current views are: 1

19 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση20:51

Η συμμετοχή στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία ανησυχεί το Μαξίμου – Επί ποδός η ΕΛ.ΑΣ.

2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο στα μέτρα τάξης. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.
 

Δημοσίευση 20:51’
αρθρο-newpost

2.000 αστυνομικοί, drones και ελικόπτερο στα μέτρα τάξης. Έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο κέντρο της Αθήνας.
 

Αρχίζει την Κυριακή με το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία η «εβδομάδα των Πρεσπών», στο τέλος της οποίας το ελληνικό κοινοβούλιο αναμένεται να κυρώσει την περίφημη Συμφωνία των Πρεσπών. Οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου αναμένουν η συμμετοχή να ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, την ώρα που η Ελληνική Αστυνομία έχει τεθεί σε συναγερμό, καταστρώνοντας ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Η Νέα Δημοκρατία υποστηρίζει το συλλαλητήριο περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ενώ η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και δήμοι της περιοχής αναμένεται να δώσουν δυναμικό παρών. Μάλιστα, στην κινητοποίηση θα εκπροσωπηθεί και η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, ενώ θα συμμετέχουν και αρκετοί μητροπολίτες.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα βλέμματα όλων και κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου είναι στραμμένα στο συγκεκριμένο συλλαλητήριο, καθώς σε περίπτωση που ξεπεράσει σε μέγεθος το περσινό, τότε η κυβέρνηση θα έρθει σε δυσχερή θέση.

«Γιατί θα πάω στο συλλαλητήριο»

Τους λόγους για τους οποίους πρέπει κάποιος να πάει την Κυριακή στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για τη Μακεδονία παραθέτουν σε ένα βίντεο οι διοργανωτές.

Με 18 επιχειρήματα που σύμφωνα με τους διοργανωτές καθιστούν επιβεβλημένη την παρουσία, προτάσσουν ως βασικό λόγο ότι «τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Δείτε το βίντεο:

Προσδοκίες για μεγάλη προσέλευση

Δεκάδες είναι τα λεωφορεία που έφυγαν σήμερα ή θα αναχωρήσουν τα ξημερώματα της Κυριακής από πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, μεταφέροντας πολίτες για το συλλαλητήριο.

Σύμφωνα με την επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, λεωφορεία θα ξεκινήσουν από: Αλεξάνδρεια Ημαθίας, Αμφίπολη Σερρών, Αριδαία Πέλλας, Βέροια Ημαθίας, Βρασνά Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά Πέλλας, Γρεβενά, Δράμα, Εδεσσα Πέλλας, Ελευθερούπολη Καβάλας, Κοπανό Ημαθίας, Καστοριά, Κατερίνη Πιερίας, Κιλκίς, Κομοτηνή Ροδόπης, Κοζάνη, Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Νάουσα Ημαθίας, Νευροκόπι Δράμας, Ξάνθη, Πέλλα, Αιγίνιο Πιερίας, Πολύκαστρο Κιλκίς, Σέρρες, Σκύδρα Πέλλας, Φλώρινα, Νέα Μουδανιά Χαλκιδικής και φυσικά από πολλές περιοχές και ενορίες του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Ενδεικτική των προσδοκιών των διοργανωτών για την προσέλευση στο συλλαλητήριο είναι η εκτίμηση του μέλους της επιτροπής Μιχάλη Πατσίκα στον ΘΕΜΑ 104,6 ότι «περιμένουμε πάνω από 3.000 λεωφορεία από την Βόρεια Ελλάδα. Εκτιμούμε ότι 150.000-200.000 άνθρωποι θα κινηθούν με λεωφορεία».

Σύμφωνα με τον ίδιο εκτός από τον Κρις Σπύρου και τους αγιορείτες μοναχούς, γίνεται μια προσπάθεια να βρεθεί στην εξέδρα των ομιλητών και η τραγουδίστρια Αφροδίτη Μάνου.

«Καλούμε όλους τους δημοκράτες πατριώτες να έρθουν από νωρίς στην πλατεία. Θα πρέπει να μείνουμε εκεί και να διατρανώσουμε ειρηνικά ότι δεν συμφωνούμε με την παραχώρηση του ονόματος Μακεδονία» είπε ο κ. Πατσίκας.

«Υπάρχει τεράστια κινητοποίηση που έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία», δήλωσε στην «Καθημερινή» ο Γιώργος Τάτσιος, εκ των μελών της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου. «Από Μακεδονία, Θράκη και Ηπειρο, όλη η Βόρεια Ελλάδα επιδεικνύει τεράστιο ενδιαφέρον και νομίζω το ίδιο θα γίνει και με τον κόσμο της Αττικής». Ερωτηθείς σχετικά με τους ομιλητές, δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιοι θα είναι αυτοί. «Θα έχουν λόγο οξύ, λόγο σωστό, και θα πάνε στο διά ταύτα κατευθείαν. Πρέπει να αποτρέψουμε την εθνική τραγωδία που έρχεται», ανέφερε.

Οι ομιλητές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newpost, στον κατάλογο των ομιλητών που θα απευθυνθούν στους συγκεντρωμένους περιλαμβάνονται οι:

Κρις Σπύρου, πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης, πρώην γερουσιαστής και πρώην πρόεδρος της Βουλής των Δημοκρατικών του Νιου Χαμσάιρ

Γιώργος Τάτσιος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων

Νίκος Λυγερός, Μαθηματικός, γνωστός για την ενασχόλησή του με το ζήτημα της ΑΟΖ

Αφροδίτη Μάνου, μουσικοσυνθέτης, τραγουδίστρια, και

Γιώργος Πατούλης, δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος ΙΣΑ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

«Φρούριο» θα είναι την Κυριακή η Αθήνα λόγω του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία, με την Αστυνομία να έχει τεθεί σε «κόκκινο» συναγερμό.

Πιο αναλυτικά, όπως έγραφε νωρίτερα το newpost.gr, δεκαπέντε διμοιρίες των ΥΜΕΤ, δεκαπέντε των ΜΑΤ και το σύνολο των στελεχών της ασφάλειας εξαιρουμένων των ατόμων που αναρρώνουν ή βρίσκονται σε άλλα μέτρα ασφαλείας θα βρεθούν το μεσημέρι της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας.

Μάλιστα, από τους άνδρες της ασφάλειας ανακλήθηκαν τα αυριανά ρεπό λόγω της υψηλής επικινδυνότητας της συγκέντρωσης. Την ίδια ώρα, όλες οι μονάδες των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ θα βρίσκονται επί ποδός μεταξύ άλλων σε εισόδους σταθμούς μετρό, όπως του Ευαγγελισμού, του Συντάγματος και του Πανεπιστημίου.

Συνολικά 2.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στην ακτίνα μεταξύ Προπυλαίων και Συντάγματος με αστυνομικούς να τοποθετούνται κατά μήκος των κάθετων δρόμων της Πανεπιστημίου και της Σταδίου.

Από αέρος, δυο drones και το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ θα δίνουν ζωντανή εικόνα της συγκέντρωσης στο κέντρο της Αθήνας, ενώ επιπλέον 3 περιπολικά της Άμεσης Δράσης και μηχανές της ΔΙ.ΑΣ, θα βρίσκονται στα διόδια Αφιδνών για παν ενδεχόμενο.

Παράλληλα, θα στηθεί φραγμός με κλούβες των ΜΑΤ στην οδό Πανεπιστημίου, προκειμένου να αποτραπεί οποιαδήποτε περίπτωση συνάντησης των αναρχικών με όσους θα διαμαρτυρηθούν για την επικείμενη ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Να σημειώσουμε ακόμα πως όλα τα λεωφορεία που θα έρθουν στην Αθήνα για το συλλαλητήριο θα σταματούν στα διόδια Αφιδνών και θα συνοδεύονται από περιπολικά.

Όπως συνέβη και πέρυσι θα λεωφορεία θα σταθμεύον στο ΟΑΚΑ, το ΣΕΦ και το ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ.

Σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Παράλληλα, λόγω του συλλαλητηρίου στην Πλατεία Συντάγματος, θα ισχύσουν έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις (απαγόρευση στάσης-στάθμευσης από ώρα 22.00΄της 19-1-2019 και διακοπή κυκλοφορίας από ώρα 06.00΄ της 20-1-2019) στην ευρύτερη περιοχή του Κέντρου της Αθήνας (Πλ. Συντάγματος, Προπύλαια Πανεπιστημίου Αθηνών κ.λπ.).

Οι προαναφερθείσες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα εφαρμοστούν σταδιακά και ανάλογα με τις επικρατούσες κυκλοφοριακές συνθήκες.

Στην ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ ενημερώνει τους οδηγούς πως «για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους και αποφυγή πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων, να αποφεύγουν τη διέλευση και στάθμευση των οχημάτων τους στο οδικό δίκτυο περιμετρικά της ανωτέρω περιοχής, κατά το αναφερόμενο χρονικό διάστημα και να ακολουθούν τα σήματα και τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων».

Στη Βουλή οι «Πρέσπες»

Το Σάββατο κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πράγμα που δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης αλλά και την πρόθεση της να μην υπάρξει καθυστέρηση στην κύρωση.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας θα συζητηθούν στη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής τη Δευτέρα στις 12.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου εισάγεται στην αρμόδια επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών, στις 17:00 της Δευτέρας, ενώ η συμφωνία αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου.

Η επιστολή του Μίκη και το αίτημα για δημοψήφισμα

Το Σάββατο με ανοικτή επιστολή του προς τους Έλληνες βουλευτές, ο Μίκης Θεοδωράκης τους καλεί να απορρίψουν τη συμφωνία. Ο γνωστός μουσικοσυνθέτης καλεί τους 300 της Βουλής να μην προχωρήσουν «σε αυτό το έγκλημα σε βάρος της Ελλάδας. Η ζημιά που θα προκαλέσετε στον τόπο μας θα είναι ανεπανόρθωτη. Αλλά και η κρίση της Ιστορίας και του ελληνικού λαού θα είναι αμείλικτη».

Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό σπουδαίοι καλλιτέχνες συγκεντρώνουν υπογραφές για να τεθεί η Συμφωνία των Πρεσπών σε δημοψήφισμα.
Ανάμεσα σε όσους υπογράφουν είναι ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Μιχάλης Ρέππας, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Θοδωρής Αθερίδης, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου κ.α.


σχετικα αρθρα