current views are: 9

31 Ιουλίου 2017
Δημοσίευση19:47

Σωτήρια η επιχείρηση των εναέριων μέσων στη Σαρωνίδα – Εφιαλτική νύχτα – Οι φλόγες έφθασαν στην παραλιακή

Εχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες προς τις κατοικημένες περιοχές

Δημοσίευση 19:47’

Εχουν δημιουργηθεί αντιπυρικές ζώνες προς τις κατοικημένες περιοχές

 Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες και τους δυνατούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή έδωσαν -και συνεχίζουν τώρα- οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να περιορίσουν, στον λόφο Σκόρδι, μακριά από κατοικημένη περιοχή της Σαρωνίδας, τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε της Δευτέρα το απόγευμα σε δασική έκταση στα Καλύβια Θορικού Αττικής.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν να κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από την περιοχή 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, βοηθώντας αποφασιστικά τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις στη δύσκολη προσπάθεια για να τεθεί υπό έλεγχο η πυρκαγιά, που βρίσκεται αυτή την ώρα μακριά από κατοικημένη περιοχή. Σημειώνεται ότι, χθες το βράδυ, η φωτιά πλησίασε πολύ κοντά σε κατοικίες που βρίσκονται στη Σαρωνίδα και το Λαγονήσι. 

Αυτή την ώρα επιχειρούν στην περιοχή 75 πυροσβέστες, 30 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 25 ατόμων, 11 οχήματα εθελοντών, 14 υδροφόρες ΟΤΑ και 8 της Περιφέρειας Αττικής, η οποία ενίσχυσε παράλληλα τις πυροσβεστικές δυνάμεις και με 2 ειδικά μηχανήματα βαρέως τύπου, κατάλληλα για χωματουργικές εργασίες και διανοίξεις δρόμων.

Άνδρες της Τροχαίας προχώρησαν χθες, λίγα λεπτά μετά τις 23:00, στην αναγκαστική διακοπή κυκλοφορίας της Λ. Σουνίου  από το ύψος της οδού Θ. Σοφούλη στο  Λαγονήσι μέχρι τη λεωφόρο Σαρωνίδας, καθώς οι φλόγες έφτασαν στον δρόμο, ωστόσο λίγη ώρα μετά τα μεσάνυχτα αποκαταστάθηκε και η ροή των οχημάτων διεξαγόταν κανονικά.

Μιλώντας τα μεσάνυχτα στην ΕΡΤ ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, είπε ότι το μεγάλο μέτωπο είναι από την πίσω πλευρά της παραλιακής, προς την Ανάβυσσο. «Είναι δύσβατη περιοχή και ο αέρας είναι δυνατός» σημείωσε ο αντιπεριφερειάρχης και τόνισε: Υπάρχουν πολλές επίγειες δυνάμεις όπως επίσης και πολλές υδροφόρες από τους όμορους δήμους. Όταν σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα υπήρξαν πολλές αναζοπυρώσεις» σημείωσε μεταξύ άλλων.

Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Σαρωνικού Γιώργος Σοφρώνης σε δηλώσεις του είπε ότι το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται «στην πλευρά του Αγίου Παντελεήμονα, προς την Ανάβυσσο στην παλιά χωματερή”. Εκεί είπε είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα. «Είναι μακριά από τον οικισμό της Αναβύσσου περίπου 4 χιλιόμετρα και ευελπιστούμε να την ανακόψουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας για να μην πλησιάσει  στην  κατοικημένη περιοχή» σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Το χρονικό

H τεράστια πυρκαγιά ξέσπασε γύρω στις 17:00 το απόγευμα και εξαπλώθηκε με πολύ γρήγορους ρυθμούς λόγω των δυνατών ανέμων. Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στη συμβολή των δρόμων Τενέδου και Ιόλης, κατά πάσα πιθανότητα μέσα σε οικόπεδο που δεν είχε καθαριστεί.

Σε δηλώσεις της στο newpost.gr η κυρία Νεκταρία Καρίτσα, κάτοικος Καλυβίων τόνισε: «Γύρω στις 5 το απόγευμα είδαμε καπνό και ειδοποιήσαμε αμέσως την πυροσβεστική. Δεν καταλάβαμε σε ποιο σημείο ακριβώς ξέσπασε η φωτιά, σίγουρα η πυροσβεστική θα μπορέσει να εντοπίσει καλύτερα την πρώτη εστία. Επικρατεί ψυχραιμία στην περιοχή και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά»


σχετικα αρθρα