Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020

Χρόνια πολλά πατρίδα!!!

Χρόνια πολλά πατρίδα!!!
Έχω μια πατρίδα
Μέσα στην καρδιά μου
Μια μικρή καρδιά,
Έχω μια πατρίδα,
ιδρωμένη από τον μόχθο της
ανθισμένη με Χριστούγεννα και Πασχαλιές
Χωράφια σαν ολάνοιχτα τετράδια,
ποτάμια, τα βαθιά λιμάνια του καημού μας
Νίκος Παπάς, Τρικαλινός ποιητής.

Ο Ενιπέας, ο Θεσσαλικός, διαχωρισμένος για λίγο στα δύο, ίσα-ίσα, να περιλάβει το χωριό μας και τον Ηλιά, και από κοντά το Φύλλο, την Συκεώνα, τον Πέτρινο, την Αστρίτσα και το Μικρό Βουνό στην φροντίδα του.
Κι όμως είναι εκεί, σαν κάτι να περιμένει, μιλάω για αυτή την ορθογώνια, γερμένη, τσιμεντένια κατασκευή που μέρος της στέκει όρθια και μέρος της έχει πέσει στα νερό και γυρίζω (50) χρόνια πίσω, πριν τον αναδασμό, για τον πρώτη μου ηλιόλαμπρη ανατολή δίπλα στα ουρανοθέμελα του κάμπου και την πρώτη μου συνειδητοποιημένη μυρωδιά βαμβακιού. Ο τεχνητός φράχτης συγκράτησης των νερών προβάλλει απ τον χρόνο, εντυπωσιακός, με το νερό να έχει εκείνο το ιδιαίτερο βαθύ πράσινο-λαδί χρώμα. Το νερό υπερπηδά με ένταση και κάποια ορμή το φράγμα, με θόρυβο αξέχαστο και κελαρυστό και την βλάστηση ήρεμη, ποταμίσια, σαν τα μέτρα του κάμπου.
Είναι το πεσμένο φραγματάκι στα αριστερά της γέφυρας μετά τον Ηλιά για το Μικρό Βουνό στα Λιακατούρια!
Και στέκονται τα μηχανήματα έργου εκεί, στο χωριό Ηλιά, δίπλα στο Υδραγωγείο, σαν είχαν τελειώσει το έργο τους, πότε έφυγαν δεν ξέρω, θα ήθελα όμως πολύ να μάθαινα για το έργο της εκτροπής του Ενιπέα και τα αποστραγγιστικά έργα.
Και άρχισα να ρωτάω και κάτι άρχισα να μαθαίνω, όπως ότι η διάνοιξη άρχισε με τρεις μεγάλες φαγάνες. Αρχικά τα έργα άρχισαν στο τμήμα Κεραμίδι-Βλοχός το 1949 (πληροφορίες συντοπίτη μας υπερήλικα από τον Πέτρινο με αετίσια ματιά και τσαχπινιά στο βλέμμα), η άλλη βορειοδυτικά του Πέτρινου και η τελευταία από τον Γκιόλη.
Επίσης, μετά το γεφύρι στα Λιακατούρια στην αριστερή πλευρά είχαν παραμείνει μερικά βαριά μηχανήματα του έργου, για χρόνια μετά την διάνοιξη, ήταν της γερμανικής εταιρείας KRUPP, η δε εταιρεία έδινε κάποιο ενοίκιο και εν τέλει πουλήθηκαν τμηματικά για σκράπ (παλιοσίδερα).
Το συνολικό έργο προφανώς εξελίχθηκε σταδιακά, παλαιότεροι θυμούνται ότι στα 1955 δούλευαν συγχωριανοί μας στο έργο και ότι γύρω στο 1960, έμεινε στο χωριό μας, μηχανικός ή οδηγός, "φαγανιάρη" τον αποκαλούσαν στις καθημερινές τους προσφωνήσεις και έμεινε κοντά στον Άγιο Αθανάσιο. Με κάθε επιφύλαξη, το έργο πρέπει να άρχισε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 και το πιθανότερο να τελείωσε τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960.
Η ελονοσία θέριζε με τα λιμνάζοντα νερά, έχει μείνει περιοχή, με το τοπωνύμιο Βάλτια του αγροκτήματος του χωριού μας, ως ακριβής πραγματικότητα της τότε εποχής.
Παραθέτω μία από τις περιγραφές και τις αναμνήσεις της μητέρας μου και μιας αγαπητής γειτόνισσας.
"Εκεί λοιπόν στα Λιακατούρια υπήρχε ένα κτήμα μεγάλο, διακόσια με τριακόσια στρέμματα, που κρατούσε νερά, ήταν βαρκώδες, λασπερό, υγρό, το όργωναν με βόδια, με μεγάλη δυσκολία και καθώς ήταν βαρκώδες το έδαφος, το χώμα έβγαινε μονοκόμματο σε μεγάλες "μπλάνες".
Το κτήμα αυτό ήταν ανάμεσα σε δύο μεγάλα αυλάκια με νερό που ερχόταν από το γκιόλη (πηγή στα τούρκικα) με πλάτος το πολύ 4 μέτρα και βάθος 2 μέτρα. Το πρώτο αυλάκι ήταν περίπου πριν το ανάχωμα, υπήρχε καλντερίμι με πέτρες και σε απόσταση 150 με 200 μέτρα, υπήρχε και άλλο αυλάκι. Στα δύο αυτά αυλάκια υπήρχαν γεφυράκια με μαδέρια, απλές κατασκευές, που συχνά σάπιζαν και έσπαζαν. Σύνηθες φαινόμενο τα ατυχήματα, να βουλιάζουν τα κάρα ή όπως έσπαγαν το μαδέρια στο πρόχειρο γεφυράκι που προανέφερα, να σφηνώνουν οι ρόδες των κάρων ή άλλη ανάμνηση αυτή, όταν πνίγηκαν οι κότες τους που είχαν για πούλημα, στην διαδρομή τους για το παζάρι της Λάρισας όταν υπερχείλισε κάποιο ρέμα. Σημειώνω και τούτο, προφανώς εδώ ή και νοτιότερα στον Γκιόλη να ψάρευαν τις ονομαστές καραβίδες που όλοι έχουμε ακούσει σχετικές ιστορίες.
Συνεχίζοντας την μικρή μου έρευνα, παραθέτω μερικά στοιχεία απ το διαδίκτυο, από την ιστοσελίδα ΥΠΕΘΕ, Παγκόσμια ημέρα κατά της Ελονοσίας και η Θεσσαλία.
1.Η μελέτη της εταιρείας Μπουτ προέβλεπε να εκτελεστούν στον Νομό Τρικάλων έργα υδραυλικά και έργα αρδευτικά συνολικής δαπάνης 102.851.700 δρχ.(Εφημερίδα Θάρρος 10-7-1937).
Η διευθέτηση των ποταμών Πηνειού, Ληθαίου, Παμίσου (Μπλιούρη), Καράμπαλη, Ενιπέα, Φαρσαλίτη, Σοφαδίτη, Νεοχωρίτη και Αλή Φακά και η αποξηρανση του μεγάλου έλους της Βούλας θα προστάτευαν, όπως μας πληροφορεί η εφ. Θάρρος, 700.000 στρέμματα γης. Συνολικά υπολογιζόταν ότι, μετά το πέρας των έργων, θα υπήρχε ωφέλεια 1.100.000 στρεμμάτων. Από αυτά τα 535.000 στρέμματα κατακλύζονται από την υπερχείλιση των ποταμών, τα 65.000 ήταν έλη και τα 500.000 στρέμματα υφίσταντο ζημιές από την εκροή των λόφων και δεν αποστραγγίζονταν εύκολα.(Θάρρος εφ, 9-07-1937).
2.Στοιχεία για τα έργα του Ενιπέα και την εταιρεία KRUPP δεν εντόπισα.
Αρχείο για τα έργα της τότε εποχής θα υπάρχουν ενδεχομένως σε φορείς της περιοχής μας.
3.Μερικές σχετικές ακόμη αναφορές για την περιοχή μας.
α.Από την Ανάβρα ως το Γραμματικό και την μακρινή Συκεώνα ένα ατελείωτο έλος ανέκοπτε χειμώνα και Άνοιξη την επικοινωνία.
β.Οι εκτάσεις της περιοχής “Τιτανίου”, Κουρτίκι, Βλοχός, Ιτέα, Κοσκινά, Μακυχώρι, Παλαμάς, τον περισσότερο καιρό του χρόνου ήταν βαθιά βυθισμένες στα βροχόνερα.
Ή ελονοσία εκτεταμένη σ όλο τον πεδινό χώρο αποτελούσε την μόνιμη μάστιγα και η πανδημία του τύφου, της πανώλης και το μόνιμο φαινόμενο της πείνας, εξολόθρευαν τους ατυχείς γεωργούς του κάμπου.
Από χειρόγραφα των Μονών Βαρλαάμ των Μετεώρων και της Μονής Ρεντίνας, προχωρώντας σε πιο παρωχημένες εποχές η κατάσταση ήταν ακόμη πιο δραματική.
....σημειώνω μόνο την αναφορά για την περιοχή μας του έτους 1742.
Νέα σιτοδεία φοβερά εμάστισε την Θεσσαλία. Εισέβαλλε φρικώδης πανώλης, ήτις θέρισε κυριολεκτικώς τους κατοίκους της Θεσσαλίας και ηφάνισε τους προ τριών εκατονταετιών επικοισθέντας Κονιάρους, εις τα χωρία Ορφανά, Μεσαλάρι, Τεκελή, Χαντζόμπαση, στην θέσιν των οποίων ενοικήσθησαν αυτόχθονες Χριστιανοί.

Ευχαριστώ για την υπομονή σας με την ελπίδα μαζί να μάθουμε περισσότερα.

Σοφία Νοτοπούλου




14 σχόλια:

ΜΑΡΙΑ ΜΑΚΡΗ είπε...

Χρόνια πολλα στο χωριό μας Σοφακι!!Με συγκίνησες για όλα αυτά που μπήκες στον κόπο να ψάξεις , και να τα μοιρασθεις μαζί μας ταξιδεύοντας μας στο παρελθον!!!Η ιδιαίτερη πατρίδα,όπου και αν βρισκόμαστε σαν μαγνιτης εστω για λιγο μας καλει εκεί.όπου είδαμε το πρώτο φως στην ζωη μας!Να'σαι παντα καλα παιδική μου φίλη !Χρόνια πολλα ,και υγεια σε ολους τους συγχωριανούς μας!!

ΣΟΦΙΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Χρόνια πολλά Μαρία μου, σε ευχαριστώ για το τόσο όμορφο σχόλιο σου, προέκυψε απ' την εσωτερική ανάγκη διασύνδεσης με το παρελθόν, στοχεύοντας στο μέλλον!!!

Παύλος Σαμαράς είπε...

Σοφία μου πάρα πολύ καλό το άρθρο σου, με τις τόσες λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε για τον Ενιπέα μας και για το χωριό μας γενικότερα. Μοναδικό ντοκουμέντο για όλους μας πιστεύω. Μακάρι να έγραφαν όλοι όσοι γνώρισαν και γνωρίζουν ιστορίες για το χωριό μας και για τον τόπο μας, θα ήταν ότι καλύτερο θα μπορούσε να προσφέρει κάποιος και να προσθέσει ένα λιθαράκι στην ιστορία μας...Χρόνια Πολλά πατρίδα!!!

ΒΑΣΩ ΤΣΕΤΛΑ είπε...

Χρόνια Πολλά σε όλους! Ευτυχώς Σοφάκι εσύ,όπως κι ο Παύλος και κάποιοι που διαθέτουν τον πολύτιμο χρόνο τους φροντίζουν να θυμηθούμε να μάθουμε να αναπολήσουμε....,
Άντε και κάποια στιγμή να γιορτάσουμε όλοι μαζί στο χωριό!!!

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Στο αρχείο του Πολιτιστικού συλλόγου υπάρχουν φωτογραφίες που απεικονίζουν τον οδηγό της "φαγανας" σε καφενείο του χωριού. Αυτή τη στιγμή μου διαφεύγει το όνομα του. Επίσης υπάρχει και φωτογραφία της "φαγανας" πάνω στις ράγες. Τη δεύτερη φωτογραφία μου την έδωσε ο κ. Νίκος Καραγιάννης από τον Ηλιά. Την έδωσα στο μουσείο. Νομίζω ότι είναι εκθετειμενη...

ΒΑΣΩ ΤΣΕΤΛΑ είπε...

Αχιλλέα επίσης στυλοβάτης των παραδόσεων και τόσων άλλων σημαντικών.
Πραγματικά σας θαυμάζω . Αυτή η επίμονη δίψα για να διασώσετε έθιμα, θύμισες και γεγονότα με θυσία χρόνου και κούρασης τι να πω! Να είστε όλοι καλά .

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΑΣ είπε...

Ελπίζω ότι κάποια στιγμή θα μπούμε σε κάποιο πρόγραμμα χρηματοδότησης (μόλις υπάρξει) και όλα αυτά τα αρχεία που έχουμε συλλέξει στον Πολιτιστικό θα καταφέρουμε να τα φτιάξουμε ένα βιβλίο για όλους. Γιατί δεν είναι μόνο φωτογραφίες, είναι και καταγραφες γερόντων... Μέχρι και τραγούδια από τα "σεριανια" έχουμε...

ΒΑΣΩ ΤΣΕΤΛΑ είπε...

Αχιλλέα όσο προλάβετε επίπεδης να καταγράψετε και παλιά παραμύθια. Εγώ θυμάμαι κατι τρομερές αφηγήσεις. Παραμύθια τελείως διαφορετικά από αυτα που ξέρουμε.
Είχα σκεφτεί να τα κάνω ενα μικρό βιβλιαράκι να το έχουμε στη βιβλιοθήκη αλλα δεν τα κατάφερα. Ιςως φέτος να το δουμε όλοι μαζί.

ΕΛΕΝΗ ΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Πολύ ωραία αναφορά για το όμορφο ποτάμι του χωριού μας της Ιτέας με τα Πλατάνια τις Ιτιές και το καλοφτιαγμένο Γεφύρι να είσαι καλά Σοφία μου.....Πόσο θα ήθελα να ήταν όπως το άφησα όταν έφυγα απο το χωριό το 1970....

ΟΛΓΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Ευχαριστώ θερμά Παύλο για τιμή που επιφύλαξες στην μικρή μου αναφορά. Με χαρά αναζητώ ανάλογες εργασίες.Πιστεύω ακράδαντα ότι τα δεδομένα υπάρχουν και αναμένουν το ενδιαφέρον μας. Το συνεχές προσωπικό σου ενδιαφέρον, επιτρέπει και σε μας τα ξενιτεμένα παιδιά, να είμαστε μαζί σας. Είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό.

ΤΑΝΙΑ ΚΕΧΑΓΙΑ είπε...

Εξαιρετικό το ενδιαφέρον σου Ολγα!!!

ΟΛΓΑ ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ είπε...

Χρόνια πολλά Τάνια μου, γιορτάζει η γενέτειρά μου σήμερα, και νοερά η σκέψη μας βρίσκεται εκεί.Τα τοπωνύμια αναμένουν το ενδιαφέρον μας και δεν μας απογοητεύουν ποτέ. Η πολιτιστική δραστηριότητα του χωριού είναι έντονη με ένα εξαιρετικό Λαογραφικό Μουσείο, απ τα ωραιότερα της χώρας, που στο μέλλον θα είναι καλύτερο.Βρίσκεται σε ιδανικό σημείο, ευκολότατης πρόσβασης δίπλα ακριβώς στον Εθνικό δρόμο Καρδίτσας-Λάρισας. Αξίζει να το επισκεφθεί κανείς....δεν θα τον απογοητεύσει.

Παύλος Σαμαράς είπε...

Είναι το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω...εγώ σ΄ευχαριστώ Ολγα μου και νομίζω μαζί με μένα και πολλοί άλλοι εδώ στο χωριό μας...με χαρά θα περιμένω και άλλες ανάλογες εργασίες σου ντοκουμέντα!!!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΛΛΗΣ είπε...

Σημαντική ανάρτηση γεμάτη ευαισθησία και αγάπη για ένα ποτάμι που γονιμοποιεί τα εδάφη όλης της περιοχής και πάνω από όλα συνδέει και τους κατοίκους της

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής