Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

Μισό αιώνα ιστορία ο "Έλατος" του Στέφανου Θεολόγη στην Καρδίτσα

Σημείο αναφοράς και μνημείο για την κοινωνία της Καρδίτσας ήταν ο «Έλατος», το εστιατόριο-πατσατζίδικο, που εγκαινίασε στις 13 Νοεμβρίου 1959 ο ιδιαίτερα εργατικός και ενθουσιώδης τότε νέος από το Νεοχώρι, Στέφανος Θεολόγης (φωτογρ.), που τάισε και χόρτασε τρεις γενιές Καρδιτσιώτες και επισκέπτες της πόλης.

Για τους ντόπιους, ήταν θεσμός ένα πιάτο φαγητό στον «Έλατο», καθώς αυτός ήταν δίπλα στο παζάρι στο κέντρο της πόλης, όπου εκεί έβγαιναν κάθε μέρα όλοι, είτε από τον κάμπο είτε από τα Άγραφα, να πουλήσουν ή να κάνουν τα ψώνια τους. Για τους επισκέπτες, πάλι, ο «Έλατος» ήταν το πιο διακριτό σημείο της Καρδίτσας, καθώς έμεινε ανοιχτός όλη τη νύχτα και για όλους τελικά ήταν και είναι το μαγαζί που άνοιγε την πόρτα σε όλα τα πορτοφόλια!

Πράγματι, επί πενήντα χρόνια ο «Ελατος» έκλεινε μόνο δυο ώρες την ημέρα, από τις 5 μέχρι τις 7 το απόγευμα, να φρεσκαριστεί ο χώρος και να ετοιμαστεί το φαγητό της νύχτας. Αυτές είναι και οι ώρες που ξεκουράζονταν ο κυρ Στέφανος, ο οποίος, παρά τα χρόνια που τον βαραίνουν και το γεγονός ότι έχει παραδώσει τη σκυτάλη στον γιο του, περνούσε εντούτοις τις περισσότερες ώρες της ημέρας του στο μαγαζί, σερβίροντας με τον ιδιαίτερα γλυκό του τρόπο τους πελάτες, πολλούς από τους οποίους τυχαίνει να γνωρίζει παραπάνω από 70 χρόνια!

Για όλους, από τους ντόπιους γνωστούς του, τους φοιτητές της πόλης, μέχρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, που κόπιασε κάποιο πρωί πριν κάποια χρόνια στον «Ελατο», ο κυρ Στέφανος είχε τον τρόπο να τους κάνει να επιστρέψουν και την επομένη!

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην αλησμόνητη "Ελευθεροτυπία" στις 11/11/2009 και ήταν εκ μέρους μια μια χειρονομία τιμής προς τον Στέφανο Θεολόγη, έναν σπουδαίο άνθρωπο που λείπει από την καρδίτσα και από τον οποίο έμαθα πολλά για τον δικό του αγώνα στη ζωή αλλά και για ολόκληρο τον τόπο του, ιδιαίτερα τη Λίμνη Πλαστήρα. 
Ο "Έλατος" μετά τον θάνατο του Στέφανου πέρασε επίσης σε άξια χέρια και ο νέος ιδιοκτήτης προσπαθεί να συνεχίσει την παράδοση...

πηγή





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής