ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία νέα

Πέμπτη 27 Αυγούστου 2015

Συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ επιθυμούν οι δανειστές

δανειστές
Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες έχει δύο στόχος. Ο πρώτος, να σχηματισθεί συγκυβέρνηση με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία μεταξύ των δύο μεγάλων φιλοευρωπαϊκών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ και ο δεύτερος, να περιορισθεί η κοινοβουλευτική δύναμη όσων υποστηρίζουν την επιστροφή της χώρας στη δραχμή. 
Οι δανειστές, μέσω των μηχανισμών που διαθέτουν και σύμφωνα με τις μυστικές δημοσκοπήσεις που διεξάγουν, εκτιμούν ότι από τις επικείμενες εκλογές δεν θα υπάρξει αυτοδυναμία και ότι η συνεργασία δύο τουλάχιστον κομμάτων είναι επιβεβλημένη για να σχηματισθεί η νέα κυβέρνηση. Τα κόμματα αυτά, οι δανειστές επιθυμούν να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Δημοκρατία, για να υπάρχει ισχυρή πλειοψηφία στη νέα βουλή.

Οι δανειστές θέλουν να είναι σίγουροι ότι θα εφαρμοσθούν όλα όσα συμφωνήθηκαν και εγκρίθηκαν από το ελληνικό κοινοβούλιο με συντριπτική πλειοψηφία, προκειμένου να τηρηθεί στο ακέραιο το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα. Έτσι, δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μόλις έγινε δεκτή η συμφωνία από την ευρωζώνη και η εκταμίευση της πρώτης δόσης, αμέσως υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του και προκήρυξε εκλογές.
Η προκήρυξη των εκλογών - εξπρές κυριολεκτικά «έπιασε στον ύπνο» όχι μόνο τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τα περισσότερα στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.
Ειδικά η ΝΔ, το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ ακόμη αναρωτιούνται γιατί ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε εκλογές, αφού είχε την αμέριστη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης που θέλουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη και στο ευρώ.
Το ζητούμενο των επικείμενων εκλογών είναι πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι στις κάλπες. Στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου, η πλειοψηφία των πολιτών ψήφισε τον ΣΥΡΙΖΑ για να «σκίσει τα μνημόνια», να «διαγράψει το επονείδιστο χρέος» και να «φέρει την ελπίδα», όπως υποσχόταν προεκλογικά. Όμως, η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε μνημονιακό κόμμα, κάνει παρακινδυνευμένη την οποιαδήποτε πρόβλεψη, αφού δεν μπορεί να προσδιορισθεί η επιλογή των ψηφοφόρων.
Κυριολεκτικά, οι εκλογές αυτές, θεωρούνται αμφίρροπες από κάθε πλευρά και κάθε αποτέλεσμα, όπως και τα ποσοστά των κομμάτων,  δεν μπορούν να εκτιμηθούν, ούτε κατά προσέγγιση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εφημερεύοντα Φαρμακεία Λάρισα Εφημερεύοντα Νοσοκομεία ΛΑΡΙΣΑ