Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

«Επιδεικτικός Αγρός Παλαμά»

Τα πρώτα βήματα για την δημιουργία του «Επιδεικτικού Αγρού Παλαμά» έχουν γίνει αν και υπάρχει ακόμα πολύ δρόμος μέχρι την υλοποίηση του φιλόδοξου και ταυτόχρονα πρωτότυπου σχεδίου.

Ο δρόμος άνοιξε μετά από την εγκριτική απόφαση στην πρόταση του Δήμου Παλαμά για παραχώρηση σε αυτόν, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, του πρώην Σταθμού Γεωργικής Έρευνας που λειτουργούσε στον Παλαμά.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο αίτημα ζητούνταν η παραχώρηση τόσο της έκτασης όσο και των κτιρίων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτή, αλλά ικανοποιήθηκε μόνο το πρώτο σκέλος του αιτήματος, για γραφειοκρατικούς, θα μπορούσαμε να πούμε, λόγους.

Πιο αναλυτικά η μη παραχώρηση των κτιρίων, όπως μας εξήγησε ο δήμαρχος Παλαμά κ. Σακελλαρίου, οφείλεται στο ότι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Παλαμά, στον συγκεκριμένο χώρο, προβλέπει «μη οχλούσα Βιοτεχνία» και θα πρέπει να γίνει τροποποίησή του προκειμένου να παραχωρηθούν και τα κτίρια.

Ήδη, μας είπε ο κ. Σακελλαρίου υπάρχει προγραμματισμός προς αυτή την κατεύθυνση και με την ολοκλήρωση της αλλαγής του Γ.Π.Σ. θα υπάρξει και υποβολή νέας πρότασης.

Παράλληλα ο Δήμος Παλαμά έχει αρχίσει τις επαφές τόσο με τον ΕΛΓΟ «Δήμητρα» και με το Ινστιτούτου βιομηχανικών και κτηνοτροφικών Φυτών Λάρισας που λειτουργεί υπό την εποπτεία του, όσο και με σχετικές πανεπιστημιακές σχολές, προκειμένου να εξασφαλισθούν συνεργασίες και να αρχίσει η υλοποίηση.

Ο «Επιδεικτικός Αγρός Παλαμά» με βάση τη μελέτη παραχώρησης-αξιοποίησης έχει ως σκοπούς:

-την αξιοποίηση της έκτασης για πειραματικές και επιδεικτικές καλλιέργειες. Στην τρέχουσα περίοδο προτεραιότητα δίνεται στα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και σε άλλες καλλιέργειες για τις οποίες υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης και ικανής απόδοσης π.χ. στέβια, ρόδι, τύποι σίτου π.χ. δίκοκκο, θερμοκηπευτικές καλλιέργειες, κτηνοτροφικά φυτά κ.α. Η βιολογική καλλιέργεια συμπεριλαμβάνεται στη στόχευση.

-την αξιοποίηση μέρους της έκτασης για δημιουργία πρότυπης φάρμας ζώων, για ερευνητικό και εκπαιδευτικό σκοπό.

-την αξιοποίηση μέρους των εγκαταστάσεων για αποθήκες υποστήριξης ανάπτυξης φυτικής και ζωικής παραγωγής, φύλαξη μηχανημάτων, πρώτες ύλες και παραγωγή. Πρόβλεψη στους χώρους θα υπάρξει επίσης για εγκατάσταση μηχανημάτων επεξεργασίας / τυποποίησης κ.α. για τα παραγόμενα προϊόντα, εφόσον αποφασιστεί.

-την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων για δημιουργία εκπαιδευτικής μονάδας γεωργών, επιστημόνων και άλλων ενδιαφερομένων για τη γεωργική παραγωγή. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται χώροι εκπαίδευσης, εκδηλώσεων, χώροι φιλοξενίας, χώροι υγιεινής, μαγειρείο κ.α.

-διάδοση των αποτελεσμάτων της λειτουργίας του επιδεικτικού Αγρού, τρόπων και μεθόδων γεωργικής καλλιέργειας ή ανάπτυξης ζώων, για γενική εφαρμογή στην αγροτική παραγωγή.

Π.Κ.


πηγή:Karditsa.Live.net


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής