Αρναουτάκης: «Δεν έχει ενημέρωση για ακύρωση των διαγωνισμών του ΒΟΑΚ η Περιφέρεια Κρήτης»

Ακούστε εδώ το ηχητικό απόσπασμα



Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης προχώρησε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μιλώντας στην εκπομπή «Πρώτη ματιά στην ενημέρωση» με το Νίκο Σγουρό. Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στα μεγάλα έργα που έχουν τη σφραγίδα της Περιφέρειας Κρήτης  στο ΒΟΑΚ την υποθαλάσσια καλωδιακή σύνδεση της Σπιναλόγκα τη διασύνδεση της Κρήτης με την Ηπειρωτική χώρα με καλώδιο αλλά και τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το αεροδρόμιο Καστελίου.   

ΒΟΑΚ

 «Δεν έχω καμία ενημέρωση για ακύρωση των διαγωνισμών για το ΒΟΑΚ. Θα ζητήσω σύντομα συνάντηση με τον υπουργό για να δούμε που βαδίζουμε. Ο ΒΟΑΚ είναι μια δέσμευση του νέου Πρωθυπουργού. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να γίνει ο δρόμος.   Εάν ακυρωθούν όλες οι διαδικασίες, αντιλαμβάνεστε ότι θα έχουμε μία καθυστέρηση πάνω από δύο με τρία χρόνια. Θα  ζητήσω αν έχει άλλη άποψη ο υπουργός να μας την τεκμηριώσει  και να μας πει πότε θα ξεκινήσει. Γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν την ικανότητα και την εμπειρία με μεγάλα έργα. Άρα για να κάνει και τέτοια κίνηση ο προηγούμενος Υπουργός πρέπει να είχε πάρει τη σύμφωνη γνώμη των υπηρεσιών. Θα περιμένουμε την τελική βούληση του Υπουργού»

 

Η μικρή και η μεγάλη ενεργειακή διασύνδεση της Κρήτης

«Η μικρή διασύνδεση προχωρεί από τα Χανιά πέφτει Πελοπόννησο θεωρώ ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Εχει δοθεί παράταση στο μεγάλο διαγωνισμό αλλά  θεωρώ πως και αυτό το έργο θα προχωρήσει γιατί μία υποχρέωση της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και απέναντι στο Κρητικό λαό. Κάθε  χρόνο το Κράτος πληρώνει στα μη διασυνδεδεμένα, νησιά δηλαδή στην Κρήτη  350 με 380 εκατομμύρια. Άρα Είναι υποχρεωτικό να γίνει. Έχει μία καθυστέρηση ο διαγωνισμός πιστεύω όμως ότι θα προχωρήσει».

ΒΟΑΚ Νομός Λασιθίου

«Στο Λασίθι ο ΒΟΑΚ είναι το πρώτο θέμα που πρέπει να δει η καινούργια κυβέρνηση. Εμείς Δυστυχώς ποτέ δεν μας δόθηκε καμία αρμοδιότητα για να προχωρήσουμε οποιαδήποτε Μελέτη η χρηματοδότηση έργου, όμως πρέπει πάντα να διεκδικούμε και πάντα να είναι στο τραπέζι το μεγάλο αυτό αναπτυξιακό έργο της Κρήτης.

Προχώρησαν τα δίχτυα στο οροπέδιο κοντά στα 30 εκατομμύρια. Ετοιμάζομαι κοντά στα 10 εκατομμύρια στο ΕΣΠΑ ένα έργο το οποίο επεξεργάζονται υπηρεσίες για το οποίο δεν μπορώ να σας πω ακόμα ποιο είναι γιατί η ΕΕ δεν επιθυμεί την δημοσιοποίησης έργων αν δεν προηγηθεί η έγκρισή τους.  

Επίσης περιμένουμε την απόφαση του δικαστηρίου για την παράκαμψη της Ελούντα εάν δεν υπήρχαν οι προσφυγές των κατοίκων το έργο θα έχει γίνει. Εάν δεν υπήρχαν οι πρόσφυγες από το καλό χωριό των κατοίκων θα είχαμε προχωρήσει. Πολλές φορές ότι εμπλέκονται και τα δικαστήρια και δεν έχουμε  την δυνατότητα να  προχωρήσουμε λόγω των  προσφυγών.

Έχουμε συνεργαστεί με όλους τους δημάρχους για να προετοιμάσουμε τις μελέτες που θέλουν και οι δήμοι, είτε μικρά είναι είτε μεγάλα έργα και μαζί να δούμε πώς μπορούμε να βρούμε την χρηματοδότηση».

Νέα Προγραμματική περίοδος

‘Εκεί που θα επικεντρωθούμε ως Περιφέρεια Κρήτης το επόμενο χρονικό διάστημα είναι η  ολοκλήρωση  των  μεγάλων  οδικών έργων, τα φράγματα, οι βιολογικοί που πρέπει να ολοκληρωθούν, προχωρεί ο βιολογικός στη Νεάπολη, περιμένω το βιολογικό για το  Μακρύ Γιαλό να υποβληθεί. Με την υλοποίηση των έργων υγρών και στερεών αποβλήτων θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε πάρα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο, διότι το εργοστάσιο στη Χερσόνησο έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία που συμπεριλαμβάνει και Άγιο Νικόλαο, έχει εγκριθεί της Ιεράπετρας και πολύ σύντομα εγκρίνονται και της Σητείας.

Το επόμενο δίμηνο πιστεύω ότι θα έχουμε και τον ανάδοχο της  μελέτης για το κέντρο αποκατάστασης στη Νεάπολη.

Είχαμε πρόσφατα και την έγκριση της ηλεκτροδότησης της Σπίναλόγκα».

 

 Το πρόβλημα όλης της Κρήτης είναι ο ΒΟΑΚ

«Όλα τα υπόλοιπα προχωρούνε αλλού περισσότερο αλλού λιγότερο αλλά προχωρούνε.  Διεκδικούμε όλοι μαζί με δημάρχους και βουλευτές. Μας ενδιαφέρει να γίνονται έργα στο νησί μας από το ένα άκρο μέχρι το άλλο. Έχουμε πετύχει να έχουμε μια ενότητα σε όλη την Κρήτη και νομίζω ότι πουθενά στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια συνεργασία μεταξύ δήμων και περιφέρειας όσο στην Κρήτη. Σας διαβεβαιώνω ότι είναι η καλύτερη σε όλη την Ελλάδα».

 

Σχετικές δημοσιεύσεις

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com