Την Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015 ήταν προγραμματισμένες δύο συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Πύργου. Στην πρώτη συνεδρίαση ήταν να κουβεντιαστεί το Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου για το 2016 και άλλα 16 θέματα και στην δεύτερη συνεδρίαση ο Προϋπολογισμός για την επόμενη χρονιά. Από την πρώτη στιγμή σαν παράταξη ζητήσαμε από τον Δήμαρχο και τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου το θέμα του Προϋπολογισμού να συζητηθεί άλλη μέρα που θα είναι καθορισμένη η ώρα έναρξης του Συμβουλίου για να μπορούν οι συμπολίτες μας ένα τόσο σημαντικό ζήτημα να το παρακολουθήσουν. Ιδιαίτερα αυτή την φορά που σύμφωνα με την εισήγηση που είχαμε πάρει, ΟΧΙ μόνο δεν προβλέπονταν μειώσεις στα δημοτικά τέλη παρά την δύσκολη περίοδο που περνάνε οι συμπολίτες μας, αλλά αυξήσεις της τάξεως του 20%.

Όταν τέλειωσε η πρώτη συνεδρίαση, μετά από 5 ώρες, γύρω στις 10:00 μ.μ., στην αίθουσα του Συμβουλίου δεν βρισκόταν κανένας συμπολίτης μας, 1-2 πρόεδροι διαμερισμάτων, 16 δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας και 8 της μειοψηφίας. Ζητήσαμε πάλι να μην γίνει εκείνη την στιγμή το Συμβούλιο αλλά να μεταφερθεί για την επόμενη μέρα. Η Δημοτική Αρχή συνέχιζε να το αρνιόταν, ήρθαμε σε συνεννόηση με τους άλλους συμβούλους της μειοψηφίας και αποχωρήσαμε για να μην υπάρχει απαρτία για την συνεδρίαση. Η Δημοτική Αρχή τότε άρχισε έναν αγώνα δρόμου για να φέρει κάποιους από τους συμβούλους της πίσω για να ψηφίσει εν κρυπτό από το λαό του Πύργου τα καινούρια χαράτσια που του ετοιμάζουν. Σημειώνουμε ότι η κανονική ώρα έναρξης της συγκεκριμένης συνεδρίασης οριζόταν για τις 7:00μ.μ..
Σε καιρούς που εκατοντάδες συμπολίτες μας αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα να ανταποκριθούν στα αυξημένα τιμολόγια της ΔΕΗ και έχουμε καθημερινές διακοπές ρεύματος, την ώρα που η πόλη του Πύργου και το κάθε χωριό είναι μια απέραντη χωματερή είναι προκλητικό ο Δήμος Πύργου να αυξάνει κατά 20% τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού.
Η λογική της Δημοτικής Αρχής ήταν ξεκάθαρη μέσα από τις τοποθετήσεις του Δημάρχου και των αντιδημάρχων στο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου. Αποδέχονται την κλιμακούμενη μείωση της χρηματοδότησης του Δήμου από τον κρατικό προϋπολογισμό με ταυτόχρονη αύξηση των ανταποδοτικών τελών. Αυτή άλλωστε ήταν η οδηγία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον Ιούλιο προς όλους τους Δήμους και η Δημοτική Αρχή την ακολουθεί κατά γράμμα. Για αυτό στο Τεχνικό Πρόγραμμα δεν προτείνεται κανένα έργο υποδομής που θα βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών αλλά μόνο τρελά όνειρα του Δημάρχου, όπως τα αποκάλεσε, τα οποία τον μόνο ρόλο που έχουν είναι να ανεβάζουν λίγο τον προϋπολογισμό των έργων χωρίς να τους ενδιαφέρει ότι από αυτά τίποτα δεν θα γίνει. Άλλωστε και η απάντηση τους σε ερώτηση μας στο Δημοτικό

Συμβούλιο κατά πόσο υλοποιήθηκε το περσινό Τεχνικό Πρόγραμμα ήταν ξεκάθαροι: ΕΛΑΧΙΣΤΑ.
Σαν "Λαϊκή Συσπείρωση" είχαμε προειδοποιήσει όλα τα προηγούμενα χρόνια, και δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε, πως η υλοποίηση του Καλλικράτη για την τοπική διοίκηση θα σήμαινε νέα βάρη για το λαό με την αύξηση της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, με περικοπές στην Παιδεία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στις συντάξεις, στους μισθούς.
Προειδοποιούσαμε ότι ο δήμος οδηγείται σε «λειτουργία ΑΕ» και σε λίγο χρόνο θα λειτουργεί μόνο για να βγάζει πιστοποιητικά γέννησης και θανάτου, θα λειτουργεί με αρμοδιότητες που το κράτος θα ορίζει σαν ένα ακόμη γρανάζι του κρατικού μηχανισμού. Μια τέτοια λειτουργία δεν χρειάζεται ούτε δήμαρχο, αλλά ούτε και Δημοτικά Συμβούλια, αρκούν κάποιοι καλοί "Μάνατζερ" - υπηρεσιακοί παράγοντες χωρίς πολιτικό ρόλο και λόγο.
Ως "Λαϊκή Συσπείρωση" ζητάμε να γίνει συνεδρίαση όπου θα κουβεντιάσει τον Προϋπολογισμό και θα μπορεί να το παρακολουθήσει κάθε συμπολίτης μας. Ταυτόχρονα ζητάμε ότι πρέπει να παρθεί πίσω ο προτεινόμενος Προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα και να προταθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των λαϊκών οικογενειών και μέτρα που θα συμβάλουν στην βελτίωση των υποδομών στην περιοχή μας. (Θα αναφερθούμε αναλυτικά σε νέο δελτίο τύπου). Φυσικά μια τέτοια πολιτική θέλει δημοτικές αρχές που έχουν τα κότσια και το κουράγιο να πάνε κόντρα στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Μπορούν να παραδειγματιστούν από την Δημοτική Αρχή Πάτρας για το ποια πολιτική έχει ανάγκη σήμερα ο απλός πολίτης να εφαρμόζει η κάθε δημοτική Αρχή.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμου Πύργου

Χρήστος Γιάνναρος


 

Πρωτοσέλιδα