current views are: 15

17 Ιανουαρίου 2020
Δημοσίευση05:02

Πέντε τουρκικές φρεγάτες ανοιχτά της Λιβύης – Σε τεντωμένο σχοινί οι ισορροπίες σε Αιγαίο και Λιβυκό Πέλαγος – Γαλλικό αεροπλανοφόρο σπεύδει στην Ανατολική Μεσόγειο

«Δείχνουν σαν να επιδιώκουν ακόμα και το ατύχημα»

Δημοσίευση 05:02’

«Δείχνουν σαν να επιδιώκουν ακόμα και το ατύχημα»

Πέντε τουρκικές φρεγάτες και ένα βοηθητικό σκάφος έχουν συγκροτήσει τις τελευταίες ώρες μια μικρή αρμάδα κρούσης η οποία πλέει Βόρεια της Λιβύης κοντά στην πρωτεύουσα Τρίπολη. Μόνο τυχαία δεν είναι η απόφαση της Άγκυρας όχι απλά να διατηρεί ισχυρή ναυτική δύναμη κοντά στις λιβυκές ακτές αλλά και να την ενισχύει την ώρα που ο διπλωματικός πυρετός βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Στις «GOKSU» και «GOKOVA» προστέθηκαν τρεις ακόμη φρεγάτες αλλά και πλοίο υποστήριξης ενώ στην ίδια περιοχή πλέουν και πλοία του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την ώρα που η Αθήνα προχώρησε σε κίνηση «ματ» καλώντας τον Στρατηγό Χάφταρ για συνομιλίες σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο η Άγκυρα επιχειρεί να αυξήσει την πίεση.

Ήδη ο Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε έρευνες και γεωτρήσεις στις θαλάσσιες ζώνες, οι οποίες προβλέπονται από το μνημόνιο συνεργασίας με την Τρίπολη αλλά και αποστολή στρατευμάτων στο πλευρό του GNA και του προέδρου Σάρατζ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το πρέσινγκ το οποίο θα ασκηθεί στον Στρατηγό Χάφταρ για να δεχτεί συμβιβασμό και συμφωνία στο Βερολίνο θα είναι ασφυκτικό.

Στόχος του Τούρκου προέδρου όπως εκτιμούν στρατιωτικές πηγές είναι να απειλήσει με πλήρη αποσταθεροποίηση την περιοχή προκειμένου να πετύχει εκεχειρία με τους όρους που επιθυμεί. Και ο βασικός στόχος δεν είναι άλλος από την διατήρηση του μνημονίου συνεργασίας που υπέγραψε με τον Φαγέζ Αλ Σάρατζ για τις θαλάσσιες ζώνες. Και ο Τούρκος πρόεδρος θα επιχειρήσει να πείσει όλα τα ισχυρά κράτη  ότι η χώρα του είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, ικανή να ελέγχει την περιοχή.

Εκτός όμως από την πρόσκληση στον Στρατηγό Χάφταρ η Αθήνα προχωρά σε μια ακόμη εντυπωσιακή κίνηση σε συνεργασία με το Παρίσι το οποίο επιθυμεί να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το Αρχηγείο Στόλου στέλνει στο γαλλικό ναύσταθμο της Τουλόν τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ». Το ελληνικό πολεμικό πλοίο θα αποτελέσει μαζί με άλλα γαλλικά πλοία μέρος της αρμάδας η οποία θα συνοδεύει το αεροπλανοφόρο «CHARLES DEGAULLE» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το γαλλικό αεροπλανοφόρο αποπλέει τα επόμενα 24ωρα και έχοντας στο πλευρό του μεταξύ άλλων και τη φρεγάτα «ΣΠΕΤΣΑΙ» θα κινηθεί ανατολικά περνώντας βόρεια της Λιβύης και Νότια της Κρήτης. Η γαλλική αρμάδα μαζί με το «ΣΠΕΤΣΑΙ» αναμένεται μάλιστα να πραγματοποιήσουν γυμνάσια με τη συμμετοχή τόσο των μαχητικών «RAFALE» τα οποία μεταφέρει το «CHARLES DE GAULLE» όσο και ελληνικών αεροσκαφών F-16 από τις πολεμικές Μοίρες κυρίως της Σούδας.

Η αποστολή του γαλλικού αεροπλανοφόρου στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί όπως εκτιμάται την πρώτη από μια σειρά κινήσεις τις οποίες θα κάνει το Παρίσι για να εκφράσει την έμπρακτη στήριξή του στις Ελληνικές θέσεις.

Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η Αθήνα δεν θα επιτρέψει σε τουρκικό πλοίο να προχωρήσει σε έρευνες τόσο στην περιοχή του Καστελόριζου όσο και σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή Ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία πάντως συνεχίζει την επικίνδυνη τακτική της στο Αιγαίο με συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικά νησιά. Κίναρος, Οινούσσες και Παναγιά βρέθηκαν αυτή τη φορά στο στόχαστρο της Άγκυρας. Από τη Δευτέρα τα τουρκικά αεροσκάφη 34 φορές έχουν πετάξει πάνω από νησιά του Αρχιπελάγους σε μια πρωτοφανή κλιμάκωση της έντασης.

«Δείχνουν σαν να επιδιώκουν ακόμα και το ατύχημα», εκτιμούν πηγές από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Στον πόλεμο νεύρων και στην προσπάθεια να δοκιμάσουν τις αντοχές των Ελλήνων χειριστών η απάντηση είναι η ψύχραιμη και αποφασιστική αντίδραση», προσθέτουν με νόημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα «γεράκια» της Πολεμικής μας Αεροπορίας δεν έχουν χάσει «αερομαχία» απέναντι στους Τούρκους πιλότους.

 
 
 


σχετικα αρθρα