Σάββατο 23 Μαΐου 2020

Πως οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι

Η τελευταία υγειονομική και οικονομική κρίση, κατά πως δείχνουν τα γεγονότα σε συνδυασμό με τις αποφάσεις της ΕΕ, θα ευνοήσουν τις πλούσιες χώρες του βορρά να γίνουν πλουσιότερες, ενώ αντίθετα οι φτωχότερες χώρες του νότου θα νιώσουν εντονότερες τις επιπτώσεις της οικονομική κρίσης με συνέπεια η απόσταση να μεγαλώνει.
Εκ πρώτης όψεως το συμπέρασμα αυτό φαντάζει εξωπραγματικό αλλά δεν είναι.
Και διευκρινίζω:
Από συστάσεως της ΕΕ στο καταστατικό της υπάρχει διάταξη υποχρεωτική για όλα τα κράτη – μέλη που προστατεύει τον ελεύθερο ανταγωνισμό και έχει να κάνει με την απαγόρευση επιχορήγησης των ιδιωτικών και δημόσιων επιχειρήσεων επί ποινή τσουχτερού προστίμου που καθορίζεται από το ευρωπαϊκό δικαστήριο. Βάσει της διάταξης αυτής η χώρα μας παραπέμφθηκε πολλές φορές στο παρελθόν και πλήρωσε και πληρώνει τσουχτερά πρόστιμα. Και μέχρι εδώ καμία αντίρρηση, οι κανόνες υπάρχουν για να τηρούνται, έλα όμως που οι κανόνες αλλάζουν και μάλιστα προς την κατεύθυνση των ισχυρών.
Η τελευταία κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη και φαίνεται θα έχει βαριές συνέπειες στην οικονομία, ανάγκασε την Κομισιόν, με πρόταση του εκπροσώπου των πλούσιων χωρών, της Γερμανίας, να ζητήσει την αναστολή της παραπάνω διάταξης, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να επιχορηγούν τις επιχειρήσεις τους και μάλιστα χωρίς περιορισμό. Παράλληλα, πάλι οι πλούσιες χώρες, ζήτησαν να απαγορευθεί η πώληση επιχειρήσεων σε τρίτες χώρες.
Εκ πρώτης όψεως οι δύο αυτές διατάξεις φαντάζουν αθώες, έλα όμως που ευνοούν τα μέγιστα τους πλούσιους έναντι των φτωχότερων.
Και εξηγούμαι:
1. Με τη διάταξη που απαγορεύει την πώληση επιχειρήσεων εκτός Ευρώπης ευνοούνται οι κεφαλαιούχοι των βόρειων χωρών και καταστρατηγείται η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων τρίτων χωρών προς την ΕΕ. Ό,τι αγόρασαν αγόρασαν οι ξένοι εφεξής τέρμα. Με λίγα λόγια όλα για τους ισχυρούς.
2. Με την άλλη διάταξη της ελεύθερης επιχορηγήσεως των επιχειρήσεων από τα κράτη μέλη πάλι ευνοούνται οι πλουσιότεροι. Και για να γίνω σαφής. Οι έχοντες πολλά αποθέματα σε ζεστό χρήμα, πχ Γερμανία, θα επιχορηγήσουν τις επιχειρήσεις τους με πολλά κεφάλαια και με αυτόν τον τρόπο θα αποκτήσουν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.. Πάλι οι πλουσιότεροι ευνοημένοι.
Να δώσω και ένα άλλο στοιχείο από τις αποφάσεις των Βρυξελλών που είναι υπέρ των βόρειων: Εγκρίθηκαν συνολικά 100 μονάδες κεφαλαίων για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων των κρατών – μελών της Κομισιόν. Από αυτές τις 52 τις πήρε η Γερμανία και τις υπόλοιπες όλες οι άλλες χώρες,
Και με τούτα και με κείνα, τα πέρα και τα δώθε, πέρασε μπροστά η Γερμανία, έγινε αυτό που λένε ευφυώς οι οικονομολόγοι η ατμομηχανή της Ευρώπης, δηλαδή οδηγούν τα πράγματα κατά πως τους συμφέρει!

Προχθές γιορτάσαμε τη θλιβερή επέτειο της εξόντωσης των Ποντίων και να θυμίσω κάτι που διαφεύγει της συλλογικής μνήμης όχι από άγνοια. Εμπνευστής της εξόντωσης των Ελλήνων του Πόντου ήταν ο επικεφαλής Γερμανός αξιωματικός των εκπαιδευτών που είχαν αναλάβει την ανασυγκρότηση και εκπαίδευση του στρατού του Κεμάλ Ατατούρκ.

Κωνσταντίνος Γαλλής





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Οι όροι χρήσης που ισχύουν για τη δημοσίευση των σχολίων, έχουν ως εξής: Σχόλια ανώνυμα, σχόλια τα οποία είναι υβριστικά ή περιέχουν χαρακτηρισμούς ή ανώνυμες καταγγελίες που δεν συνοδεύονται από αποδείξεις θα αφαιρούνται. Η "Ιτέα Καρδίτσας" δεν παρεμβαίνει σε καμία περίπτωση για να αλλοιώσει το περιεχόμενο ενός σχολίου εφόσον πληρεί τις προϋποθέσεις. Σε καμιά περίπτωση τα σχόλια δεν αντιπροσωπεύουν την "Ιτέα Καρδίτσας". Επίσης ο διαχειριστής διατηρεί το δικαίωμα να αφαιρεί οποιοδήποτε σχόλιο θεωρεί ότι εμπίπτει στις παραπάνω κατηγορίες. Με την αποστολή ενός σχολίου αυτόματα αποδέχεστε και τους όρους χρήσης.

Ο διαχειριστής