current views are: 10

18 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση08:53

Στο Μαρούσι το πρώτο «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» με την υπογραφή του σεφ Άρη Βεζενέ

Δράση με συμβολικές προεκτάσεις ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής.

Δημοσίευση 08:53’

Δράση με συμβολικές προεκτάσεις ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας διατροφής.

Σε ένα ιδιαίτερο γεύμα παρευρέθηκε την Τετάρτη το Newpost. Η 16η Οκτωβρίου αποτελεί παγκόσμια ημέρα διατροφής και η ΑΜΚΕ «Άρτος και Αγάπη» σε συνεργασία με τον
Οργανισμό Κοινωνικής και Πολιτικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου έστρωσε τραπέζι σε 50 καλεσμένους, εκ των οποίων οι 40 αποτελούν μέλη αυτής της ενεργής αλληλοβοηθούμενης κοινότητας που έχει ξεκινήσει να χτίζεται τα τελευταία τρία χρόνια με σημείο εκκίνησης την πόλη των Βορείων Προαστίων, η ιστορία της οποίας χάνεται στους μύθους της αρχαίας Ελλάδος.

«Είναι εντυπωσιακό πως οργανώθηκαν απλοί άνθρωποι γύρω από μία ιδέα»

Συνεπώς οι δεσμοί του Αμαρουσίου με το «Άρτος και Αγάπη» είναι ισχυροί. Γι’αυτό και η δράση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχιακού μεγάρου, τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία αποκτά συμβολικές διαστάσεις. Εξάλλου ο οργανισμός δεν βοηθά απλά ανθρώπους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα. Επιδιώκει να τους τονώσει την ψυχολογία με την κοινωνική προσφορά και να τους καταστήσει ενεργούς μέσω μίας συνεργατικής διαδικασίας, η οποία αποδομεί την παθητική λήψη βοήθειας και συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση και τον αποστιγματισμό.

«Ο σκοπός είναι να δείξουμε και να αναδείξουμε όσους φορείς προσφέρουν στις κοινωνικές δομές του δήμου μας. Είμαστε ευγνώμονες που ο οργανισμός «Άρτος και Αγάπη» στηρίζει το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου μας με τρόφιμα μακράς διάρκειας», ανέφερε πριν την έναρξη του γεύματος η δημοτική σύμβουλος, Ελένη Γιαννακοπούλου, η οποία εξήρε τον ιθύνοντα νου του οργανισμού «Άρτος και Αγάπη», Αργύρη Ζαννιά.

«Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πως οργανώθηκαν απλοί άνθρωποι γύρω από την ιδέα του. Πρόκειται για μία κίνηση ενεργών πολιτών και εθελοντών που μεγαλώνει», ανέφερε. Τον πρόεδρο του ΟΚΟΙΠΑΔΑ, Πέτρο Κόνιαρη εκπροσώπησε η δημοτική σύμβουλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, Φανή Λέκκα, η οποία υπογράμμισε: «Είμαστε μία νέα διοίκηση και στόχος μας είναι να αναπτύξουμε περισσότερο τις κοινωνικές υπηρεσίες του ΟΚΟΙΠΑΔΑ. Ο Δήμος μας είναι ευαισθητοποιημένος και ενεργός σε τέτοιου είδους δράσεις».

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης»

Μιλώντας στο Newpost ο Αργύρης Ζαννιάς εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τους ρυθμούς ανάπτυξης του οργανισμού και εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας των δράσεων του «Άρτος και Αγάπη».

«Το «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» είναι η πρώτη δράση με φιλοσοφία εστιατορική, την οποία θέλουμε να καθιερώσουμε μία φορά τον μήνα σε κάθε συνεργαζόμενο δήμο. Ο σεφ-ιδιοκτήτης των εστιατορίων «Vezene» και «Birdman», Άρης Βεζενές, ο οποίος μας στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια, κάνει την αρχή ετοιμάζοντας το μενού του γεύματος», αναφέρει αρχικά και επισημαίνει:

«Θέλουμε να δημιουργήσουμε μία σχέση εμπιστοσύνης με τις ωφελούμενες οικογένειες σε κάθε συνεγαζόμενο δήμο. Η ουσία της δράσης είναι ότι μιλάμε για τρόφιμα μακράς διάρκειας, τα οποία οι ενήλικες ωφελούμενοι αναλαμβάνουν τη μεριδοποίησή τους. Οπότε ο οργανισμός προσφέρει τα τρόφιμα και μέσα από αυτά οι ωφελούμενοι μπαίνουν σε μία διαδικασία να αναλαμβάνουν την ευθύνη τους κυκλικά. Δεν τους δίνεται δηλαδή μία επαναπαυτική και παθητική λήψη τροφίμων. Έχουμε ένα πρότζεκτ για το πως θα εργαστεί ένας ωφελούμενος. Ο σημαντικότερος παράγοντας είναι ψυχολογικός. Χρησιμοποιούμε τα τρόφιμα για να τονώσουμε την αυτοπεποίθηση των γονιών. Το «Άρτος και Αγάπη» είναι ο μοναδικός οργανισμός που μιλά για ολιστική προσέγγιση της οικογένειας που ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας».

Το «Άρτος και Αγάπη» βρίσκεται την τελευταία περίοδο σε μία διαδικασία χαρτογράφησης προκειμένου να αναπτύξει συνεργασίες με άλλους δήμους και εταιρείες τροφίμων. «Στην παρούσα φάση υπάρχει ένα δίκτυο εστιατορίων που μας προμηθεύουν κάθε μήνα με τρόφιμα. Αυτό το διάστημα έχουμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό για να προσεγγίσουμε εταιρείες και παραγωγούς τροφίμων, ώστε να διευρύνουμε το έργο και τον αντίκτυπο του οργανισμού», καταλήγει ο Αργύρης Ζαννιάς.

Μενού βασισμένο στο κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι

Μέσα σε πολύ ευχάριστη ατμόσφαιρα, πλημμυρισμένη από χαμόγελα, συζητήσεις και παιδικές φωνές, οι 50 καλεσμένοι απόλαυσαν το μενού, το οποίο ήταν ένας συνδυασμός λεπτών γεύσεων μπολιασμένων με σπιτικό μεράκι.

Οι συνδαιτυμόνες ξεκίνησαν το γευστικό ταξίδι που τους πρόσφερε ο Άρης Βεζενές με μία σαλάτα από ντοματίνια Αργολίδος, παξιμάδια χαρουπιού, ελαιόλαδο, κρίταμο και ξυνόγαλο. Συνέχισαν με μία παραδοσιακή σπανακόπιτα φτιαγμένη με τραγανό χειροποίητο φύλλο, ενώ το κυρίως πιάτο περιελάμβανε ροστ μπιφ από στήθος αγελάδας ντέρσεϊ με μπέιμπι πατάτες. Το γεύμα, το οποίο συνόδεψαν δύο επιλογές κρασιών, Λευκό Μαλαγουζιά και Ερυθρό Μερλότ, έκλεισε με πορτοκαλόπιτα με βανίλια Μαδαγασκάρης και κρέμα πορτοκάλι.

«Η ιδέα του μενού έχει έναν οικογενειακό άξονα. Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε ένα κυριακάτικο τραπέζι, στο οποίο είθισται το κρέας να είναι σιγομαγειρεμένο στο φούρνο», επεσήμανε μιλώντας στο Newpost ο Άρης Βεζενές και κατέληξε στέλνοντας ένα πολύ όμορφο μήνυμα:

«Το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο είναι κομμάτι της δουλειάς μας. Έχουμε ανάγκη να επιστρέφουμε πίσω όλο αυτό το καλό που παίρνουμε από τη δουλειά μας. Βοηθούμε ανθρώπους και δημιουργούμε πρότυπα για την υιοθέτηση τέτοιων πρωτοβουλιών από άλλους.

Από την πλευρά τους, οι Φανίκος και Δημήτρης Γκιρλέμης, ιδιοκτήτες του Οινοποιείου Οικογένειας Γκιρλέμη, δήλωσαν: «Ευχαριστούμε πολύ την οργάνωση Άρτος και Αγάπη και το Δήμο Αμαρουσίου για την πρόσκληση, και την τιμή να προσφέρουμε τα προϊόντα του οινοποιείου μας για να συνοδεύσουν αυτό το ιδιαίτερο γεύμα». Επίσης, τη δράση «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» υποστήριξαν χορηγικά η εταιρεία υπηρεσιών catering, Different & Different, και η εταιρεία υπηρεσιών ενοικίασης εξοπλισμού εκδηλώσεων, Creation.

Το προφίλ

Η Ανεξάρτητη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Άρτος και Αγάπη» ιδρύθηκε το 2016. Όραμα της είναι να δημιουργήσει το πρώτο πλαίσιο ολοκληρωμένης κοινωνικής προστασίας και ενδυνάμωσης στην Ελλάδα για οικογένειες που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, εντάσσοντάς ενεργά τους ωφελούμενους σε δομημένες, αλληλοσυμπληρωματικές δράσεις, ώστε σταδιακά να αποδυναμωθεί η παθητική λήψη αγαθών. Μέχρι σήμερα, η «Άρτος και Αγάπη» έχει υποστηρίξει με τις δράσεις «Μοιραζόμαστε Άρτο», «Γεύμα Άρτου και Αγάπης» και «Μοιραζόμαστε αγάπη», 40 οικογένειες που ζουν στους δήμους Αμαρουσίου και Δάφνης – Υμηττού. Έως το 2022, η οργάνωση στοχεύει στην καθιέρωση και την αύξηση της συχνότητάς των δράσεών της σε 15 δήμους στην Ελλάδα, ώστε να επιτύχει ουσιαστική ενδυνάμωση και ολιστική κάλυψη των αναγκών 300 οικογενειών. Η οργάνωση έχει βραβευτεί με χάλκινο βραβείο στο 2ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2017), με τιμητικό βραβείο για την κοινωνική προσφορά στα Estia Awards 2017 και με χάλκινο βραβείο στο 3ο Φεστιβάλ Εθελοντισμού (2018). Μπορείτε να ενημερωθείτε για τις δράσεις του οργανισμού στην επίσημη ιστοσελίδα του πατώντας ΕΔΩ.

Ακολουθήστε τον συγγραφέα στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης:

Facebook

LinkedIn


σχετικα αρθρα