current views are: 2

19 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση14:31

Τοπικό Συμβούλιο Βιλίων: Κόντρα στο λαϊκό αίσθημα η φιλοξενία προσφύγων, εκείνοι ευθύνονται για τα επεισόδια

Με την παραμονή των προσφύγων, τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή της περιοχής, τονίζει το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής.

Δημοσίευση 14:31’
αρθρο-newpost

Με την παραμονή των προσφύγων, τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή της περιοχής, τονίζει το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής.

Κατά της παραμονής των προσφύγων στα Βίλια τίθεται το Τοπικό Συμβούλιο της περιοχής, το οποίο ρίχνει στους πρόσφυγες την ευθύνη για τα επεισόδια που σημειώθηκαν τη Δευτέρα. Με την ίδια ανακοίνωση, εξαπολύει πυρά κατά του ξενοδοχείου που προχώρησε στη σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, «εν κρυπτώ», όπως καταγγέλει και  ισχυρίζεται πως ο τουρισμός θα δεχθεί πλήγμα από την παραμονή των προσφύγων.

Μάλιστα, το Τοπικό Συμβούλιο διαψεύδει τις πληροφορίες ότι ορισμένοι επιτέθηκαν με πέτρες και μολότοφ κατά των προσφύγων, παρά τα βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας. Ισχυρίζεται μάλιστα πως τα επεισόδια ξεκίνησαν κατόπιν… προκλήσεων και ύβρεων κατά κατοίκων της περιοχής.

Υποστηρίζει επίσης πως με την παραμονή των προσφύγων, τίθεται σε κίνδυνο η κοινωνική συνοχή.

Η ανακοίνωση του Τοπικού Συμβουλίου Βιλίων:

«Πρόσφατα στο χωριό μας εκτυλίχθηκαν περιστατικά που μας λυπούν όλους. Πρώτον, η τοπική κοινωνία βρέθηκε προ τετελεσμένων όταν πέντε πούλμαν με συνοδεία των σωμάτων ασφαλείας έφτασαν στην περιοχή μας μεταφέροντας 88 πρόσφυγες και μετανάστες, λίγο πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου στην οποία στηρίζεται η τοπική οικονομία.

Προφανώς, κατανοούμε το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων που με τη βία, τις περισσότερες φορές, αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους. Σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούμε την τροπή που πήραν τα πράγματα, όταν κάποιοι από τους μετανάστες και πρόσφυγες απηυθύναν ύβρεις κατά συγχωριανών μας και εκείνοι προκάλεσαν υλικές ζημιές στο ξενοδοχείο που τους φιλοξενεί. Τίποτα παραπάνω από όσα γράφτηκαν και μεταδόθηκαν δεν ισχύει. Όπως δηλαδή ότι κάποιοι από τους κατοίκους χτύπησαν άντρες, γυναίκες και παιδιά ακόμα και ότι πέταξαν μολότοφ και πέτρες, κάτι το οποίο μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί με τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης.

Παρακαλούμε τα μέσα που παρουσίασαν αυτή την εικόνα να αποκαταστήσουν την αλήθεια και να δημοσιεύσουν την εν λόγω επιστολή διαμαρτυρίας όπως υπαγορεύει ο κώδικας δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Από εκεί και έπειτα, ζητάμε από τους αρμοδίους να λάβουν υπόψη ότι η εγκατάσταση αυτή έγινε κόντρα στο λαϊκό αίσθημα, καθώς όταν είχε τεθεί το ζήτημα στο παρελθόν το δημοτικό συμβούλιο (30/10/2016) απέρριψε το αίτημα. Παρόλα αυτά, η ξενοδοχειακή επιχείρηση πρόσφατα προχώρησε εν κρυπτώ σε σύμβαση με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Επίσης, ζητάμε οι αρμόδιοι να διασφαλίσουν την κοινωνική συνοχή και να λάβουν υπόψη, έστω και εκ των υστέρων, την αδυναμία ενσωμάτωσης αυτών των ανθρώπων που κατ’ αναλογία είναι σχεδόν 2 στους 10, σε σχέση με τους μόνιμους κάτοικους.

Τα Βίλλια αποτελούν έναν αμιγή τουριστικό προορισμό στα όρια του νομού Αττικής, μόλις μια ώρα από την Αθήνα και λιγότερο από μισή από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελευσίνας και της Θήβας.

Συμμεριζόμαστε το δράμα των ανθρώπων αυτών, σας παρακαλούμε να συμμεριστείτε κι εσείς τις αντικειμενικές δυσκολίες μετεγκατάστασης τους στην περιοχή και να μεριμνήσετε επαρκώς. Επιτρέψτε μας να υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του τόπου μας χωρίς χαρακτηρισμούς οι οποίοι δεν τιμούν κανέναν, δεν αντανακλούν την πραγματικότητα και μας απομακρύνουν από την επίλυση των πραγματικών προβλημάτων».


σχετικα αρθρα