current views are: 10

12 Αυγούστου 2018
Δημοσίευση12:58

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες στην Εύβοια – Ενισχύθηκαν από αέρος οι δυνάμεις πυρόσβεσης

Κάηκαν αγροικίες, εκκενώθηκαν χωριά και κατασκηνώσεις

Δημοσίευση 12:58’

Κάηκαν αγροικίες, εκκενώθηκαν χωριά και κατασκηνώσεις

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδιναν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Εύβοια, προκειμένου να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά που ξέσπασε το μεσημέρι της Κυριακής και απείλησε χωριά.Όπως ανακοίνωσε η πυροσβεστική τη Δευτέρα το πρωί, τις επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στη δασική πυρκαγιά στο Κοντοδεσπότι, ενισχύουν δύο αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα για την κατάσβεση της φωτιάς. 

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο ενεργά μέτωπα φωτιάς στην Εύβοια σε απόσταση 3 χλμ. από τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός, δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Ψαχνών Γ. Ψαθάς. Εξέφρασε δε την ελπίδα ότι σύντομα η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σημειώνεται ότι έχει ανοίξει ο δρόμος από και προς τη Βόρεια Εύβοια, για την οποία χθες -για λόγους ασφαλείας- είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

«Τα πράγματα εξελίσσονται ικανοποιητικά. Η αυτοδιοίκηση αντέδρασε γρήγορα και αποτελεσματικά. Ήμασταν έτοιμοι και υπήρχε σχέδιο. Η εκκένωση έγινε άμεσα. Ξεκινάς από τον άνθρωπο. Αυτός είναι το Α και το Ω. Όλα τ’ άλλα ξαναφτιάχνονται», δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην περιοχή.

Ο δήμος Διρφύων – Μεσσαπίων Εύβοιας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση. Για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκαν οι παιδικές κατασκηνώσεις Λελούδα, στη Δάφνη Νεροτριβιάς Ευβοίας και τα χωριά Κοντοδεσπότι και Σταυρός. Στο πρώτο, ωστόσο, κάηκαν κάποιες αγροικίες, όταν οι φλόγες περικύκλωσαν τον οικισμό.

Η πυρκαγιά δημιούργησε ένα μεγάλο μέτωπο ανάμεσα στα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, ενώ μέχρι αργά το βράδυ στην περιοχή έπνεαν ισχυροί άνεμοι.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι θα τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, καθώς στη γύρω περιοχή υπάρχει συμπαγές δάσος και πάρα πολύ ισχυροί άνεμοι, δήλωσε στο ΑΠΕ ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Εύβοιας Βαγγέλης Παλιός.

Σημείωσε πως για καθαρά προληπτικούς λόγους έγιναν οι εκκενώσεις των δύο χωριών (Κοντοδεσπότι και Σταυρός), όπου κατοικούν συνολικά 500 κάτοικοι.

Νωρίτερα εκκενώθηκε και η Ιερά Μονή Γοργοεπηκόου που βρίσκεται στο Μακρυμάλλι..

Στην περιοχή όπου μαίνεται η πυρκαγιά βρέθηκε ο υπουργός Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, ο οποίος μιλώντας χθες βράδυ στο ΑΠΕ τόνισε πως τη νύχτα οι επίγειες δυνάμεις θα δώσουν τη μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Ο νέος αρχηγός της Πυροσβεστικής, Βασίλης Ματθαιόπουλος, βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων και συντονίζει την επιχείρηση κατάσβεσης.

Συγκλήθηκε το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων

Παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και του γενικού γραμματέα Γιάννη Ταφύλλη, συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της αυξημένης σοβαρότητας και επικινδυνότητας της πυρκαγιάς στην Εύβοια, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση που έκανε χθες το βράδυ η εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη.

Στο Συμβούλιο Διαχείρισης Κρίσεων συμμετείχαν ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Βασίλης Ματθαιόπουλος, ο υπαρχηγός Υποστήριξης, οι συντονιστές και οι επιτελείς, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αριστείδης Ανδρικόπουλος, δύο εκπρόσωποι του ΓΕΕΘΑ και ένας του Λιμενικού.

Παράλληλα, λόγω του αυξημένου κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς έχει σημάνει συναγερμός στον κρατικό μηχανισμό και πραγματοποιούνται μικτές περιπολίες σε πολλές περιοχές της χώρας, από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τον Στρατό, καθώς και εναέρια επιτήρηση από αεροσκάφη και ελικόπτερα της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής του Στρατού και αερολεσχών.

Την ίδια ώρα, ενισχύονται από όλη την Ελλάδα οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο μέτωπο της Εύβοιας, ενώ λόγω της διακοπής της κυκλοφορίας από Χαλκίδα για Βόρεια Εύβοια και αντιστρόφως, η Αστυνομία κάνει έκκληση στους οδηγούς στον κόμβο Καστέλα, που κινούνται από την κατεύθυνση της Βόρειας Εύβοιας, να κατευθύνονται προς τα Λουτρά Αιδηψού, και να διέρχονται προς Αρκίτσα με τα φέρι μπόουτ τα οποία θα εξυπηρετούν τους πολίτες όλη τη νύχτα.

Επίσης, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις τους προς τα Ψαχνά.

Οι επίγειες δυνάμεις ενισχύθηκαν με προσωπικό, οχήματα και πεζοπόρα τμήματα από τις Περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας.

Φωτογραφίες: eviazoom / evianews / eviaportal


σχετικα αρθρα