current views are: 7

8 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση09:24

Ποιες περιοχές «έπνιξε» η κακοκαιρία – Πότε εξασθενούν τα φαινόμενα

Αναλυτική πρόγνωση 

Δημοσίευση 09:24’

Αναλυτική πρόγνωση 

Έντονες κατά τόπους βροχοπτώσεις και καταιγίδες που σε ορισμένες περιοχές συνοδεύονταν από χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν έως το πρωί της Παρασκευής σε μεγάλο μέρος της χώρας, με τα ισχυρότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στη Δυτική Κρήτη, στην Ήπειρο, στην Πελοπόννησο και στην Κεντρική Στερεά.

Στον πίνακα που ακολουθεί παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης όπως αυτά καταγράφηκαν σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr έως τις 10:00 το πρωί της Δευτέρας.

Το μέτωπο εκτείνεται από την Ανατολική Μακεδονία έως την Κρήτη και στη μεγαλύτερή του έκταση προοδευτικά εξασθενεί. Έτσι, οι βροχές και οι καταιγίδες που εκδηλώνονται κατά τόπους, έως το τέλος της ημέρας περιμένουμε να περιοριστούν στα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Στη δορυφορική εικόνα που ακολουθεί απεικονίζεται το μέτωπο και με κίτρινους σταυρούς οι περιοχές όπου σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» εκδηλώθηκαν καταιγίδες στις 10:00 ώρα Ελλάδας.

Σάρωσε η κακοκαιρία

Από τα ξημερώματα άνοιξαν οι ουρανοί στην Αττική, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα έδειξαν τα δόντια τους και στην υπόλοιπη χώρα. 

Μπουμπουνητά, αστραπές, βροχή και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας συνθέτουν το σκηνικό, νωρίς το πρωί της Παρασκευής.

Ισχυρή καταιγίδα από νωρίς το πρωί στην Αττική

Από τις 5 περίπου τα ξημερώματα, η βροχή ξεκίνησε στην Αττική και μέσα σε λίγα λεπτά δυνάμωσε αρκετά, με αποτέλεσμα οι δρόμοι να μετατραπούν σε ποτάμια.

«Μούλιασαν» Ήπειρος, Ιόνιο και Πελοπόννησος

Στη βορειοδυτική Ελλάδα και κυρίως στην Ηπειρο και το Ιόνιο παρουσιάστηκαν αρκετά προβλήματα, με πλημμυρισμένους δρόμους, αλλά και διακοπή στην ηλεκτροδότηση σε αρκετές περιοχές των Ιωαννίνων και της Πρέβεζας. Η κακοκαιρία χτύπησε και την Πελοπόννησο στην διάρκεια της νύχτας.

Χθες Πέμπτη, έντονες βροχοπτώσεις και καταιγίδες εκδηλώθηκαν στη βορειοδυτική χώρα με τα εντονότερα φαινόμενα να εντοπίζονται στην Ήπειρο, σύμφωνα με το meteo.gr. Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 20:00 καταγράφηκαν στην Παραμυθιά Θεσπρωτίας (122 χιλιοστά) και στο Τσεπέλοβο Ιωαννίνων (100 χιλιοστά).

Στη Ζάκυνθο τη νύχτα άνοιξαν οι ουρανοί, με χαλαζόπτωση την ώρα που οι αστραπές έπεφταν ασταμάτητα και οι ριπές ανέμου ήταν τόσο ισχυρές, που ανησύχησαν τους κατοίκους. 

Και στην Πελοπόννησο, η κακοκαιρία χτύπησε λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Κεραυνοί, αστραπές, αδιάκοπο μπουμπουνητό, δυνατή βροχή και θυελλώδεις άνεμοι ήταν κι εκεί το σκηνικό του καιρού στη διάρκεια της νύχτας.

Και στην Ηπειρο τα φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα. 

Στη πόλη των Ιωαννίνων, η βροχή ήταν πολύ έντονη επίσης και προκάλεσε αρκετές πλημμύρες στους δρόμους και πτώσεις δέντρων, με την πυροσβεστική να δέχεται πολλές κλήσεις από πολίτες για αντλήσεις υδάτων. Σε ορισμένα σημεία της πόλης, υπήρξε και διακοπή ρεύματος, εξαιτίας μετασχηματιστή που κάηκε.

Στην Πρέβεζα, η έντονη βροχόπτωση προκάλεσε πλημμύρες, με τα μεγαλύτερα προβλήματα να έχουν εντοπιστεί μέχρι στιγμής στο χωριό Τύργια, όπου οι δρόμοι γέμισαν νερά μέσα σε λίγα λεπτά. Σοβαρά ήταν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση της ΔΕΗ στο Νομό, καθώς πολλές περιοχές ήταν χωρίς ρεύμα για σχεδόν δύο ώρες. Μεγαλύτερο πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση υπήρχε στα χωριά Παραμυθιά και Σούλι, ενώ για τέσσερις ώρες είχε μείνει χωρίς ρεύμα το Επισκοπικό Ιωαννίνων.