current views are: 1

26 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση21:59

Το Καρπενήσι κερδίζει το «στοίχημα» του αθλητικού τουρισμού

Γνωστός και ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός κατά τους χειμερινούς μήνες, το Καρπενήσι επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό του στην «πίτα» του τουρισμού, αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει

Δημοσίευση 21:59’
αρθρο-newpost

Γνωστός και ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός κατά τους χειμερινούς μήνες, το Καρπενήσι επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό του στην «πίτα» του τουρισμού, αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει

Το σκηνικό μοιάζει σουρεαλιστικό: έξω οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια έχουν ακόμη χιόνι και πάγο, απομεινάρια της έντονης και παρατεταμένης κακοκαιρίας των προηγούμενων ημερών. Η θερμοκρασία μόλις και μετά βίας υπερβαίνει το μηδέν, ενώ τα κάτασπρα βουνά τριγύρω συμπληρώνουν το αμιγώς χειμωνιάτικο τοπίο του Καρπενησίου. Την ίδια στιγμή, όμως, μέσα στο πανέμορφο Δημοτικό Κολυμβητήριο «Παύλος Μπακογιάννης», ο πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης Ολυμπιακός και η δεύτερη καλύτερη ομάδα της χώρας (Βουλιαγμένη) διεκδικούν το τρόπαιο του κυπελλούχου Ελλάδας στην υδατοσφαίριση, ένα άθλημα που -στο μυαλό των περισσοτέρων τουλάχιστον- είναι ταυτισμένο με το καλοκαίρι… Όπως έγραφε εύστοχα και το banner του Δήμου, «κολυμπάμε στα 965μ. υψόμετρο!».

Η πρωτεύουσα της Ευρυτανίας δεν έχει βεβαίως παράδοση στο πόλο και γενικότερα στα αθλήματα της πισίνας, αν και από το 1994 δραστηριοποιείται στην πόλη ο Κολυμβητικός Όμιλος Καρπενησίου. Όμως ο Δήμος και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανέλαβαν (καλύπτοντας όλα τα έξοδα της διοργάνωσης) να φιλοξενήσουν για τρίτη φορά την τελευταία πενταετία την τελική φάση του κυπέλλου ανδρών, ενώ πέρυσι είχαν διοργανώσει και το final-4 του «παρθενικού» κυπέλλου γυναικών. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πλάνου, που ως στόχο έχει την προώθηση του αθλητικού τουρισμού στην πόλη του Καρπενησίου και γενικότερα στο νομό Ευρυτανίας. «Εδώ και τρία χρόνια έχουμε θέσει με τον περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη, έναν στρατηγικό στόχο: να αναδείξουμε το Καρπενήσι σαν έναν σημαντικό αθλητικό προορισμό, όχι μόνο για διοργανώσεις υδατοσφαίρισης, αλλά και για προετοιμασία αθλητών και γενικότερα για μεγάλες διοργανώσεις» εξήγησε μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Αριστείδης Τασιός.

Γνωστός και ιδιαίτερα δημοφιλής προορισμός κατά τους χειμερινούς μήνες, το Καρπενήσι επιδιώκει να αυξήσει το μερίδιό του στην «πίτα» του τουρισμού, αξιοποιώντας και εκσυγχρονίζοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις που διαθέτει, αλλά και το συγκριτικό πλεονέκτημα του δροσερού καλοκαιριού, που προσφέρεται για θερινή προετοιμασία. Είναι χαρακτηριστικό ότι, το περασμένο καλοκαίρι, οι έξι από τις 16 ομάδες που μετέχουν φέτος στο πρωτάθλημα της Super League (Απόλλων Σμύρνης, ΑΕΛ, Λαμία, Λεβαδειακός, ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα) επέλεξαν την Ευρυτανία για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους. «Φέτος το Καρπενήσι φιλοξένησε αρκετές ομάδες της Super League για να κάνουν την προετοιμασία τους. Έχουμε φιλοξενήσει επίσης ομάδες μπάσκετ, οι οποίες επισκέπτονται αρκετές φορές την περιοχή μας. Επενδύουμε στις αθλητικές μας εγκαταστάσεις, ώστε να βελτιωνόμαστε συνεχώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις μεγαλύτερες ομάδες του κόσμου στο μπάσκετ, η ΤΣΣΚΑ Μόσχας, έχει έρθει στο Καρπενήσι για προετοιμασία» σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τασιός, ενθυμούμενος την παρουσία της μεγάλης ρωσικής ομάδας στο Καρπενήσι το 2014, την πρώτη χρονιά που είχε αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ο Δημήτρης Ιτούδης.

Βεβαίως, οι κλιματολογικές συνθήκες από μόνες τους δεν αρκούν για να λειτουργήσουν ως πόλος έλξης επαγγελματικών ομάδων. Απαιτούνται και οι κατάλληλες υποδομές, τόσο σε επίπεδο ξενοδοχειακών μονάδων, όσο και σε επίπεδο αθλητικών εγκαταστάσεων. Κι αν το πρώτο κομμάτι καλύπτεται από την ιδιωτική πρωτοβουλία, το ζήτημα των αθλητικών εγκαταστάσεων είναι ευθύνη της Πολιτείας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Όπως επισημαίνει ο Αριστείδης Τασιός, «… σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου, αναδεικνύουμε και αξιοποιούμε όλους τους αθλητικούς μας χώρους, με σημαντικές επενδύσεις. Καταρχάς στο κομμάτι της συνεχούς βελτίωσής τους. Στο κολυμβητήριο έχουμε κάνει έργα αξίας άνω των 150.000 ευρώ, ενώ έχουμε ξεκινήσει ένα έργο στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, το οποίο βρίσκεται στα 4χλμ. από την πόλη, προϋπολογισμού 2,3 εκατ. ευρώ. Το δεύτερο κομμάτι είναι ότι μαζί με το Δήμο χρηματοδοτούμε συνεχώς διοργανώσεις, ώστε πραγματικά όλος ο αθλητικός κόσμος της χώρας να γνωρίσει το Καρπενήσι και το τι μπορεί να προσφέρει στον αθλητικό χώρο».

Ειδικά σε ό,τι αφορά το κολυμβητήριο, πρέπει να επισημανθεί ότι είναι ένα από τα ελάχιστα -μη ιδιωτικά- στην επικράτεια που παραμένει ανοιχτό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ παράλληλα και ο περιβάλλων χώρος της πισίνας διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση. «Αναλαμβάνουμε ένα μεγάλο κόστος και κρατούμε ανοιχτή την πισίνα μας μέσα στον χειμώνα. Δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά μας να προπονούνται και φέρνουμε κοντά τους πρωταγωνιστές του κορυφαίου αθλήματος της χώρας. Το Καρπενήσι θα συνεχίσει να είναι δίπλα στο πόλο. Αυτή είναι μόνο η αρχή» τόνισε χαρακτηριστικά, στη συνέντευξη Τύπου πριν τους αγώνες του final-4, ο δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

Για να ανατεθούν όλες αυτές οι διοργανώσεις του υγρού στίβου στο Καρπενήσι (εκτός από το πόλο, τον περασμένο Δεκέμβριο φιλοξενήθηκε εκεί και το κολυμβητικό γκραν πρι Χριστουγέννων), απαιτείται η συνεργασία με την ΚΟΕ, η οποία είναι αγαστή. Ο Αριστείδης Τασιός υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ανοιχτή σε ανάλογες συνεργασίες και με άλλες ομοσπονδίες. «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε οποιαδήποτε ομοσπονδία, όπως κάνουμε με την ΚΟΕ, να φέρει διοργανώσεις στην περιοχή μας, διότι πραγματικά είμαστε ένας ορεινός προορισμός, που αξίζει τον κόπο να αναδειχθεί σε έναν αθλητικό προορισμό για όλη τη χώρα. Επενδύουμε σε αυτό και νομίζω ότι το Καρπενήσι ανεβαίνει σιγά-σιγά στον τομέα του αθλητικού τουρισμού και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε κάθε τέτοια προσπάθεια» καταλήγει ο αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα