current views are: 1

26 Φεβρουαρίου 2019
Δημοσίευση19:11

Κακοκαιρία – Κρήτη: Χρονοδιάγραμμα από Αποστολάκη για την αποκατάσταση της συγκοινωνίας

Ο ΥΕΘΑ, συνοδεύεται και από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Δεμέστιχα

Δημοσίευση 19:11’
αρθρο-newpost

Ο ΥΕΘΑ, συνοδεύεται και από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Δεμέστιχα

Ένα πρόχειρο «χρονοδιάγραμμα» για την αποκατάσταση των πολύ σοβαρών ζημιών στον τομέα της αποκαταστάσεως των ζημιών στη συγκοινωνία του νομού Χανίων που προκλήθηκαν από την κατάρρευση μιας οδικής γέφυρας στον Πλατανιά έδωσε πριν από λίγη ώρα ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης Ευάγγελος Αποστολάκης, μετά την αιφνιδιαστική – έκτακτη – μετάβασή του στο νομό Χανίων σήμερα το μεσημέρι και την επιτόπια ενημέρωσή του από τους αρμόδιους. 

«Ήρθα σήμερα, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, ώστε να βοηθήσουμε την Περιφέρεια, να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε ότι μπορούμε από τις ζημιές που έχουν προκύψει. Έχω εικόνα από τους δικούς μου μηχανικούς και από την Περιφέρεια, και από τον Περιφερειάρχη τον κ. Αρναουτάκη με τον οποίο και έχω μιλήσει, και με τον κ. Σπίρτζη. Απλά θα δούμε πως θα στήσουμε τώρα το επιτελείο. Ήδη από σήμερα το πρωί φορτώσαμε δύο γέφυρες Belley, είναι ήδη στον Πλατανιά και από αύριο το πρωί αισιοδοξούμε ότι θα ξεκινήσουμε τις αποκαταστάσεις, να τοποθετηθεί η πρώτη γέφυρα και θα δούμε στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Περιφέρεια πως μπορούμε να συνεργαστούμε ώστε να συνδράμουμε στην αποκατάσταση της επικοινωνίας των χωριών της Δυτικής Κρήτης, γιατί από ότι βλέπουμε έχει υποστεί πολύ μεγάλη ζημιά. Ελπίζουμε ότι πολύ γρήγορα θα τα καταφέρουμε». 

Ο ΥΕΘΑ, ο οποίος συνοδεύεται και από τον Επιτελάρχη του ΓΕΕΘΑ Υποστράτηγο Δεμέστιχα, απαντώντας σε σχετικές δημοσιογραφικές ερωτήσεις, διευκρίνισε ότι η κάθε γέφυρα έχει μέγιστο άνοιγμα 35 μέτρων, δεν γνωρίζει αυτή την ώρα αν θα χρειαστεί μία ή και οι δύο, καθώς το θέμα αυτό θα του το πουν οι καθ’ ύλην αρμόδιοι έμπειροι αξιωματικοί του Όπλου του Μηχανικού του ΓΕΣ, οι οποίοι και θα στήσουν τη στρατιωτική γέφυρα, καθώς πρέπει πρώτα να εξετάσουν τα πλαϊνά της κοίτης του ποταμού, και τα εναπομείναντα βάθρα για να δουν αν αυτά αντέχουν να σηκώσουν το βάρος της γέφυρας και της συγκοινωνίας που θα περνά από πάνω από τη γέφυρα. Αν η κατάσταση είναι η πιο απλή τότε θα θέλουν 2-3 μέρες για να στήσουν τη γέφυρα και να αποκατασταθεί η συγκοινωνία, όπως τόνισε χαρακτηριστικώς, για να προσθέσει ότι «αυτή θα είναι μία προσωρινή αλλά απολύτως ασφαλής λύση», από την οποία όμως θα μπορούν να περνούν φορτηγά και λεωφορεία. 

Δεκάδες χωριά αποκομμένα

Την ίδια στιγμή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Πλατανιά Ιωάννης Μαλανδράκης υποστήριξε πως ορισμένοι οικισμοί δεν είναι καν προσεγγίσιμοι με μηχανήματα, προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να εκτιμήσει πότε θα αποκατασταθεί πλήρως η πρόσβαση.

Τόνισε πως σε ορισμένα σημεία έχουν εξαφανιστεί δρόμοι, κι ότι η επαφή με τα Χανιά έχει πρακτικά διακοπεί.

Σε άλλα σημεία του δικτύου, είπε ο κ. Μαλανδράκης, τα μηχανήματα ανοίγουν δημοτικούς ή επαρχιακούς δρόμους όμως μία ημέρα αργότερα η κακοκαιρία τους κλείνει και πάλι, ενώ παρατηρούνται και κατολισθήσεις.

Συναγερμός έχει σημάνει από αργά το απόγευμα για το Φράγμα Αποσελέμη, κοντά στα Μάλια, στην άλλη πλευρά της Κρήτης, λόγω φόβων για υπερχείλιση.

Επίσης, περίπου 50 χωριά στην περιοχή των Χανίων αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα λόγω της κακοκαιρίας.


σχετικα αρθρα