current views are: 15

3 Απριλίου 2018
Δημοσίευση14:18

Οκτώ «χρήσιμα» βιβλία για παιδιά ενόψει Πάσχα

 

Οκτώ ξεχωριστά βιβλία πρόσφατης έκδοσης που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και μετά το τέλος των πασχαλινών διακοπών

Δημοσίευση 14:18’

 

Οκτώ ξεχωριστά βιβλία πρόσφατης έκδοσης που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον των παιδιών και μετά το τέλος των πασχαλινών διακοπών

1. Ταξίδι στο Ηλιακό Σύστημα: Από τον Ερμή στον Πλούτωνα σε 50 χρόνια, Σταμάτης Κριμιζής (σε συνεργασία με τον δημοσιογράφο Βαγγέλη Πρατικάκη), εκδόσεις Παπαδόπουλος Ο διακεκριμένος έλληνας αστροφυσικός, ομότιμος διευθυντής διαστημικών προγραμμάτων της NASA στο πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς και πρόεδρος του νεοσύστατου Ελληνικού Διαστημικού Οργανισμού παρουσιάζει από «πρώτο χέρι» τις ιστορικές διαστημικές αποστολές των Voyager 1 και 2, Galileo, Ulysses, Cassini και New Horizons, στις οποίες ο ίδιος είχε -και σε μερικές έχει ακόμη- προσωπική συμβολή. Το βιβλίο είναι κατάλληλο για παιδιά άνω των 12 ετών, συνοδεύεται από γλωσσάρι και περιέχει ένθετο με εντυπωσιακές διαστημικές φωτογραφίες.

2. Κωνσταντινούπολη 1453, Μαρίζα Ντεκάστρο, εκδόσεις Κέδρος Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης μέσα από χρονικά και μαρτυρίες σε ένα αφήγημα με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια και στις σύγχρονες ερευνητικές πρακτικές που προτάσσουν την εξέταση των πρωτογενών πηγών. Γραμμένο με γνώση και ευαισθησία από μια εξαιρετικά έμπειρη φιλόλογο, παιδαγωγό και συγγραφέα απευθύνεται σε παιδιά ηλικία από 10 ετών τα οποία εισάγει στην επιστήμη της ιστορίας.

3. Άνθρωπος ή βιολί; Μια άλλη ματιά στα κυκλαδικά ειδώλια, Μαρίνα Πλατή, Ελένη Μάρκου, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης/ εκδόσεις Καλειδοσκόπιο Οι ερωτήσεις που κάνουν τα παιδιά την πρώτη φορά που αντικρίζουν τα μαρμάρινα κυκλαδικά ειδώλια ήταν η αφορμή ώστε οι δύο ιστορικοί, υπεύθυνες εκπαιδευτικών προγραμμάτων του μουσείου, να αναζητήσουν απαντήσεις στις σκέψεις και στα έργα των διασημότερων καλλιτεχνών του 20ου αιώνα. Κατάλληλο για παιδιά 10 έως 12 ετών.

4. Χαρίλαος; Τι όνομα είναι αυτό; Κατερίνα Λαγού, εκδόσεις Ψυχογιός Η μυθιστορηματική βιογραφία του Χαρίλαου Τρικούπη, γραμμένη ειδικά για παιδιά 9 έως δεκατριών ετών από μια νεαρή μαμά, απόφοιτη του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου, αποτελεί ιδεώδη εισαγωγή στη ιστορία του νέους ελληνικού κράτους και ταυτόχρονα μάθημα ζωής για τα παιδιά προγυμνασιακής ηλικίας.

5. Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας, Μαρία Καζάντη, εκδόσεις Σαββάλα Με αφορμή τις καλοκαιρινές εξορμήσεις μιας παρέας παιδιών στην Καρδάμαινα της Κω –η αρχαία ονομασία της πόλης είναι Αλάσαρανα-η συγγραφέας ξετυλίγει μύθους και αλήθειες για την αρχαία ιστορία του νησιού, πλέκοντας παρόν και παρελθόν σε έναν αδιαπέραστο ιστό.

6. Μιλώντας για τη θάλασσα στα εγγόνια μας, Hubert Reeves, Yves Lancelot, εκδόσεις Πατάκη Ένας αστροφυσικός και ένα ωκεανογράφος συνδυάζουν τις γνώσεις και τις οπτικές τους για να μας μιλήσουν σχετικά µε την προέλευση της θάλασσας, τη φύση της, τις κινήσεις της και  τον ρόλο της στις κλιµατικές µεταβολές. Ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα που θα κινήσει την περιέργεια των παιδιών από δέκα χρονών και πάνω.

7. Γιόγκα για παιδιά, Lorena Pajalunga, εκδόσεις Πεδίο Η ιταλίδα Lorena Pajalunga θωρείται παγκόσμια αυθεντία στη γιόγκα για παιδιά. Στο βιβλίο που κυκλοφόρησε το 2017 παρουσιάζει είκοσι στάσεις, εμπνευσμένες από ζώα, και προτείνει ιστορίες-παιχνίδια με πρωταγωνιστές τα αγαπημένα τετράποδα των παιδιών που θα τα παρακινήσουν να αφήσουν τις οθόνες  των κινητών και να ασκηθούν με τρόπο εύκολο και διασκεδαστικό.

8. Πέρσες του Αισχύλου (αρχαίο ελληνικό δράμα για παιδιά), Κώστας Χατζηεμμανουήλ, εκδόσεις Ελληνοεκδοτική Ο συγγραφέας αποδεικνύει ότι ένα θεατρικό έργο, ακόμα και το πιο σύνθετο, μπορεί να γίνει παιδικό εικονογραφημένο χωρίς να χάσει ίχνος της αξίας του, μέσα από μια διαδικασία αφαίρεσης και δημιουργικού μετασχηματισμού. Μπορεί να αξιοποιηθεί και ως πρώτη ύλη για παιδικές παραστάσεις.