current views are: 1

6 Αυγούστου 2019
Δημοσίευση12:08

Ε… όχι, κυρία Θάνου!

Σε μια κανονική χώρα η κυρία Βασιλική Θάνου όφειλε να παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Δημοσίευση 12:08’
αρθρο-newpost

Σε μια κανονική χώρα η κυρία Βασιλική Θάνου όφειλε να παραιτηθεί από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Η περίπτωση της κυρίας Θάνου είναι απ΄ αυτές που πρέπει να γίνει το παράδειγμα προς αποφυγήν, το πώς να μη χειρισθεί κάποιος μια τέτοια υπόθεση και στο μέλλον! Κι αυτό ισχύει για όλους…

Και εξηγούμαι, η κυρία Θάνου διορίστηκε Πρόεδρος του Αρείου Πάγου τον κρίσιμο Ιούλιο του ’15, προσπερνώντας 9 αρχαιότερους υποψήφιους για τη θέση, χάρη στην οποία έγινε και υπηρεσιακή Πρωθυπουργός, κι ύστερα έκανε ό,τι μπορούσε για να επεκτείνει τα όρια συνταξιοδότησης της ώστε να μείνει Πρόεδρος του Αρείου Πάγου. Κι όλα αυτά δεν έγιναν στο όνομα της αξιοκρατίας για να μη τρελαθούμε αλλά υπερίσχυσαν άλλα κριτήρια. Μάλιστα, όταν απέτυχε η επέκταση των ορίων, ο κ. Τσίπρας την τοποθέτησε ως άμισθη προϊσταμένη του Νομικού Γραφείου του πρωθυπουργού, μια μάλλον περίεργη μετάβαση που προκάλεσε πολλές αντιδράσεις. Και επειδή δεν είμαι μετά Χριστόν προφήτης, το είχα σχολιάσει αρνητικά και μάλιστα από δημόσια συχνότητα. Όλα αυτά θα συνεχίσουν να συμβαίνουν  όσο και αν οι κυβερνήσεις ορκίζονται στο όνομα της απόκομματικοποίησης, για ορισμένες θέσεις είναι κατανοητό υπό προϋποθέσεις, αλλά ας σταματήσει κι αυτή η υποκρισία της εκάστοτε αντιπολίτευσης συνεχώς να διαμαρτύρεται για τα «δικά τους παιδιά» όσα δηλαδή και η ίδια έκανε όταν ήταν στην κυβέρνηση για τα «δικά μας παιδιά».      

Η περίπτωση της κ. Θάνου από μόνη της είναι ξεχωριστή για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά το τερμάτισε όταν διορίστηκε, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός και πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Πρόεδρος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού προκαλώντας περισσότερες αντιδράσεις όταν αποδέχτηκε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα. Να σημειωθεί πως η θέση αυτή, σε αντίθεση με την προηγούμενη, δεν ήταν άμισθη αλλά έμμισθη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποστηρίξει τότε ότι η τοποθέτηση της Συμβούλου του πρωθυπουργού ως Πρόεδρος της Επιτροπής ήταν απολύτως ασύμβατη με τον ρόλο και την αποστολή μιας Ανεξάρτητης Αρχής. Η ΝΔ τόνισε τότε ότι όταν γίνει κυβέρνηση θα ακύρωνε την τοποθέτησή της, αλλά η ίδια η κα Θάνου σε δημοσιογράφους δήλωνε: «Δε μπορεί να με διώξει κανείς, μόνο αν παραιτηθώ». Φυσικά δεν παραιτήθηκε, και τώρα η νέα κυβέρνηση θέσπισε ασυμβίβαστο για όσους κατείχαν θέσεις σε γραφεία πρωθυπουργού ή υπουργών και μάλιστα αναδρομικά.

Για να τα λέμε όλα, σε μια κανονική χώρα η κυρία Βασιλική Θάνου όφειλε να παραιτηθεί ή καλύτερα να μην αναλάμβανε ποτέ τη συγκεκριμένη θέση αφού ουσιαστικά πολιτεύτηκε. Όμως, από την άλλη η κυβέρνηση καλά έκανε και θέσπισε ασυμβίβαστα αλλά με τη μεθόδευση της, καταργεί την έννοια της Ανεξάρτητης Αρχής.


σχετικα αρθρα