημαρχείου Πηνείας για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, παρόλο που η τοπική εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές) συνομολογούν ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη λύση. Ωστόσο, ο Δήμος παραδέχεται ότι όλο αυτό δεν αποτελεί λύση και προκρίνει την ανακατασκευή του παλιού κτιρίου που ως την οικονομικότερη λύση. Σημειώνουμε βεβαίως ότι το παλιό κτίριο έχει κριθεί κατεδαφιστέο, γεγονός που εγείρει το ερώτημα πώς από κατεδαφιστέο θα χαρακτηριστεί ανακατασκευαστέο.
Όσον αφορά τις ευθύνες που ο αρχικός σχεδιασμός για μεταστέγαση και των δυο σχολείων (Γυμνασίου και Λυκείου) στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Πηνείας αποδείχθηκε λανθασμένος λόγω ανεπάρκειας αιθουσών, με αποτέλεσμα να βάζει σε περιπέτειες τη λειτουργία τους, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών ισχυρίζεται ότι ο λόγος που «έπεσαν έξω» είναι οι αλλαγές στο Λύκειο με τον νόμο 4186 το Σεπτέμβρη του 2013, καθώς και η αύξηση των μαθητών του Γυμνασίου. Ωστόσο, ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2012 τόσο ο Διευθυντής του Λυκείου με επίσημο έγγραφο, όσο και η ΕΛΜΕ Ηλείας με τοποθέτηση του προέδρου της στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαν προειδοποιήσει σε όλους τους τόνους ότι το κτίριο του πρώην Δημαρχείο Πηνείας δεν χωρούσε το Γυμνάσιο και το Λύκειο, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι οι μεταγενέστερες μεταβολές στις ανάγκες για αίθουσες που επικαλείται η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών δεν αποδεικνύουν ότι ήταν σωστός ο προηγούμενος προγραμματισμός. Άλλωστε, όπως προαναφέρθηκε, η αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Παιδείας τοποθετείται επίσημα ότι η αρχική μελέτη έλαβε υπόψη 70 μαθητές για κάθε σχολείο, ενώ κατά το σχολικό έτος 2014-15 που μόλις τελείωσε το Γυμνάσιο αριθμούσε 76 και το Λύκειο 66 μαθητές. Προκύπτει επίσης από την απάντηση της Διεύθυνσης τεχνικών Υπηρεσιών ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα έγγραφα του Διευθυντή του Λυκείου και τις τοποθετήσεις της ΕΛΜΕ για το ανέφικτο της στέγασης και των δυο σχολείων, επειδή δεν προβλέπεται θεσμικά από τις διαδικασίες αδειοδότησης για την κατασκευή έργου η σύμφωνη γνώμη της εκπαιδευτικής κοινότητας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ερώτησή τους έχουν τονίσει ότι κρίνεται απαραίτητο οπωσδήποτε εντός του καλοκαιριού του 2015 να βρεθεί κάποια λύση, έστω και προσωρινή, για τη μεταστέγαση του Γυμνασίου, γιατί πλέον η κατάσταση είναι απαράδεκτη και υπάρχουν φόβοι για τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών, ενώ ζητούσαν να μάθουν τις αιτίες που δεν έχει ολοκληρωθεί εδώ και τόσα χρόνια η κατασκευή νέου σχολικού κτιρίου.
Από τα παραπάνω προκύπτει το συμπέρασμα ότι ο Δήμος Ήλιδας ως αρμόδια αρχή προκρίνει σαν προσωρινή λύση την εγκατάσταση στο προαύλιο του πρώην Δημαρχείου Πηνείας των λυόμενων που στέγαζαν το κατηργημένο δημοτικό σχολείο Οινόης και σαν την οικονομικότερη μόνιμη λύση προκρίνει την ανακατασκευή του παλιού κτιρίου. Όσον αφορά το ποιος ευθύνεται για τη μη κατασκευή νέου κτιρίου μέχρι σήμερα, τονίζει ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή δεν είχε προχωρήσει σε κανένα τέτοιο προγραμματισμό, καθώς θεωρούσε ότι με την ανακατασκευή του πρώην Δημαρχείου Πηνείας θα έλυνε οριστικά το στεγαστικό πρόβλημα και των δυο σχολείων.

nissan_tsioris_micra.png


 

Πρωτοσέλιδα