ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Κυριακή 30 Μαρτίου 2014

Γκέκας: "Σαν την Ελλάδα η Τουρκία"

Ο Φάνης Γκέκας μίλησε στο Sport24.gr για την Εθνική Ελλάδος και το Μουντιάλ, τη φετινή του περιπέτεια και την αγαπημένη του ΑΕΛ. Αναφέρθηκε, επίσης, στις έντονες ομοιότητες της Τουρκίας με τη χώρα μας.
Τη δική του Ιθάκη έχει βρει στην Τουρκία ο Φάνης Γκέκας, ο οποίος για δεύτερη σερί σεζόν πραγματοποιεί πολύ καλές εμφανίσεις. Η φετινή χρονιά μπορεί να μην ήταν ιδανική για τον ίδιο, όμως, είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας του και έχει βοηθήσει σημαντικά στην προσπάθεια της να αποφύγει τον υποβιβασμό. Άλλωστε κάθε φορά που σκοράρει η Κόνιασπορ δε χάνει.


Για περισσότερο από έναν μήνα ο Έλληνας διεθνής ήταν τραυματίας και, ωστόσο, επέστρεψε δυναμικά. Με δύο δικά του γκολ η Κόνιασπορ πήρε τη νίκη επί της Μπούρσασπορ και το Σάββατο υποδέχεται τη Γαλατάσαράι. Λίγες ώρες πριν το μεγάλο παιχνίδι κόντρα στην ομάδα των Ντιντιέ Ντρογκμπά και Γουέσλεϊ Σνάιντερ ο Γκέκας μίλησε στο Sport24.gr τόσο για τις ως τώρα εμπειρίες του από την Τουρκία όσο και για την Εθνική Ελλάδας.

  Μεγάλη νίκη με την Μπούρσα μ' εσένα να κάνεις δυναμική επιστροφή. Τώρα υποδέχεστε τη Γαλατάσαράι, η οποία αντιμετωπίζει κάποια εσωτερικά προβλήματα. Είναι ευκαιρία;
Για μας ήταν μεγάλη ανάσα η νίκη επί της Μπούρσα, τη χρειαζόμασταν για να ξεφύγουμε από τη ζώνη του υποβιβασμού. Τώρα έχουμε ένα δύσκολο παιχνίδι με τη Γαλατάσαράι, χρειάζεται προσοχή. Ωστόσο, δεν είναι στην καλύτερή της κατάσταση. Αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα, όμως, είναι πάντα μία μεγάλη ομάδα.
Περιμένατε ότι η σεζόν θα είναι δύσκολη για την Κόνιασπορ;
Οπωσδήποτε, αν και πίστευα ότι η ομάδα δε θα πέσει. Ήρθαν κάποιοι καλοί παίκτες στον δεύτερο γύρο και έχουμε βελτιωθεί. Ούτως ή άλλως οι διαφορές είναι πολύ μικρές. Με δύο νίκες ανεβαίνεις στην Ευρώπη και με μία ήττα μπαίνεις στη ζώνη του υποβιβασμού.
Ήσουν και πέρυσι στο πρωτάθλημα και μπορείς να κάνεις τις συγκρίσεις. Υπάρχουν διαφορές σε σχέση με πέρυσι;
Σχεδόν το ίδιο είναι το πρωτάθλημα. Έχει γίνει λίγο πιο ανταγωνιστικό ίσως λόγω της βελτίωσης των μικρών, οι οποίοι πλέον μπορούν να κοντράρουν τους μεγάλους.

  Η σεζόν είναι περίεργη για σένα. Δεν ξεκίνησες από την αρχή, είχες έναν τραυματισμό, υπήρχαν και κάποια σενάρια φυγής σου τον Ιανουάριο. Σκεφτόσουν από την αρχή της χρονιάς πως πρέπει φέτος να βρίσκεσαι σταθερά σε καλό επίπεδο γιατί έρχεται το Μουντιάλ;
Εννοείται πως από την αρχή της σεζόν είχα το Μουντιάλ στο μυαλό μου και νομίζω ότι είναι λογικό. Πάνω απ' όλα θέλω να είμαι καλά, να βρίσκομαι σε καλή κατάσταση και να είμαι έτοιμος για το Μουντιάλ. Η σεζόν δεν ήταν η καλύτερη δυνατή για μένα, περίμενα περισσότερα. Πάνω που βρήκα ρυθμό τραυματίστηκα στα πλευρά κι έμεινα εκτός για ένα μήνα, αλλά πιστεύω ότι γύρισα με τον καλύτερο τρόπο.
Έχεις ξαναπεί πως ο στόχος της εθνικής είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Ποια είναι η άποψή σου για την κλήρωση; Η Ιαπωνία για παράδειγμα ίσως να μην μας ταιριάζει, όπως φάνηκε και από το φιλικό με τη Νότια Κορέα.
Στόχος φυσικά και είναι η πρόκριση στην επόμενη φάση. Για όλες τις ομάδες οι πιθανότητες είναι ίδιες. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Όσο για το αν μας ταιριάζουν οι ομάδες, αν είχαμε άλλες πάλι τα ίδια θα λέγαμε.
"Δουλεύοντας στο εξωτερικό βλέπεις αλλιώς τα πράγματα"
Μετά τα 30 συνήθως οι παίκτες ακολουθούν φθίνουσα πορεία. Ωστόσο, υπάρχουν και κάποιες θέσεις στις οποίες βελτιώνεσαι γιατί χρειάζεται η εμπειρία. Η θέση του επιθετικού κορυφής είναι μία εξ αυτών;
Εννοείται αυτό, η εμπειρία σε αυτά τα πράγματα είναι πολύ σημαντική. Επίσης, όποιος έχει δουλέψει στο εξωτερικό αποκομίζει πολύ χρήσιμες παραστάσεις, βλέπει αλλιώς το ποδόσφαιρο.
Επομένως, θα πρότεινες ανεπιφύλακτα στους νεότερους να δοκιμάσουν την τύχη τους εκτός Ελλάδας;
Οπωσδήποτε κερδίζεις πάρα πολλά στο εξωτερικό, βελτιώνεσαι σημαντικά. Το έχω ξαναπεί, κάθε Έλληνας θα έπρεπε να επιδιώκει να παίζει στο εξωτερικό.

  Τον Ιανουάριο έφτασες κοντά στη μεταγραφή. Τι έγινε τελικά και δεν κατέληξες στη Γκρασχόπερς;
Υπήρχε ενδιαφέρον, ήθελα να πάω κι έκαναν πρόταση. Ωστόσο, δε δέχτηκε η ομάδα. Εγώ έχω συμβόλαιο ως το τέλος της χρονιάς και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα, δεν ήταν στο χέρι μου.
Σου ταιριάζει η Τουρκία όπως έχει αποδειχτεί. Θα ήθελες να μείνεις εκεί ή θα προτιμούσες να δοκιμάσεις μία νέα εμπειρία;
Πρώτος στόχος είναι να μείνω εδώ, αλλά αν αυτό δε γίνει θα κοιτάξω για κάποιο άλλο πρωτάθλημα του εξωτερικού. Θα δούμε... Θα έχω αποφασίσει πριν το Μουντιάλ.
"Θα έχω αποφασίσει πριν το Μουντιάλ"
Γιατί πριν το Μουντιάλ και όχι μετά; Το Μουντιάλ είναι βιτρίνα για τους ποδοσφαιριστές, 1-2 καλές εμφανίσεις και μπορεί να εκτοξευτεί η καριέρα σου.
Εντάξει, είναι ρίσκο, γιατί μπορεί να μην πας καλά και μετά να χαθεί το ενδιαφέρον κάποιων ομάδων. Είμαι σε μία φάση της καριέρας μου που βλέπω διαφορετικά τα πράγματα. Θα έχω πάρει την απόφασή μου πριν το Μουντιάλ.
Έχεις αγωνιστεί σε τρία από τα τέσσερα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Θα ήθελα να μου πεις συνοπτικά τι σου έχει μείνει από αυτά.
Η Γερμανία ήταν σχολείο, για μένα είναι το καλύτερο πρωτάθλημα με διαφορά. Για την Ισπανία αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μου άρεσε πολύ ο τρόπος προπόνησης και η φιλοσοφία τους. Έκανα συνεχώς προπόνηση με μπάλα και αυτό ήταν πρωτόγνωρο για μένα. Στην Αγγλία το πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ δυνατό και γρήγορο, δεν έχεις περιθώρια να σκεφτείς.

  Η αγάπη σου για την ΑΕΛ είναι δεδομένη και έχεις πει πως μόνο για εκείνη θα επέστρεφες στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι γράφτηκε ότι έγινε κρούση σε σένα και τον Βαγγέλη Μόρα για να τη βοηθήσετε. Ισχύει αυτό;
Όχι δε μου έκαναν καμία κρούση. Σαφώς και θα ήθελα να βοηθήσω στον βαθμό που μπορώ. Είναι δεδομένο ότι μόνο για την ΑΕΛ θα επέστρεφα στην Ελλάδα, μόνο αυτή πληροί τις προδιαγραφές που έχω θέσει εγώ.
Πώς βλέπεις αυτή τη στιγμή τα πράγματα στην ΑΕΛ; Η ομάδα περνάει μία δύσκολη φάση, έπεσε στη Γ' Εθνική, άλλαξε η διοίκηση και τώρα αναμένεται να γίνει και πάλι κάτι τέτοιο.
Είχε έναν άνθρωπο, ο οποίος τη βοήθησε και έδωσε πάρα πολλά. Αναφέρομαι στον κύριο Πηλαδάκη. Έκανε λάθη, αλλά αυτό συμβαίνει σε όλους. Έφυγε και μετά ήρθε ο κύριος Πλεξίδας. Δεν το έχω ξαναδεί αυτό, να είναι πρώτη μία ομάδα και να τον βρίζουν. Δεν κάνουν καλό σε μία ομάδα αυτά. Ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή, να ηρεμήσει και να συνειδητοποιήσει πως το ποδόσφαιρο δεν είναι νίκη και ήττα. Η ομάδα έχει περάσει πολλά.
"Υπήρχε ενδιαφέρον από πολλές ομάδες"
Το καλοκαίρι ενδιαφέρθηκαν ομάδες και πολλά δημοσιεύματα αναφέρονταν στην Μπεσίκτας. Ήταν υπαρκτό το ενδιαφέρον;
Υπήρχε ενδιαφέρον, όχι μόνο από τη Μπεσίκτας, από πολλές ομάδες. Ωστόσο, είχαν πολλά προβλήματα. Μου έλεγαν να περιμένω, αλλά από κάποια φάση και μετά δεν μπορούσα να το κάνω κι έτσι πήρα την απόφαση να έρθω εδώ.
Ο κόσμος σε αγαπάει πολύ στην Τουρκία, επομένως, φαντάζομαι πως δεν έχει δημιουργηθεί ποτέ κάποιο πρόβλημα. Πώς είναι η ζωή εκεί;
Όλα τα παράλια είναι σχεδόν σαν την Ελλάδα. Μοιάζει ο τρόπος σκέψης, τα φαγητά, η μουσική. Η κουλτούρα αλλάζει μόνο. Όσο πας πιο μέσα, πάντως, υπάρχουν διαφορές, είναι αλλιώς. Για παράδειγμα εγώ στην πόλη που είμαι δεν έχω πολλές επιλογές.
Φέτος είδαμε τον λαό να αγανακτά με την κυβέρνηση Ερντογάν και να βγαίνει στους δρόμους στην Κωνσταντινούπολη. Πριν λίγες μέρες έγινε και πάλι χαμός όταν αποφάσισε να "κλείσει" το Twitter. Εσύ που τα ζεις από κοντά πώς το βλέπεις;
Είναι περίεργα τα πράγματα. Από τη μία έγιναν όλα αυτά τα επεισόδια, αλλά από την άλλη είναι πολύ αγαπητός εδώ. Ζουν και αναπνέουν για τον Ερντογάν και πραγματικά πιστεύω ότι θα έχουν πρόβλημα αν κάποια στιγμή αποχωρήσει. Έχει κάνει πάρα πολλά γι' αυτούς και αυτό αντικατοπτρίζεται και στην οικονομία τους. Είναι μία χώρα σε ανάπτυξη με αρκετά χρήματα.



Με μία λέξη

Αγαπημένο πρωτάθλημα: Bundesliga
Αγαπημένος ποδοσφαιριστής: Μάρκο φαν Μπάστεν
Αγαπημένος προπονητής: Δεν έχω
Ευρωπαϊκή ομάδα που υποστηρίζεις (εκτός της ομάδας που αγωνίζεσαι): Μπαρτσελόνα
Η καλύτερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Η συμμετοχή μου σε Μουντιάλ, Euro και το γεγονός πως βγήκα πρώτος σκόρερ στην Bundesliga
Η χειρότερη ποδοσφαιρική σου στιγμή: Ο υποβιβασμός της ΑΕΛ στη Γ' Εθνική
Το γούρι σου: Ε, φυσικά και έχω... Ένα εξ αυτών να ξυρίζομαι πριν τα παιχνίδια
Αυτοκίνητο που οδηγείς: Renault Clio, μου το έχει δώσει η ομάδα
Αγαπημένο φαγητό: Κοτόπουλο με πατάτες
Αγαπημένη μουσική: Ελληνικά
Η πρώτη τουρκική λέξη που χρησιμοποίησες/έμαθες στην Τουρκία: Günaydin (καλημέρα)
Η πρώτη ελληνική λέξη που έμαθες σε κάποιον στην Τουρκία: Καλημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ