ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ (Π.Ε.) ΗΛΕΙΑΣ

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, σε συνεργασία με το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, στα πλαίσια εφαρμογής του προγράμματος των γεωργικών προειδοποιήσεων ολοκληρωμένης φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας της Χώρας για την καλλιεργητική περίοδο 2016, έχει εγκαταστήσει από τις 6 Ιουνίου 2016 φερομονικές παγίδες, για την παρακολούθηση της βιολογικής και πληθυσμιακής εξέλιξης του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού καθώς και άλλων επιβλαβών οργανισμών της καλλιέργειας του βαμβακιού.


1. Στόχος
Στόχος του Προγράμματος είναι η ενημέρωση των βαμβακοπαραγωγών για την αποτελεσματική φυτοπροστασία σε πραγματικό καλλιεργητικό χρόνο. Η ενημέρωση αφορά το χρονικό διάστημα μέχρι την εμφάνιση των πρώτων χτενιών και την οργάνωση της αυτοάμυνας των βαμβακοφυτειών.
Οι βαμβακοπαραγωγοί θα πρέπει να παρακολουθούν τα βαμβακοχώραφά τους κάθε 3-4 μέρες.
2. Διαπιστώσεις
2.1 Οι σπορές των βαμβακοκαλλιεργειών ξεκίνησαν τις πρώτες μέρες του Μαΐου.
Οι βαμβακοκαλλιέργειες βρίσκονται στο στάδιο των 6 έως 8 πραγματικών φύλλων, στα 20-25 εκ. περίπου.
2.2 Σε κάποιες καλλιέργειες παρατηρήθηκαν κενά μεταξύ των φυτών των γραμμών από σηψιρριζίες, λόγω των συνθηκών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα (βροχοπτώσεις, υψηλή εδαφική υγρασία, σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες).
2.3 Στις φερομονικές παγίδες που αναρτήθηκαν, διαπιστώθηκε η πτήση πεταλούδων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού. Επίσης διαπιστώθηκε η δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων.
3. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Συστήνουμε ισορροπημένη προοδευτική ανάπτυξη των βαμβακοκαλλιεργειών, δηλαδή ισορροπία των βλαστικών και καρποφόρων οργάνων των φυτών, αποφυγή της υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης καθώς και του ύψους των φυτών, σε όλη την καλλιεργητική περίοδο. Αυτό επιτυγχάνεται με ορθολογική χρήση της αζωτούχου λίπανσης και της άρδευσης, με την αναγκαία ποσότητα νερού κατά αρδευτική δόση και συχνότητα, προκειμένου τα φυτά να μην εμφανίσουν υπερβολική βλάστηση.
3.2 Στην πρώτη βλαστική περίοδο του βαμβακιού, που περιλαμβάνει τις πρώτες έξι εβδομάδες, τα έντομα που προσβάλλουν το νεαρό βαμβάκι είναι κυρίως: θρίπες, αφίδες, τετράνυχος, λύγκος, αλευρώδης, τζιτζικάκια, που προκαλούν συστροφές των φύλλων, κατσάρωμα, σχισίματα, φυλλόπτωση κ.α..
Τα ιστορικά στοιχεία δείχνουν ότι τα φυτά ανακάμπτουν και δεν απαιτείται χημική επέμβαση με εντομοκτόνα, καθώς την περίοδο αυτή εγκαθίστανται τα ωφέλιμα έντομα.
Κατά κανόνα αποφεύγεται την περίοδο αυτή η χημική επέμβαση με εντομοκτόνα.
Επεμβαίνουμε μόνο στην περίπτωση που ξεπεραστούν τα κατώτατα όρια, τα οποία είναι τα παρακάτω:
Θρίπας: 1 άτομο ανά φυτό χωρίς μόνιμα φύλλα (κοτύλες) ή 1-2 άτομα ανά φυτό με μόνιμα φύλλα σε δείγμα 20-40 φυτών.
Αφίδες: όταν οι πληθυσμοί παραμένουν υψηλοί για 7 συνεχείς μέρες.
Τετράνυχος: όταν οι πληθυσμοί του τετράνυχου είναι υψηλοί και προκαλείται φυλλόπτωση.
Λύγκος: 5 άτομα λύγκου κ.μ.ο. ανά 100 φυτά, σε όλα τα βλαστικά στάδια.
Αλευρώδης: 200 άτομα αλευρώδη κ.μ.ο. ανά 100 φύλλα, σε όλα τα βλαστικά στάδια.
Τζιτζικάκια: 3-4 άτομα κ.μ.ο. ανά φύλλο, σε δείγμα 50 ώριμων φύλλων, σε όλα τα βλαστικά στάδια.
3.3 Στην παρούσα βλαστική περίοδο, οι συλλήψεις των ακμαίων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού στις φερομονικές παγίδες, δεν αποτελούν κριτήριο για την εφαρμογή επέμβασης με εντομοκτόνα. Οι φερομονικές παγίδες βοηθούν στον προσδιορισμό της δραστηριότητας των εντόμων και δεν χαρακτηρίζουν προσβολή. Η προσβολή διαπιστώνεται από τις δειγματοληψίες των βλαστικών οργάνων, από τον αριθμό και την ηλικία των ζώντων προνυμφών και του σταδίου ανάπτυξης της καλλιέργειας. Οι βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να επιθεωρούν τις καλλιέργειές τους τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
4. Φυτοπροστατευτικά προϊόντα
4.1 Χρησιμοποιείτε μόνο εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία θα αναζητήσετε στην ηλεκτρονική βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (http://www. minagric.gr/syspest/). Κατά την επιλογή και εφαρμογή κάθε φυτοπροστατετυιτκού προϊόντος, να ακολουθείτε και να εφαρμόζετε προσεκτικά και χωρίς αποκλίσεις τις πληροφορίες και τις οδηγίες της ετικέτας και όσων αναγράφονται στη συσκευασίας τους.

Οι βαμβακοπαραγωγοί – επαγγελματίες χρήστες των γεωργικών φαρμάκων, είναι υπεύθυνοι, για την τελική απόφαση επιλογής, της συγκεκριμένης κάθε φορά φυτοπροστατευτικής επέμβασης στις συνθήκες της καλλιέργειάς των, των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που θα επιλέξουν και του τρόπου και χρόνου χρησιμοποίησης αυτών, καθώς και κάθε χειρισμού επί της καλλιέργειάς των, και των ποσοτικών και ποιοτικών αποδόσεων σύσπορου βαμβακιού.
Για οποιαδήποτε πληροφορία ή ενημέρωση, να απευθύνεστε στην Υπηρεσία (τηλ. 2621360140 Μικέογλου Γ. & 2621360155 Στέργιου Β.).



Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ


Σπυροπούλου Παναγιώτα
Κτηνίατρος

nissan_tsioris_qashqai.png


 

Πρωτοσέλιδα