current views are: 10

13 Ιουνίου 2017
Δημοσίευση08:08

Εικόνες «Αποκάλυψης» στη Λέσβο από τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ – Θρήνος για τη 43χρονη μητέρα που έχασε τη ζωή της

Σβήστηκε από τον χάρτη το χωριό Βρίσα

Δημοσίευση 08:08’

Σβήστηκε από τον χάρτη το χωριό Βρίσα

Τις πληγές της, από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό των 6,1 Ρίχτερ, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 43χρονη μητέρα δυο παιδιών, μετράει η Λέσβος. Χαλάσματα σπιτιών, κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, ζημιές σε εκκλησίες – μνημεία συνθέτουν την εικόνα στο νησί, την επομένη του σεισμού.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στις τοπικές ιστοσελίδες, έχουν αναρτηθεί βίντεο στα οποία αποτυπώνεται η ένταση του σεισμού και το μέγεθος της καταστροφής.  

Μια νεκρή και 15 τραυματίες

Μια νεκρή και 15 τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός του χθεσινού σεισμού. Όσον αφορά στην άτυχη γυναίκα, που έχασε τη ζωή της στο σπίτι της, στο χωριό Βρίσα, οι πληροφορίες αναφέρουν σκοτώθηκε στο υπνοδωμάτιό της.

Η άτυχη γυναίκα δεν κατάφερε να αντιδράσει καθώς από την ισχυρότατη δόνηση κατέρρευσε ένας τοίχος και την πλάκωσε. Ο σύζυγός της νοσηλεύεται με κατάγματα στα πόδια.

«Νεκρή ανασύρθηκε η Ε.Β. 43 ετών, που αναζητούσαμε σε οικία που υπέστη μερική κατάρρευση στην περιοχή Βρίσα Λέσβου. Στην επιχείρηση ανάσυρσης συμμετείχαν 12 πυροσβέστες με 4 οχήματα καθώς και μια ομάδα από 10 πυροσβεστικούς υπαλλήλους και ένα διασωστικό σκύλο της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. Όλες οι δυνάμεις του νησιού βρίσκονται σε επιφυλακή και θα περιπολούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας για έλεγχο και άμεση ανταπόκριση σε τυχόν συμβάντα», αναφέρει η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής. 

Ισοπεδώθηκε το χωριό Βρίσα

Το χωριό Βρίσα ισοπεδώθηκε, με το 80% των σπιτιών – χαρακτηριστικά δείγματα λαϊκής αρχιτεκτονικής του τέλους του 19ου αιώνα μέχρι και το 1930 –  να έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Το χωριό εκκενώθηκε χθες αργά το απόγευμα αφού η κατάσταση που είχε δημιουργηθεί κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνη. Οι 850 περίπου κάτοικοι του χωριού μετακινήθηκαν σε συγγενικά σπίτια, ενώ σε ξενοδοχεία της γειτονικής τουριστικής περιοχή Βατερών φιλοξενήθηκαν ηλικιωμένοι.

Από τον Στρατό στήθηκε επίσης καταυλισμός στο γήπεδο του Πολιχνίτου με σκηνές που εστάλησαν από το Κέντρο υποδοχής και Πιστοποίησης της Μίριας, μετά από εντολή του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα. Στους σεισμοπαθείς διατέθηκαν, επίσης, από το κέντρο 2.000 μπουκάλια νερό.

Στο Πλωμάρι και στα χωριά της επαρχίας Πλωμαρίου μεγάλες ζημιές έχουν υποστεί σπίτια και εκκλησίες, καθώς και άλλα κτήρια, μεταξύ των οποίων και το παλιό δημαρχείο, στο ιστορικό κέντρο της Μυτιλήνης.

Σύσκεψη για αντιμετώπιση των προβλημάτων

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο πολύκεντρο του Πολιχνίτου, κατά το οποίο εξετάστηκαν τα βήματα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκλήθηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Λέσβο.

Ο Νίκος Τόσκας μιλώντας στον «Πρακτορείο 104,9», επισήμανε ότι ολοκληρώθηκε η σύσκεψη του συντονιστικού με τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, την περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα, τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, εκπροσώπους στρατού, αστυνομίας, πυροσβεστικής, προκειμένου να δούμε τα σημερινά βήματα και τι γίνεται στη συνέχεια.

«Τα σημερινά βήματα αφορούν την καλύτερη τακτοποίηση καταυλισμών, την αστυνόμευση της περιοχής και τα επόμενα βήματα αφορούν τους ελέγχους από τους μηχανικούς και τους ελέγχους από τους σεισμολόγους, έχουν έρθει ήδη κλιμάκια σεισμολόγων από το πρωί, έχουν έρθει μηχανικοί από χθες και σήμερα με έκτακτη πτήση φτάνει και ο (υπουργός Υποδομών, Μεταφορών, Δικτύων) Χρήστος Σπίρτζης με 40 μηχανικούς, προκειμένου να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα σχολεία και μετά τα υπόλοιπα κτίρια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 Με εντολή του πρωθυπουργού, πρόσθεσε ο κ. Τόσκας, συγκροτήθηκε γρήγορα ένα μεικτό κλιμάκιο από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και «ήρθαμε χθες το απόγευμα με ελικόπτερο στη Μυτιλήνη».

Κοιτάμε τα άμεσα προβλήματα, υπογράμμισε ο κ. Τόσκας και συμπλήρωσε: «από σήμερα θα αρχίσει ο σχεδιασμός για τα επόμενα βήματα, ήδη κοιτάζουμε να ξεπεράσουμε τα γραφειοκρατικά εμπόδια προκειμένου οι άνθρωποι να πάρουν αυτό το βοήθημα, οι άνθρωποι που έχουν χάσει τα πάντα, ένα 70% με 80% των σπιτιών του χωριού (σ.σ. Βρίσα) έχει καταρρεύσει, έχει υποστεί πολύ σημαντικές ζημιές. Πράγματι είναι πολύ μεγάλη η καταστροφή στο συγκεκριμένο χωριό, αλλά, ευτυχώς, στον περίγυρο, στα άλλα χωριά δεν υπάρχουν μεγάλες καταστροφές, ίσως ελάχιστες».

«Το τι θα γίνει στη συνέχεια για το μέλλον του χωριού και το πως θα ανοικοδομηθούν, εάν θα ανοικοδομηθούν αυτά τα σπίτια ή θα πρέπει να φτιαχτούν αλλού, είναι θέμα που θα το πουν οι ειδικοί τις επόμενες μέρες» συμπλήρωσε ο κ. Τόσκας.