"Ο εκφοβισμός δεν είναι για εμάς!"
Αυτό βροντοφώναξαν οι μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών Δήμητρας Δημητρακοπούλου, στον Πύργο, παρουσιάζοντας ένα ομαδικό project με θέμα τον εκφοβισμό και την ενδοοικογενειακή βία.
Οι γνώσεις τους στην Αγγλική Γλώσσα ξεπήδησαν από τα βιβλία και εναρμονίστηκαν με τα κοινωνικά θέματα που τους απασχολούν. Εφαρμόζοντας στην πράξη τον γραπτό και τον προφορικό λόγο τους στα Αγγλικά, από τις Junior κιόλας τάξεις, τα παιδιά δούλεψαν συλλογικά με πνεύμα συνεργασίας και με τις καθηγήτριές τους να τα εποπτεύουν και να τα ενθαρρύνουν.

Επί μήνες, οι τάξεις ερεύνησαν, ανέλυσαν, δημιούργησαν.

Ανάλογα με το επίπεδό τους στη γλώσσα και τις ηλικίες τους, ανέλαβαν αρμοδιότητες. Ανά ομάδες, έψαξαν πληροφορίες, έγραψαν εργασίες, δημιούργησαν ψηφιακά κολάζ στον υπολογιστή, αποτύπωσαν στο χαρτί τις σκέψεις τους με ζωγραφιές και εθελοντές από τη θεατρική ομάδα αυτοσχεδίασαν, σε ρόλους θύτη, θύματος και επεμβαίνοντα.

Το project είχε δύο βασικούς άξονες. Τον εκφοβισμό και την ενδοοικογενειακή βία με αποδέκτη το παιδί. Ο κάθε άξονας χωρίστηκε σε επιμέρους θέματα. Ο μεν εκφοβισμός αναπτύχθηκε ως ψυχολογικός, σωματικός , λεκτικός και διαδικτυακός. Η δε ενδοοικογενειακή βία μελετήθηκε με επίκεντρο το παιδί και πώς αυτό βιώνει την παραμέληση, την οικονομική κρίση, τον αυταρχισμό-βία, την απόρριψη.

Αξιοσημείωτο είναι πώς το ένστικτό τους τα οδήγησε να επιμείνουν με ιδιαίτερο ζήλο στην αλληλεγγύη και τη διαχείριση του θυμού.

Πολύτιμο υλικό για την εργασία και παρουσίαση των παιδιών ήταν οι θεματικές και διαδραστικές αφίσες του εκδοτικού οίκου Hillside Press, με τις οποίες προμήθευσε το ΚΞΓ η εκπαιδευτική σύμβουλος της εταιρείας κα Ελίνα Κουβεριανού.

Εκπρόσωποι των ομάδων παρουσίασαν στο σύνολο των συμμαθητών τους, μικρών και μεγάλων, την αναλυτική και εμπεριστατωμένη εργασία καθώς και τα σκετς. Η παρουσίαση έγινε τμηματικά σε τρεις διαφορετικές μέρες και οι μικροί ερευνητές απάντησαν σε πολλές ερωτήσεις του ακροατηρίου τους.

Με τη συμμετοχή τους στη σημαντική αυτή δραστηριότητα, οι μαθητές του ΚΞΓ Δήμητρας Δημητρακοπούλου απέδειξαν για άλλη μια φορά πως στο φροντιστήριο τους δεν διδάσκονται μόνο την αγγλική γλώσσα αλλά χτίζουν σχέσεις. Γιατί "το σχολείο είναι η ίδια η ζωή".

nissan_tsioris_micra.png


 

Πρωτοσέλιδα