current views are: 1

21 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση18:22

Παρθενική εμφάνιση των υπερσύγχρονων ιταλικών F-35 στην Ανδραβίδα

Η άσκηση «Ηνίοχος 2019» οργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ

Δημοσίευση 18:22’
αρθρο-newpost

Η άσκηση «Ηνίοχος 2019» οργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ

Τα υπερσύγχρονα ιταλικά μαχητικά αεροσκάφη, πέμπτης γενιάς, τεχνολογίας “stealth” («αόρατα αεροσκάφη») F-35 της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά στη μεγάλη πολυεθνική, διακλαδική, άσκηση «Ηνίοχος 2019», επιβεβαιώνοντας απολύτως τη συμμετοχή τους και αποτελώντας έτσι ένα από τα μεγαλύτερα αεροπορικά “event” της ασκήσεως!

Η άσκηση «Ηνίοχος 2019» οργανώνεται από το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ, και φέτος σε αυτήν θα συμμετάσχουν με προσωπικό και αεροσκάφη δυνάμεις, εκτός από την Πολεμική Αεροπορία και γενικότερα τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, δυνάμεις από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ μόνο με παρατηρητές θα συμμετάσχουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία και άλλες. Επίκεντρο της ασκήσεως είναι το Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής (ΚΕΑΤ), το ελληνικό “Top Gun”, στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδος, αλλά τα αεροσκάφη θα επιχειρούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του FIR Αθηνών!

Αναφορικώς με τα ιταλικά F-35 που θα αποτελέσουν το μεγάλο πρωταγωνιστή της ασκήσεως, από πλευράς εντυπώσεων, δημοσιογραφικής προβολής αλλά και ουσίας, αφού η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία θα γνωρίζει εγκαίρως και «επί του πεδίου» το F-35 που σε λίγα χρόνια θα εντάξει στο οπλοστάσιό της και η Τουρκία, αξίζουν να σημειωθούν τα εξής:

Η Ιταλία είναι από τους βασικούς πρωταγωνιστές του όλου προγράμματος για τη σχεδίαση και κατασκευή του μαχητικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 Lightning II και έχει αναλάβει την κατασκευή σημαντικών τμημάτων του. Έχει υπογράψει συμβόλαιο για την απόκτηση 90 συνολικώς μαχητικών αεροσκαφών δύο εκ των τριών εκδόσεων του τύπου που υπάρχουν.

·       60 αεροσκάφη F-35A CTOL, που είναι συμβατικής από/προσγειώσεως από συνήθη αεροδρόμια ξηράς και θα ενταχθούν στη δύναμη της Ιταλικής Πολεμικής Αεροπορίας (“Aeronautica Militare”).

·       15 αεροσκάφη F-35B STOLV, κάθετης/συντόμου από/προσγειώσεως, που θα ενταχθούν επίσης στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας (“Aeronautica Militare”).

·       15 αεροσκάφη F-35B STOLV, κάθετης/συντόμου από/προσγειώσεως, που θα ενταχθούν επίσης στη δύναμη της Αεροπορίας του Ναυτικού (“Marina Militare”), που θα επιχειρούν από τα καταστρώματα των πλοίων αμφιβίων αποβάσεων/ελικοπτεροφόρων που διαθέτει.

Τα 90 αυτά υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-35A/B πρόκειται να αντικαταστήσουν 253 μαχητικά αεροσκάφη Panavia Tornado, AMX και AV-8B Harrier ΙΙ, που αυτή τη στιγμή (και για τα περασμένα 30 χρόνια) υπηρετούν στις τάξεις της Αεροπορίας και του Ναυτικού τους.