Η σχέση μουσικής και αθλητισμού

Είτε ασχολείσαι με τον αθλητισμό είτε όχι, είμαι σίγουρη πως γνωρίζεις το εξής: με την πορεία των χρόνων, η μουσική είναι βαθιά ριζωμένη στην παράδοση των αθλητικών events. Κάθε φορά που παρακολουθούμε έναν αγώνα, ανυπομονούμε γι’ αυτό το συναίσθημα. Αυτό του να βγαίνεις νικητής, όπως όταν μαθαίνεις πως ο stoiximan κωδικός εγγραφής σου προσφέρει το bonus που θα φέρει τον ήχο της νίκης κατευθείαν στα αυτιά σου. To “Final Countdown” θα μας θυμίζει για πάντα τη νίκη της εθνικής στο Εurobasket το 1987 και το “Eye of the tiger” θα μπορεί να σε στείλει κατευθείαν στο γυμναστήριο.

Πότε ξεκίνησε ο συνδυασμός μουσικής-αθλητισμού;

Εάν κάνουμε ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο, θα οδηγηθούμε στην Αρχαία Ελλάδα. Δεκάδες αγγειογραφίες που σώζονται μέχρι σήμερα απεικονίζουν αθλητική και μουσική δραστηριότητα ταυτόχρονα. Η παρουσία εκπαιδευτών ή κριτών μας βοηθούν να συμπεράνουμε πως η συνοδεία μουσικών οργάνων για τους αθλητές ήταν σημαντική τόσο στην προπόνηση όσο και κατά τη διάρκεια των επίσημων αγώνων.

 

Υπάρχει Επιστημονική Εξήγηση

Όταν το 2007 το εθνικό διοικητικό όργανο για τους αγώνες δρόμου μεγάλων αποστάσεων των Η.Π.Α. απαγόρευσε την χρήση headphones και φορητών συσκευών αναπαραγωγής ήχου, ήταν πολλοί οι αθλητές που αντέδρασαν. Αμέτρητες έρευνες μέχρι σήμερα έχουν αποδείξει τα οφέλη της μουσικής όταν χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της απόδοσης ενός αθλητή. Πιο συγκεκριμένα, στα αθλήματα αντοχής όπως η κολύμβηση, το τρέξιμο και η ποδηλασία, η μουσική μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «αντιπερισπασμός» κάνοντας έτσι τον αθλητή να ξεχάσει την κούραση και τον πόνο. Μία playlist με τα αγαπημένα σου τραγούδια, βάζει το σώμα και το μυαλό σου στον αυτόματο πιλότο δίνοντας σου παράλληλα απόλυτη συγκέντρωση. Με αυτό τον τρόπο, έχεις την ψευδαίσθηση πως καταβάλεις λιγότερη προσπάθεια κάτι που σε κρατάει ξεκούραστο.

Ποια είναι η στάση των φιλάθλων απέναντι στη μουσική;

Δεν χρειάζεται να είσαι κάθε μέρα στο γήπεδο για να δεις το προφανές. Τόσο ο αθλητισμός όσο και η μουσική χαρακτηρίζονται από ευγενή ανταγωνισμό, εορταστική διάθεση, ζωντάνια, και εν τέλει, πραγματική ψυχαγωγία. Αν υπάρχει μία χώρα που έχει αφομοιώσει τα παραπάνω στην κουλτούρα της, τότε αυτή θα έπρεπε να είναι οι Η.Π.Α.

Γιατί όμως είναι η rock και η country τα δύο βασικά μουσικά είδη που ακούνε στα αθλητικά events? Έρευνες της υπηρεσίας στατιστικών Nielsen, έδειξαν πως οι τηλεθεατές αθλητικών προγραμμάτων αγόραζαν κατά 42% και 23% περισσότερους δίσκους εναλλακτικής country μουσικής  και rock/heavy metal μουσικής αντίστοιχα, σε σχέση με τον μέσο ενήλικα χρήστη του διαδικτύου. Υπάρχει επίσης 22% μεγαλύτερη πιθανότητα να συντονιστούν σε έναν ραδιοφωνικό σταθμό και 18% μεγαλύτερη πιθανότητα να αγοράσουν εισιτήρια για κάποια συναυλία.

Πλέον είναι απόλυτα κατανοητός ο λόγος για τον οποίο οι καλλιτέχνες θέλουν να εμπλακούν με τον αθλητισμό. Λαμπρό παράδειγμα αποτελεί το τραγούδι «Black and Yellow» του Wiz Khalifa που κυκλοφόρησε το 2012. Ο Wiz κυκλοφόρησε το – κατά πολλούς- μεγαλύτερο hit της χρονιάς με τον τίτλο να αναφέρεται στα χρώματα των Pittsburgh Steelers. Μέχρι σήμερα το τραγούδι έχει παιχτεί πάνω από 270 εκ. φορές στο Youtube.

Τι συμπεραίνουμε; Οι τηλεθεατές των αθλητικών προγραμμάτων δεν αγαπούν μόνο τον αθλητισμό αλλά και την μουσική καθ’ αυτή.

News Reporter