ΤΑΙΠΕΔ: Έτοιμες οι προκηρύξεις διαγωνισμών για τα Λιμάνια: Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, και Ηγουμενίτσας

από Team MyPortal.gr
sms

Το ΤΑΙΠΕΔ ετοιμάζεται να δημοσιεύσει τις προκηρύξεις διαγωνισμών. Αμερικανικό ενδιαφέρον για Αλεξανδρούπολη και Καβάλα, ο όμιλος Γκριμάλντι έχει προβάδισμα για Ηγουμενίτσα.

Προκηρύσσονται εντός των ημερών από το ΤΑΙΠΕΔ οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των πρώτων τριών από τα δέκα περιφερειακά λιμάνια που λειτουργούν με τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας. Οι διαγωνισμοί θα αφορούν την πώληση πλειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α.) και του Οργανισμού Λιμένος Ηγουμενίτσας (Ο.ΛΗ.Γ.) καθώς και τη σύμβαση παραχώρησης για τον τερματικό σταθμό εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού της Καβάλας. ΄

Οι υποψήφιοι για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν και στην υποπαραχώρηση του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων της Καβάλας καθώς θεωρείται συμπληρωματικό. Υπενθυμίζεται πως τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης έχουν ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας, έργο που θα προκηρυχθεί το φθινόπωρο. Προωθείται, έστω και με αργά βήματα, το σχέδιο διασύνδεσης των τριών λιμανιών με τρία αντίστοιχα της Βουλγαρίας.

Για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης υπάρχει ζωηρότατο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και θεωρείται σίγουρο πως θα το διεκδικήσει ένα σχήμα στο οποίο συμμετέχει η αμερικανική SSA Marine, σε συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο Goldair. Οι ίδιοι αναμένεται να διεκδικήσουν και τον τερματικό σταθμό της Καβάλας, μέσω της σύμβασης παραχώρησης. Όσο για την Ηγουμενίτσα, σοβαρό ενδιαφέρον έχει δείξει ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι που διαχειρίζεται και την Minoan Lines. Ενδιαφέρον έδειξε τις τελευταίες εβδομάδες και ο γερμανικός όμιλος Förde Reederei Seetouristik (FRS), με ισχυρή παρουσία στις επιβατικές και εμπορευματικές μεταφορές σε αρκετές χώρες του κόσμου.

Στο πρώτο κύμα αξιοποίησης περιφερειακών λιμένων έχουν ενταχθεί και ο Βόλος καθώς και το Ηράκλειο, με τους σχετικούς διαγωνισμούς να προγραμματίζονται για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

 

 

 

 

 

πηγή:businessdaily