current views are: 9

17 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:38

Έκρηξη στον ΣΚΑΪ: Βρέθηκε καμένο αυτοκίνητο στα Πετράλωνα – Εξετάζεται αν χρησιμοποιήθηκε από τους βομβιστές

Το αυτοκίνητο, μάρκα OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Δημοσίευση 10:38’

Το αυτοκίνητο, μάρκα OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Καμένο αυτοκίνητο εντοπίστηκε στα Άνω Πετράλωνα και οι Αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να πρόκειται για το όχημα που χρησιμοποίησαν οι δράστες της βομβιστικής επίθεσης τα ξημερώματα στις εγκαταστάσεις του ΣΚΑΪ, στο Νέο Φάληρο.

Το αυτοκίνητο, μάρκα OPEL και χρώματος ασημί, βρέθηκε περίπου 15 λεπτά μετά το τηλεφώνημα (δηλαδή, γύρω στις 2 τα ξημερώματα) για την τοποθέτηση της βόμβας στο Νέο Φάληρο και σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία κάποιοι τού έβαλαν φωτιά, η οποία σβήστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το όχημα έφερε πλαστή πινακίδα κυκλοφορίας που ανήκει σε άλλο όχημα. Το ΙΧ ερευνάται στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας.

Το Ι.Χ. απομακρύνθηκε από το σημείο με γερανό και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αστυνομικών, σχετίζεται  με τη σημερινή βομβιστική επίθεση.

Η έκρηξη που σημειώθηκε στις 02.37, μετά από προειδοποιητικό τηλεφώνημα σε ιστοσελίδα, προκάλεσε υλικές ζημιές μέχρι και στον πέμπτο όροφο του κτιρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες έφθασαν στο σημείο από τη λεωφόρο Εθνάρχου Μακαρίου, τοποθέτησαν τη βόμβα – με τουλάχιστον πέντε κιλά εκρηκτικής ύλης – μέσα σε σακίδιο, το οποίο άφησαν σε κιγκλίδωμα δίπλα στη λεωφόρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι κάμερες δεν έχουν καταγράψει τα πρόσωπα των δραστών, καθώς η προσέγγιση έγινε από «τυφλό» σημείο, που δεν τους «έπιανε» το σύστημα παρακολούθησης.

Οι Αρχές βλέπουν κοινά στοιχεία στον τρόπο δράσης με το χτύπημα στην κατοικία του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, στον Βύρωνα (με παγιδευμένη με εκρηκτικά μοτοσικλέτα) και μελετούν αν πίσω από την επίθεση στο κανάλι του Νέου Φαλήρου κρύβεται η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών ή ακόμη και οι Πυρήνες της Φωτιάς.

Από την έκρηξη δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός.

Ο άγνωστος που προειδοποίησε για την έκρηξη τηλεφώνησε στη 01.50 στον ιστότοπο Ζούγκλα και στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1 και ανέφερε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα στον Σκάι σε 45  λεπτά της ώρας, τονίζοντας «δεν είναι φάρσα».

Ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέσα σε σακίδιο, το οποίο οι δράστες κρέμασαν στο κιγκλίδωμα του δρόμου, απέναντι από το κτίριο του ΣΚΑΪ και από την έκρηξη κόπηκε το μασίφ σίδερο, ενώ ξεκόλλησε και ένα κομμάτι τσιμέντου. Οι αξιωματικοί της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας εκφράζουν την άποψη ότι οι ζημιές θα ήταν ακόμα μεγαλύτερες, αλλά μεγάλο μέρος του ωστικού κύματος εκτονώθηκε προς το κενό, καθώς δεν υπήρχε σταθερό αντικείμενο από την άλλη πλευρά για να το στείλει όλο προς μια κατεύθυνση.

Γεροβασίλη: «Η έκρηξη τραυματίζει τη δημοκρατία»

«Η έκρηξη στον ΣΚΑΪ τραυματίζει τη δημοκρατία. Ευτυχώς υπήρξαν μόνο υλικές ζημίες και αυτό μας καθησυχάζει, αυτό αποφεύχθηκε χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της αστυνομίας. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι η δημοκρατία πρέπει να θωρακίζεται. Αυτό να το σκεφτούν όσοι αφήνουν δρόμους για τρομοκρατία ή φασισμό», ανέφερε στις δηλώσεις της η υπουργός.

Μαυροειδάκος: Ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο

Την εκτίμηση ότι οι άγνωστοι που έβαλαν τη βόμβα μπροστά από το κτίριο του ΣΚΑΪ «ήθελαν να ισοπεδώσουν το κτίριο» εξέφρασε στο ΘΕΜΑ 104,6 ο ΓΓ των ειδικών φρουρών Στράτος Μαυροειδάκος.

Επικαλούμενος πληροφορίες από συναδέλφους του είπε ότι «η ποσότητα (σ.σ. της εκρηκτικής ύλης) που έχει χρησιμοποιηθεί πρέπει να είναι πάνω από 6 κιλά».

«Έχει κάνει ένα κρατήρα και το ωστικό κύμα δείχνει ότι έχει μπει χειρουργικά αυτή η βόμβα. Έχει γίνει σχεδιασμός με το ωστικό κύμα που γίνεται ισχυρότερο όσο ανεβαίνει πιο ψηλά. Ήθελαν να κατεδαφίσουν το ΣΚΑΪ αυτό έχω καταλάβει» πρόσθεσε ο κ. Μαυροειδάκος.

«Αν την είχαν βάλει πιο μέσα δεν θα υπήρχε κτίριο, ευχυτώς που ελήφθησαν όλα τα μέτρα και αποκλείστηκε το σημείο» πρόσθεσε με νόημα.


σχετικα αρθρα