current views are: 1

27 Ιανουαρίου 2019
Δημοσίευση13:54

Αποκλειστικό: Με «λουκέτο» απειλούνται τα τμήματα ασφαλείας στη Δυτική Αττική

Τραγικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν

Δημοσίευση 13:54’
αρθρο-newpost

Τραγικές ελλείψεις με αποτέλεσμα να υπολειτουργούν

Σε οριακό σημείο βρίσκεται η λειτουργία των τμημάτων ασφαλείας στην Δυτική Αττική λόγω της υποστελέχωσης. Είναι χαρακτηριστικό πως αντί η κεντρικές υπηρεσίες να συνδράμουν με επιπρόσθετες δυνάμεις στην «ευαίσθητη» αυτή περιοχή, στελέχη της ασφάλειας Δυτικής Αττικής απασχολούνται καθημερινά  στις πεζές περιπολίες, στην προστασία των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ακόμη και στην φύλαξη στο πολιτικό  γραφείο της υφυπουργού προστασίας του Πολίτη, Κατερίνας Παπακώστα. Πλέον τα τμήματα ασφαλείας απειλούνται με κλείσιμο καθώς ουσιαστικά υπολειτουργούν χωρίς να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες της κοινωνίας. Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη απόδραση του ληστή των Βιλίων που κατάφερε να αποδράσει από τα κρατητήρια της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Δυτικής Αττικής στο Ζεφύρι, ανενόχλητος, καθώς δεν υπήρχε σκοπός κρατητηρίων! Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στην συγκεκριμένη υπηρεσία, κάνουν διπλά νυχτερινά προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ ακόμη πιο ενδεικτικό στοιχείο των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν, αποτελεί το γεγονός πως λαμβάνουν ρεπό κάθε 17 με 20 ημέρες.

Αντί στο πλευρό του πολίτη …στην Προστασία της υφυπουργού

Συνολικά στα τμήματα ασφαλείας και στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Δυτικής Αττικής, προβλέπονται για την εύρυθμη λειτουργία τους, 400 οργανικές θέσεις. Οι 110 από αυτούς, είναι μόνιμα αποσπασμένοι σε άλλες υπηρεσίες και φυλάξεις vip προσώπων. Απομένουν έτσι 290 άτομα. Από αυτούς, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Newpost,  δέκα άτομα κάθε μέρα μεταβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας και περιπολούν στην οδό Ερμού στις πεζές περιπολίες καθώς και στο σχέδιο αντιμετώπισης φαινομένων κλοπών και ληστειών σε  σταθμούς ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ. Παράλληλα, δυο τουλάχιστον αστυνομικοί, μετακινούνται από την Δυτική Αττική και αντί να προστατεύουν τους πολίτες, προστατεύουν…το πολιτικό γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Προστασίας Παπακώστα στο κέντρο της Αθήνας. Ακόμη 12 αστυνομικοί βρίσκονται στις δίκες της Χρυσής Αυγής και της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, 3 αστυνομικοί στο Μεταγωγών, 2 αστυνομικοί  περιπολούν πέριξ των Εξαρχείων , ενώ ανάλογα με τις ανάγκες καλύπτουν κενά στην υποδιεύθυνση ασφαλείας Αθηνών.

Τραγικές ελλείψεις στα τμήματα ασφαλείας

Τα τμήματα ασφαλείας στην Δυτική Αττική ουσιαστικά υπολειτουργούν με την ευθύνη για την κατάσταση, να πέφτει βαριά πάνω από την πολιτική και φυσική ηγεσία, που παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα και κατά καιρούς δεσμεύσεις, καμιά ενέργεια με γνώμονα την προστασία των πολιτών δεν έχει γίνει. Χαρακτηριστικότερο όλων, αποτελεί το παράδειγμα του τμήματος στο Μενίδι που αντί να αυξηθούν οι αστυνομικοί μετά τον θάνατο του άτυχου Μάριου, που τον Ιούνιο του 2017 έπεφτε νεκρός από αδέσποτη σφαίρα σε ηλικία μόλις 11 ετών και τα αλλεπάλληλα κρούσματα πυροβολισμών, η δύναμη μειώθηκε κατά 4 άτομα! Το τμήμα ασφαλείας Ασπροπύργου, λειτουργεί με το  έν τρίτο της προβλεπόμενης δύναμης και αντί για 30 άτομα, έχει μόλις 10. Παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει και στο τμήμα ασφαλείας της Μάνδρας όπου αντί για 20 άτομα υπάρχουν μόλις 11.

Γιώργος Σταματάκης:  Ακατάλληλο το κτίριο της υποδιεύθυνσης στο Ζεφύρι

Ιδιαίτερα καυστικός για τα χρόνια και σοβαρά προβλήματα των τμημάτων ασφαλείας στην περιοχή, είναι ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Γιώργος Σταματάτης. Όπως δηλώνει στην «Μπαμ στο ρεπορτάζ» αν δεν μπορούν να στελεχώσουν τις υπηρεσίες να τις κλείσουν ενώ σημειώνει πως, «το συγκεκριμένο κτίριο που πριν από ένα χρόνο παρελήφθη με τυμπανοκρουσίες, που κάποιοι για την προσωπική τους προβολή έφεραν ακόμα και τον Πρωθυπουργό στα εγκαίνια,  δεν τηρεί τις από τον νόμο προβλεπόμενες προϋποθέσεις και προδιαγραφές .Όλα έγιναν στο πόδι, άρπα κόλα αδιαφορώντας τόσο για την ασφάλεια των αστυνομικών, των πολιτών αλλά γιατί όχι ακόμα και για το κύρος της Ελληνικής Αστυνομίας» . Παράλληλα στέλνει μήνυμα με πολλούς αποδέκτες τονίζοντας πως, «υπηρετούμε την Ελληνική Αστυνομία και είμαστε περήφανοι που μπορούμε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην ελληνική κοινωνία, όμως δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να χτίζει την καριέρα του και να παίζει τόσο με την ζωή μας όσο και με την αξιοπρέπεια μας».


σχετικα αρθρα