Με μεγάλη προσέλευση γυναικών από όλη την Ηλεία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση της Γραμματείας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ και της ΝΟΔΕ Ηλείας με θέμα: «Γυναίκες και Βία: Ένα παγκόσμιο πρόβλημα, ένα δικό μας πρόβλημα», την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016. Το θέμα ανέπτυξε η κα. Άννα Καραμανλή, Βουλευτής Β' Αθηνών ΝΔ και Αν. Τομεάρχης Πολιτισμού, στα πλαίσια των εκδηλώσεων για την Διεθνή Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρώην Βουλευτής κος. Ανδρέας Μαρίνος, οι Πολιτευτές κος. Θεόδωρος Βλαγκούλης και κα. Ολυμπία Βλαχαντώνη, η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ κα. Μαρία Συρεγγέλα, η Περιφερειάρχης του κόμματος στην Δυτική Ελλάδα κα. Ακριβή Χάραρη, ο Τομεάρχης του κόμματος στην Ηλεία κος. Γεώργιος Κακούρης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Χρήστος Γαβράς, και πλήθος γυναικών και στελεχών από όλη την Ηλεία.
Στην εισήγησή της η κα. Άννα Καραμανλή αναφέρθηκε στις μορφές βίας κατά των γυναικών και μεταξύ άλλων δήλωσε: «Στις μέρες μας το φαινόμενο της έμφυλης βίας, η οποία αφορά κυρίως τις γυναίκες, συναντάται παγκοσμίως και σε πολύ μεγάλη συχνότητα. Αναμφίβολα, η βία κατά των γυναικών συνιστά παραβίαση θεμελιωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η Νέα Δημοκρατία χαράσσει πολιτικές που στοχεύουν στην ισχυροποίηση των γυναικών μέσα στο οικογενειακό, εργασιακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, αναπτύσσοντας συνεργασίες με φορείς (ιδιωτικούς & δημόσιους), με την κοινωνία και με το ευρύτερο γυναικείο κίνημα. Αντίθετα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει επιβραδύνει τις διαδικασίες για την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης

 στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ άλλες χώρες την έχουν επικυρώσει και την εφαρμόζουν. Η Νέα Δημοκρατία με την πολιτική της, θέλει να ενδυναμώσει την παρουσία των γυναικών σε όλες τις φάσεις της κοινωνικής ζωής, και δίνει στις γυναίκες την απαραίτητη ώθηση ώστε να γνωστοποιούν περιστατικά κακοποίησής τους σε πιστοποιημένους φορείς, και τις ενθαρρύνει ώστε να συζητούν και να αναζητούν με τα θεσμοθετημένα όργανα της πολιτείας τρόπους επίλυσής τους».
Η Γραμματέας Γυναικείων Θεμάτων ΝΔ κα. Μαρία Συρεγγέλα τόνισε: «Στη χώρα μας, καθημερινά βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιστατικά έντονης ενδοοικογενειακής βίας, η οποία μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως η ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση. Ο νόμος 3500/2006 για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας, που ψηφίστηκε επί κυβερνήσεως Νέας Δημοκρατίας, είναι η έμπρακτη επιβεβαίωση της κοινωνικής ευαισθησίας του κόμματος μας για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα».
Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ηλείας κος. Χρήστος Γαβράς δήλωσε: «Στην Ελλάδα, το 25% των γυναικών δήλωσε πως έχουν υποστεί σωματική και/ή σεξουαλική βία από νυν ή τέως σύντροφο, ή από άλλο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών και άνω. Ο αντίστοιχος Μέσος Όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης φτάνει το 33%. Συχνότερες μορφές σωματικής βίας είναι οι σπρωξιές και τα σκουντήματα, τα χαστούκια, το βίαιο τράβηγμα και το τράβηγμα των μαλλιών της γυναίκας. Η βία κατά των γυναικών είναι μία ανοιχτή πληγή στην κοινωνία μας και το μήνυμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο προς όλες τις κατευθύνσεις. Όχι άλλη βία, όχι άλλη σιωπή».
Ο Υπεύθυνη Γυναικείων Θεμάτων της ΝΟΔΕ Ηλείας κα. Όλγα Παπαδοπούλου δήλωσε: «Ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία είναι πολύπτυχος. Το πρόβλημα της βίας κατά των γυναικών είναι έντονο ακόμα και στις δυτικές προοδευμένες κοινωνίες και βέβαια στη χώρα μας. Οι γυναίκες δεν είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά υπεύθυνα άτομα, επιφορτισμένα με πολλές και μεγάλες ευθύνες μέσα στην οικογένεια και στην κοινωνία. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να μας απαξιώνει και να μας υποβαθμίζει. Ως γυναίκες έχουμε υποχρέωση απέναντι στους εαυτούς μας και στα παιδιά μας να υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα, για τον σεβασμό των οποίων έχουν χυθεί ποταμοί αίματος, είναι κεκτημένο του πολιτισμένου κόσμου που δεν μπορεί κανένας να αμφισβητήσει».
Η ΝΟΔΕ ΗΛΕΙΑΣ δραστηριοποιείται με σκοπό να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σε σοβαρά θέματα που αγγίζουν ευαίσθητες χορδές της κοινωνίας μας. Η πολιτική μας πρέπει να είναι συνυφασμένη με την θεσμική θωράκιση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλων των πολιτών.


 

Πρωτοσέλιδα