current views are: 8

21 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση08:48

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Ισχυρές βροχές, καταιγίδες, χαλάζι και ισχυροί άνεμοι από το μεσημέρι – Η κακοκαιρία έρχεται και στην Αττική

Πλημμύρες και προβλήματα σε Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόνησσο, Ιόνιο 

Δημοσίευση 08:48’

Πλημμύρες και προβλήματα σε Βόρεια Ελλάδα, Πελοπόνησσο, Ιόνιο 

Ραγδαία επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει από το μεσημέρι ο καιρός, με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο επιδείνωσης. Από χθες, βέβαια, καταρρακτώδεις βροχές και καταιγίδες πλήττουν μεγάλο μέρος της χώρας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, την Πελοπόννησο και το Ιόνιο.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι κατά διαστήματα ισχυρές βροχές και καταιγίδες που συνοδεύονται πρόσκαιρα από χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ανέμους, θα συνεχιστούν και θα επηρεάσουν:

– Σήμερα Πέμπτη (21/11/2019),

α. Τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (περιοχή Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, το βόρειο Αιγαίο και μέχρι το βράδυ τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.

β. Από τις απογευματινές ώρες την Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και μέχρι το βράδυ τις δυτικές Κυκλάδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τα νότια τμήματα της Εύβοιας. Τη νύχτα τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

– Αύριο Παρασκευή (22/11/2019), μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες την ανατολική Κρήτη και τις ανατολικές Κυκλάδες, μέχρι το μεσημέρι τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα και μέχρι αργά το απόγευμα τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας (περιοχή Χαλκιδικής), την ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βόρειου Αιγαίου και πιθανώς πρόσκαιρα τις Σποράδες.

 

 

Πλημμύρες στον Πύργο

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν δύσκολο στον Πύργο, καθώς υπήρξαν πλημμυρισμένοι δρόμοι στο κέντρο της πόλης με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δέχεται κλήσεις για αντλήσεις υδάτων σε αρκετές περιοχές κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iliaive.gr σοβαρά προβλήματα δημιουργήθηκαν απο την υπερχείληση ρέματος στη Βαρβάσαινα ενώ υπήρξε τουλάχιστον ένα πλημμυρισμένο σπίτι στα Χαλικιάτικα.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Patrisnews, στον κεντρικό δρόμο του Λαμπετίου εγκλωβίστηκαν και οχήματα.

«Πνίγηκαν» και στην Καβάλα – Επιχείρηση μεταφοράς δύο παιδιών

Σοβαρά προβλήματα από τη σφοδρή βροχόπτωση προκλήθηκαν αργά το βράδυ της Τετάρτης στον Νομό Καβάλας και ιδιαίτερα στα ηπειρωτικά του δήμου Παγγαίου, ενώ η πυροσβεστική χρειάστηκε να παρέμβει για την ασφαλή μεταφορά δύο παιδιών από το σπίτι τους.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική, οι γονείς ανησυχούσαν για την ασφάλεια των παιδιών και ζήτησαν τη συνδρομή της υπηρεσίας προκειμένου να μεταφερθούν σε συγγενικό τους σπίτι στο χωριό Πολύστυλο.

Οπως μεταδίδει το kavalapost.gr (απ΄όπου και οι φωτογραφίες), τα σοβαρότερα προβλήματα από τη καταρρακτώδη βροχή εντοπίστηκαν στο Κοκκινόχωμα, όπου πλημμύρισαν δρόμοι και επιχειρήσεις.

Συνεργεία του δήμου Παγγαίου με επικεφαλής τον αντιδήμαρχο Χρήστο Μποσμπότη και η Πυροσβεστική επιχείρησαν τα μεσάνυχτα να ανοίξουν δίοδο ώστε να υποχωρήσει ο συσσωρευμένος όγκος του νερού. Η πυροσβεστική δέχτηκε 25 κλήσεις για απάντληση υδάτων.

Σημειώθηκε, επίσης, διακοπή ηλεκτροδότησης στις Ελευθερές και στο Ελαιοχώρι εξαιτίας βραχυκυκλώματος σε κολόνα της ΔΕΗ, με τα συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ να προσπαθούν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα.

Η διακοπή επηρέασε και το σήμα κινητής τηλεφωνίας, ενώ στην Ελευθερούπολη έπεσε μεγάλος όγκος νερού, χωρίς να έχουν αναφερθεί μέχρι τώρα σοβαρά προβλήματα.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες κλήσεις στην Πυροσβεστική – Προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Εν τω μεταξύ, συνολικά 60 κλήσεις για άντληση υδάτων σε υπόγεια στις περιοχές της Χαλκηδόνας και των Κουφαλίων έχει δεχθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, έπειτα από την έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε σήμερα και είχε ως αποτέλεσμα υπόγεια ή άλλα οικήματα να πλημμυρίσουν.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, έξι συνεργεία αποτελούμενα από 12 άτομα επιχειρούν στις περιοχές όπου υπάρχει πρόβλημα.

Διακοπή της κυκλοφορίας τέθηκε σε ισχύ από το απόγευμα στην επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης – Πολυκάστρου – Ευζώνων, λόγω δυσμενών καιρικών φαινομένων (πλημμύρα λόγω έντονης βροχόπτωσης). H απαγόρευση θα ισχύσει μέχρι την αποκατάσταση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί. Συγκεκριμένα, θα διακοπεί η κυκλοφορία όλων των κατηγοριών οχημάτων, τα οποία κινούνται στην επαρχιακή από το 38ο έως το 42ο χλμ.. Τα οχήματα θα κινούνται από παρακείμενες οδούς.

Στο μεταξύ, αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Έδεσσας, στο ύψος της Παλαιάς Πέλλας που είχε διακοπεί νωρίτερα λόγω της έντονης βροχόπτωσης και συσσώρευσης φερτών υλικών. Στο νομό Κιλκίς, σε ισχύ παραμένει η διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων μεταξύ των οικισμών Άσπρος και Αξιοχώρι και η μετακίνηση των οδηγών γίνεται μέσω παρακαμπτήριων οδών.

Εξάλλου, αποκαταστάθηκε νωρίς το απόγευμα, η κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο που συνδέει τη Χαλκηδόνα με τα Κουφάλια, η οποία είχε διακοπεί εξαιτίας συγκέντρωσης μεγάλου όγκου νερού στο οδόστρωμα.

Χαλκιδική: Ταξί παρασύρθηκε στη θάλασσα

Μετά από τις πλημμύρες στα Φλογητά, χθες από την έντονη βροχόπτωση, στη περιοχή της Νέας Τριγλίας ένα ταξί παρασύρθηκε από τα νερά και κατέληξε στη θάλασσα! Ευτυχώς ο οδηγός του ταξί κατάφερε να βγει έγκαιρα μόνος του από το όχημα, με άνδρες του Λιμενικού να φτάνουν στο σημείο λίγο αργότερα.

Το ταξί παρέμεινε ωστόσο εντός της θάλασσας, ενώ ανακοινώθηκε πως θα ανελκυθεί από εταιρία στην οποία είναι ασφαλισμένο. Παράλληλα, σημειώνεται πως δεν προκλήθηκε θαλάσσια ρύπανση από την πτώση του αυτοκινήτου στη θάλασσα. Προανάκριση διενεργείται από το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Νέων Μουδανιών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης.

Τα προβλήματα στον νομό Χαλκιδικής, όπως και στη Θεσσαλονίκη, είναι πολλά από την κακοκαιρία. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ υπάρχουν αρκετές ζημιές στο οδικό δίκτυο, όπως καταγγέλλουν κάτοικοι, σύμφωνα με το halkidikinews.gr.

Η έντονη βροχόπτωση έφερε και λάσπη σε αρκετές περιοχές, με τους κατοίκους να προσπαθούν να διορθώσουν τις ζημιές.

«Πνίγηκε» ο κάμπος της Μεσσηνίας

Από χθες πρωί, έχουν παρουσιαστεί έντονα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, με πλημμυρισμένους δρόμους και χωράφια.

Μάλιστα, στην περιοχή του Δήμου Οιχαλίας, ανταποκρίθηκε το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, το οποίο ενεργοποίησε το μηχανισμό του Σχεδίου «Ξενοκράτης», προκειμένου να διασφαλιστεί η ζωή και η περιουσία των πολιτών, σε συνεργασία πάντα με τη Πυροσβεστική Υπηρεσία και την Ελληνική Αστυνομία. Κυρίως επλήγησαν οι τοπικές κοινότητες Σιάμου και Κατσαρού πλησίον του σημείου του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Χαρακτηριστική της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, είναι η εικόνα στον κάμπο της Μεσσηνίας, ο οποίος «πνίγηκε» από κόκκινο χείμαρρο και την οποία κατέγραψε το εναέριο βίντεο της UP Stories…

Προβλήματα στη Ζάκυνθο

Πλημμύρες, πτώση δέντρων, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, καταστροφές σε στέγες και φθορές στο οδικό δίκτυο προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τις πρωινές ώρες σήμερα τη Ζάκυνθο.

Τα προβλήματα καταγράφουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας του νομού.

Οι ζημιές καταγράφονται στα χωριά Καμίνια, Κερί, Μαριές, Κοιλιωμένο, Παντοκράτορα, Σκοινάρι, Βολίμες, Άγιο Λέοντα, Αμπελόκηπους, Βασιλικό.

Τμήμα της επαρχιακής οδού στον Βασιλικό έχει κλείσει για να πραγματοποιηθούν εργασίες απομάκρυνσης βράχων που έκλεισαν τον δρόμο από κατολίσθηση, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν καταγραφεί και στο Κερί. Στις δύο παραπάνω περιοχές βρίσκονται από νωρίς συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει ήδη κληθεί να συνδράμει στην απομάκρυνση υδάτων σε σπίτι στο Κερί, σε κατάστημα σούπερ μάρκετ στη Λούμπα και σε κτήριο στους Αμπελόκηπους ενώ το κλιμάκιο της υπηρεσίας στην περιοχή των Ελατίων χρειάστηκε να παρέμβει για την κοπή κλαδιών στις Βολίμες.

Σοβαρά προβλήματα και στην Κέρκυρα

Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στο Βόρεια συγκρότημα. Χαρακτηριστικές οι φωτογραφίες και τα βίντεο από τις περιοχές Πετάλεια και Λαύκι όπου οι ισχυροί άνεμοι έριξαν ελαιόδεντρα και πήραν σκεπές από στάνες που υπάρχουν εκεί.

Στο σημείο από την πρώτη στιγμή βρέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία αλλά και συνεργεία της ΔΕΔΔΗΕ, καθώς αρκετές περιοχές έμειναν χωρίς ρεύμα.

 


σχετικα αρθρα