Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Όταν το μέλλον μας κακοποιείται

Παιδιά που πεινάνε, παιδιά θύματα, που κακοποιούνται.
Παιδιά που παίζουν ανάμεσα σε συντρίμμια και σε διασταυρούμενα πυρά εμπόλεμων περιοχών, σχοινοβατώντας μεταξύ ζωής και θανάτου. Παιδιά χωρίς το δικαίωμα στην υγεία και στην εκπαίδευση. Χωρίς δικαίωμα στην οικογενειακή θαλπωρή, στην ασφάλεια και στην προστασία από τη βία και την κακοποίηση. Παιδιά χωρίς δικαιώματα στην ζωή που η παιδική τους φωνούλα δεν αρκεί για να τα διεκδικήσουν.
Μια ανεπτυγμένη κοινωνία, κατά πως φαίνεται, δεν προϋποθέτει την ασφάλεια και την προστασία των παιδιών. Η οικονομική κρίση δημιούργησε παιδιά ανήσυχα και αγχωμένα, που συχνά αναγκάζονται να εργαστούν κάτω από αντίξοες συνθήκες με περιορισμένες δυνατότητες για την ομαλή εκπαίδευσή τους. Η κακή χρήση της τεχνολογίας δημιούργησε παιδιά εθισμένα με μαθησιακές δυσκολίες και αντικοινωνική συμπεριφορά που όλο και πιο συχνά πέφτουν θύματα διαδικτυακού εκφοβισμού. Η έλλειψη οικογενειακής συνοχής, η φτώχεια, η ανεργία που οδηγούν στην κοινωνική απομόνωση των οικογενειών δημιουργούν πρόσφορο έδαφος για την παιδική κακοποίηση.
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός παιδιών καθίσταται θύμα βίας από ενήλικες με κάποια από τις μορφές κακοποίησης ή και συνδυασμό αυτών. Σύμφωνα με έρευνες, 1 στα 2 παιδιά στη χώρα μας έχει βιώσει τουλάχιστον μία εμπειρία σωματικής βίας, 1 στα 10 παιδιά έχει υπάρξει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής βίας, ενώ σχεδόν 3 στα 10 παιδιά αισθάνονται παραμελημένα.
Πρόκειται για τη σκοτεινή πλευρά της κοινωνίας μας που όλοι αποφεύγουμε να κοιτάξουμε στα μάτια. Την μάχη θα την κερδίσουμε όταν η παιδική κακοποίηση σταματήσει να αποτελεί ταμπού και αποτελέσει σημείο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης για το ευρύτερο κοινό.
Πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι για να δούμε τα σημάδια...

                Λία Ρογγανάκη
    Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός
Επιμελήτρια Ά Κέντρου Υγείας  Μουζακίου
          Περιφερειακή Σύμβουλος





πηγή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής