current views are: 6

8 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση05:10

Η κακοκαιρία «σαρώνει» τη χώρα: Ισχυρή καταιγίδα έπληξε νωρίς το πρωί την Αττική – Άνοιξαν οι ουρανοί σε Ήπειρο, Ηλεία και Ζάκυνθο (Βίντεο)

Πώς θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Δημοσίευση 05:10’

Πώς θα εξελιχθούν τα έντονα καιρικά φαινόμενα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το κύμα κακοκαιρίας, όπως είχε προβλέψει η ΕΜΥ με το έκτακτο δελτίο καιρού. Από τα ξημερώματα άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα δείχνουν τα δόντια τους και στην υπόλοιπη χώρα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, στην επαρχία η Πυροσβεστική έχει δεχτεί τουλάχιστον 55 κλήσεις.

Μπουμπουνητά, αστραπές, βροχή και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό, νωρίς το πρωί της Παρασκευής, καθώς η κακοκαιρία που ξεκίνησε από χθες, συνεχίζεται.

Σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, τις επόμενες ώρες από την κακοκαιρία θα επηρεαστούν η ανατολική Πελοπόννησος και βαθμιαία η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η κεντρική και η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη, τα νησιά του βορείου Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα η Θεσσαλία, οι Κυκλάδες και η δυτική Κρήτη. Σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.

Ισχυρή καταιγίδα από νωρίς το πρωί στην Αττική

Από τις 5 περίπου τα ξημερώματα, η βροχή ξεκίνησε στην Αττική και μέσα σε λίγα λεπτά δυνάμωσε αρκετά, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.

«Μούλιασαν» Ήπειρος, Ιόνιο και Πελοπόννησος

Στη βορειοδυτική Ελλάδα και κυρίως στην Ηπειρο και το Ιόνιο παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους, αλλά και διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας. Η κακοκαιρία χτύπησε και την Πελοπόννησο στην διάρκεια της νύχτας.

Χθες Πέμπτη, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη βορειοδυτική χώρα με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Ήπειρο, σύμφωνα με το meteo.gr. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 20:00 καταγράφηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (122 χιλιοστά) και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων (100 χιλιοστά).

Δείτε τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης:

 

Στη Ζάκυνθο τη νύχτα άνοιξαν οι ουρανοί, με χαλαζόπτωση την ώρα που οι αστραπές πέφτουν ασταμάτητα και οι ριπές ανέμου είναι τόσο ισχυρές, που ανησύχησαν τους κατοίκους. 

Και στην Πελοπόννησο, η κακοκαιρία χτύπησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κεραυνοί, αστραπές, αδιάκοπο μπουμπουνητό, δυνατή βροχή και θυελλώδεις άνεμοι είναι κι εκεί το σκηνικό του καιρού στη διάρκεια της νύχτας.

Και στην Ηπειρο τα φαινόμενα είναι ιδιαίτερα έντονα. Στα Ιωάννινα στην διάρκεια της νύχτας ξέσπασε χαλαζόπτωση, ενώ αρκετές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι καθώς υπάρχουν προβλήματα με την ηλεκτροδότηση. Οπως αναφέρει το epiruspost, ανεμοστρόβιλος στην περιοχή Καρδαμίτσια προκάλεσε σοβαρά προβλήματα, με δέντρα να υπάρχουν πεσμένα στους δρόμους και μία στέγη ενός σπιτιού να έχει ξηλωθεί! Υπήρξαν και μικρές κατολισθήσεις επί της οδού Φ. Γιώτη, με συνεργεία να προσπαθούν να καθαρίσουν το σημείο.

Στη πόλη των Ιωαννίνων, η βροχή ήταν πολύ έντονη επίσης και προκάλεσε αρκετές πλημμύρες στους δρόμους και πτώσεις δέντρων, με την πυροσβεστική να δέχεται πολλές κλήσεις από πολίτες για αντλήσεις υδάτων. Σε ορισμένα σημεία της πόλης, υπήρξε και διακοπή ρεύματος, εξαιτίας μετασχηματιστή που κάηκε.

 

 Στην Πρέβεζα την ίδια ώρα, η έντονη βροχόπτωση έχει προκαλέσει πλημμύρες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο χωριό Τύργια, όπου οι δρόμοι γέμισαν νερά μέσα σε λίγα λεπτά. Σοβαρά είναι τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ στο Νομό, καθώς πολλές περιοχές είναι χωρίς ρεύμα για σχεδόν δύο ώρες. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση υπάρχει στα χωριά Παραμυθιά και Σούλι, ενώ για τέσσερις ώρες είχε μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση το Επισκοπικό Ιωαννίνων.

 

Ο καιρός σήμερα – Αναλυτική πρόγνωση από την ΕΜΥ

ΑΘΗΝΑ, ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά με εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ που από βαθμιαία από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά με εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 μποφόρ που από το βράδυ θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 09 έως 20 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ που βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ισχυρά στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και πιθανώς πρόσκαιρα στη Θεσσαλία. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στα ανατολικά έως 7 μποφόρ που από το απόγευμα θα στραφούν σε δυτικούς και θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 25 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που γρήγορα από τα δυτικά θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά στις Κυκλάδες και τη δυτική Κρήτη με εξασθένηση από το απόγευμα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 5 με 6 και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μέγιστη τοπικά 3 με 4 βαθμούς υψηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από το μεσημέρι θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα πιθανώς θα είναι κατά τόπους ισχυρά στα βόρεια με εξασθένηση από τη νύχτα.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και πρόσκαιρα στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ που από τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Θερμοκρασία: Από 19 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός αύριο Σάββατο 09-11-2019

Καιρός: Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρώτες πρωινές ώρες πιθανώς μεμονωμένες καταιγίδες και γρήγορη βελτίωση. Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα βορειοδυτικά οι οποίες από τις βραδινές ώρες πιθανώς να είναι κατά τόπους ισχυρές. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν. Τοπικά περιορισμένη ορατότητα και πιθανώς ομίχλη τις πρωινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά.
Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5, στο Ιόνιο 6 και βαθμιαία τοπικά 7 μποφόρ. Από το βράδυ και από τα δυτικά θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
Θερμοκρασία: Δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

 


σχετικα αρθρα