Αρχοντικό Φαρκαδόνας: Γνωρίστε τον τοπικό πολιτισμό και την τοπική παράδοση!

Στο αρχοντικό της οικογένειας του Θανάση Παλιούρα στη Φαρκαδόνα η φιλοξενία και η αγάπη για την παράδοση συνδέονται και πραγματικά ικανοποιούν τους επισκέπτες

Η Παράδοση έρχεται να συναντήσει το Πολιτισμό στο αρχοντικό της οικογένειας του Θανάση Παλιούρα που βρίσκεται στο κέντρο της Φαρκαδόνας. Ένα άκρως παραδοσιακό συγκρότημα κτιρίων που βρίσκεται στην καρδιά της Φαρκαδόνας και μαγνητίζει τα βλέμματα κατοίκων και επισκεπτών. Το αρχοντικό Φαρκαδόνας αποτελείται από πέντε κτίσματα, εκ των οποίων το ένα αποτελεί το κυρίως κτίσμα

Το αρχοντικό απέχει με αυτοκίνητο μόλις 20 λεπτά από τα Τρίκαλα, 25 λεπτά από τη Λάρισα και 35 από Καρδίτσα. Γρήγορα φτάνει κάνεις στη λίμνη Πλαστήρα, Περτούλι, Μετέωρα και Ελάσσονα. Σαφώς θα ήταν παράλειψη να μην σταθούμε και στις ομορφιές της περιοχής μας στα Μοναστήρια του Δήμου Φαρκαδόνας και συγκεκριμένα στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννου Θεολόγου Ζάρκου (1650 ) Ζωοδόχου Πηγής Παναγίτσας,(1761) Γενέσιου Θεοτόκου Ορφανού,(1732) και Αγίου Δημητρίου Γριζάνου (1710).

Ακόμη πρέπει να αναφέρουμε τις αρχαιότερες από την μεγάλη ποικιλία των Εκκλησιών του Δήμου Φαρκαδόνος και που είναι ο βυζαντινός Ιερός Ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Αχλαδοχώρι με ανέγερση τον 13ο αιώνα και ο ναός του Αγίου Νικολάου της Φαρκαδόνας με ανέγερση το 1612. Δυστυχώς οι σπουδαίες και σημαντικές αρχαιότητες του Δήμου Φαρκαδόνος δεν έχουν ακόμη αναδειχτεί. Διατίθεται στους επισκέπτες και ενδιαφερόμενους μέσω του «Αirbnb» σε προσιτές τιμές και δέχεται επισκεψιμότητα, σε καθημερινή βάση η οποία είναι αυξημένη κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

Επισκεπτόμενος κανείς το χώρο θα δεχτεί την φιλοξενία, την αγάπη και τη ζεστασιά, την περιποίηση και την φιλική διάθεση των Φαρκαδόνιων. Το κυρίως σπίτι του αρχοντικού, είναι ένα διατηρημένο αυθεντικό πέτρινο παραδοσιακό σπίτι του 1930.

Ανακαινίστηκε το 1994 από τον ιδιοκτήτη του που ξέρει να εκτιμάει τον γνήσιο, το αυθεντικό, αυτό που φέρει μνήμες και άγνωστες πτυχές της παλιάς ιστορίας. Γι’ αυτό και το εξόπλισε με μεράκι.

Το δεύτερο κτίσμα είναι ο παραδοσιακός ξενώνας ο οποίος είναι και το παλαιότερο κτίσμα με ανέγερση το 1920.

Τα αλλά τρία είναι βοηθητικοί χώροι , ένας εκ των οποίων έχει παραχωρηθεί στον σύλλογό Γυναικών Φαρκαδόνας. Και τα πέντε πέτρινα κτίσματα βρίσκονται σε οικόπεδο 1.200 μέτρων.

Στο μπροστινό μέρος του αρχοντικού υπάρχει πρασιά διαμορφωμένη περίτεχνα, που περιλαμβάνει πληθώρα τριανταφυλλιών πολλών ετών.

Η κύρια όψη επάνω στο δρόμο στο χρώμα της ώχρας δεν αποκαλύπτει τη λιθοδομή της όπως το υπόλοιπο κτίσμα έχει επενδυθεί με ένα κλασικιστικό μανδύα. Μιμείται τον εκλεκτικισμό μανδύα που ντύθηκαν τα υπάρχοντα κτίσματα ανά την Ελλάδα σε τέτοια έκταση αναζητώντας το ρομαντισμό του κλασικισμού που έγινε κι αυτή η τάση κομμάτι της ιστορίας της αρχιτεκτονικής. Η όψη, η σκάλα οι ζαρντινιέρες το πλακόστρωτο και οι τριανταφυλλιές συνθέτουν ένα αρμονικό σύνολο που μας ταξιδεύει στο παρελθόν.

Το κυρίως σπίτι περιλαμβάνει 2 υπνοδωμάτια με υπέρδιπλα κρεβάτια κομοδίνα με φωτιστικά. Διαθέτουν ντουλάπα με κρεμάστρες και συρταριέρα. Η κεντρική σάλα είναι διακοσμημένη με κλασικά παραδοσιακά έπιπλα, το σαλόνι διαθέτει τηλεόραση και γραφείο εργασίας, στο καθιστικό υπάρχει τζάκι ένας καναπές κρεβάτι, τηλεόραση και στερεοφωνικό. Συμπεριλαμβάνονται ένα μπάνιο και 1 wc, τραπεζαρία και κουζίνα εξοπλισμένη με φούρνο, πλυντήριο πιάτων τοστιέρα, βραστήρα, καφετιέρα για espresso και γαλλικό καφέ, και όλη την απαραίτητη οικοσκευή. Η οικοσκευή του σπιτιού αποτελείται από γνήσια αντικείμενα και έπιπλα αντίκες, σκηνοθετώντας ένα ολοκληρωμένο σύνολο και μας μεταφέρει σε μια άλλη εποχή. Έχουν διατηρηθεί δάπεδα, εγκαταστάσεις και γύψινα διακοσμητικά στοιχεία με κάποιες προσθήκες που είναι απαραίτητες για τη σύγχρονη διαβίωση.


 Έπιπλο και πολυθρόνες αντίκες στη σάλα

Ο παραδοσιακός ξενώνας είναι ένα διατηρημένο αυθεντικό πέτρινο παραδοσιακό σπίτι (45 τ.μ) του 1920 μέσα στον περίτεχνα διαμορφωμένο περιβάλλοντα χώρο του αρχοντικού . Περιλαμβάνει 1 υπνοδωμάτιο με 2 μονά κρεβάτια με φωτιστικά και διαθέτει ντουλάπα με κρεμάστρες και συρταρίερα. Ο χώρος είναι διακοσμημένος με παραδοσιακά έπιπλα και αντικείμενα αντίκες. Διαθέτει τηλεόραση και τζάκι. Συμπεριλαμβάνονται ένα μπάνιο, κουζίνα εξοπλισμένη με φούρνο, πλυντήριο πιάτων τοστιέρα, καφετιέρα για γαλλικό καφέ και όλη την απαραίτητη οικοσκευή. Τόσο το κυρίως σπίτι όσο και ο παραδοσιακός ξενώνας διαθέτουν κεντρική θέρμανση και κλιματισμό.


Τραπεζαρία με έπιπλα εποχής 1950

Ανοίγοντας την αυλόπορτα και περπατάμε παράλληλα με το σπίτι θα βρεθούμε στην αυλή και στην είσοδο. Ο κήπος του σπιτιού είναι ένα ονειρικό σκηνικό αποτελούμενο από βοηθητικά πέτρινα κτίσματα που εναλλάσσονται με ελεύθερους φυτεμένους χώρους και καλλωπιστικά φυτά. Μικρές γωνιές στολίζονται από καλοδιατηρημένα αντικείμενα του παρελθόντος: το κάρο, και τα κεραμικά πιθάρι α δημιουργούν μικρά θέματα στην αυλή. Η τραπεζαρία κάτω από την πέργκολα φιλοξενεί τους επισκέπτες χαρίζοντας ανάσα δροσιάς στους θερινούς μήνες, ενώ υπάρχουν άλλες δυο εξωτερικές τραπεζαρίες και ξαπλώστρες για να απολαμβάνουν τον υπέροχο κήπο.

Στο τέλος του κήπου υπάρχει το πέτρινο κτίσμα που έχει παραχωρηθεί στο σύλλογο γυναικών Φαρκαδονας με επίσης παραδοσιακή όψη που βλέπει σε παράλληλο δρόμο.

Όψη κτίσματος του Αρχοντικού που έχει παραχωρηθεί σαν στέγη στο Συλ.γυναικών Φαρκαδονας

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 6944292968 & 6972989197