current views are: 9

29 Σεπτεμβρίου 2018
Δημοσίευση09:38

Στη δίνη του «Ζορμπά» και η Αττική – Πώς θα κινηθεί ο κυκλώνας τις επόμενες ώρες

Ποτάμια οι δρόμοι, διακοπές κυκλοφορίας

Δημοσίευση 09:38’

Ποτάμια οι δρόμοι, διακοπές κυκλοφορίας

Ισχυρές βροχοπτώσεις σημειώνονται από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στην Αττική, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα του κυκλώνα «Ζορμπά» να διαρκούν έως τα ξημερώματα της Κυριακής.

Λόγω της έντονης βροχόπτωσης σημειώνονται διακοπές ρεύματος σε πολλές περιοχές, ενώ πολλοί δρόμοι έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, με την Τροχαία να προχωρά σε διακοπές της κυκλοφορίας

Αυτή την ώρα, κλειστή είναι Εθνική οδός Αθηνών – Κορίνθου από το ύψος των διοδίων Ελευσίνας έως το ύψος των διοδίων Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. 

Παράλληλα, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή κυκλοφορίας από το 57ο χλμ. της νέας Εθνικής Οδού Αθηνών – Κορίνθου, στην Κινέτα, στο ρεύμα προς Κόρινθο και από το 54ο έως το 57ο χλμ. της παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών  – Κορίνθου, στην Κινέτα, και στα δύο ρεύματα.

Μεγάλα προβλήματα εντοπίζονται σε δρόμους των βορείων και των νοτίων προαστίων. 

Διακοπή κυκλοφορίας αυτή την ώρα στη λεωφόρο Ποσειδώνος από το ύψος της λεωφόρου Αλίμου στο ρεύμα προς Πειραιά.

Νωρίτερα, λόγω συσσώρευσης υδάτων η Τροχαία προχώρησε στη διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων στην υπόγεια γέφυρα της παλαιάς παραλιακής στο ρεύμα προς Μικρολίμανο στο ύψος του σταδίου Καραϊσκάκη.

Διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων σημειώθηκε και στη λεωφόρο Σαλαμίνος στη Σαλαμίνα από το ύψος της διασταύρωσης με την οδό Ευρυδου έως το ύψος της συμβολής με την οδό Αρετής και επί της λεωφόρου Σαλαμίνος από το ύψος της λ. Αιαντείου έως το ύψος της συμβολής με την οδό Φανερωμένης.

Σημαντικά προβλήματα από συσσώρευση όμβριων υδάτων σημειώθηκαν και στην Λ. Μεσογείων στο ύψος του σταθμού του Μετρό «Χολαργός».

Εν τω μεταξύ, σε διακοπές της κυκλοφορίας στον Δήμο Μάνδρας – Ειδυλλίας προχώρησε νωρίτερα η Τροχαία, λόγω της κακοκαιρίας. 

Να σημειωθεί πως από τον ανωτέρω περιορισμό εξαιρούνται τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, τα οχήματα κρατικών και άλλων υπηρεσιών.

Θερμή παράκληση της Τροχαίας προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να ενημερώνονται τακτικά για τις καιρικές συνθήκες. Τονίζει μάλιστα πως εάν οι μετακινήσεις τους δεν κρίνονται αναγκαίες, είναι προτιμότερο να αποφευχθούν, ενώ αν βγουν στους δρόμους οφείλουν να ακολουθήσουν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών της Τροχαίας.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, μέχρι στιγμής η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περισσότερες από 110 κλήσεις στην Αττική για αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων.

Διακοπές ρεύματος στην Αττική

Χωρίς ρεύμα για περίπου είναι εδώ και ώρες τμήμα της Αρτέμιδας, ενώ πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώνονται και στην Παλλήνη, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Προβλήματα παρατηρούνται και σε πολλές περιοχές των βορείων προαστίων.

Παράλληλα, ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος έχουν παρατηρηθεί και στην περιοχή του Ναυπλίου ενώ τα προβλήματα είναι έντονα σε Κυπαρισσία, Ηλεία και Ερμιόνη, μετά το πέρασμα του μεσογειακού κυκλώνα «Ζορμπά».

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία έχουν ως εξής:

1. Σήμερα Σάββατο (29-09-2018):

Α. Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στο νότιο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Κυκλάδες (κυρίως τις δυτικές) και από τις απογευματινές ώρες τις Σποράδες και τη Θεσσαλία.

Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι ιδιαιτέρως έντονα στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά και πιθανώς στην Αττική. Σταδιακά μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα επεκταθούν στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, πιθανώς στα Δωδεκάνησα και προς τη νύχτα της Κυριακής (30-09-2018) στη Χαλκιδική.

Β. Άνεμοι εντάσεως 8-9 και τοπικά στα πελάγη 10 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένηση στα δυτικά από αργά το απόγευμα.

2.Την Κυριακή (30-09-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα του Σαββάτου θα επηρεάσουν τις πρωινές ώρες την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και θα σταματήσουν.

Βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική). Βαθμιαία τα φαινόμενα στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια θα εξασθενήσουν.

Β. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι 8-9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και τοπικά στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σε επίπεδο θύελλας (10 μποφόρ), με μικρή εξασθένηση αποδέκτες αργά το βράδυ.
 

3. Τη Δευτέρα (01-10-2018):

Α. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα της Κυριακής θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως τη Χαλκιδική), την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, όπου θα επηρεάσουν κυρίως τις παραθαλάσσιες περιοχές.

Β. Οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγαρευτικό απόπλου από Πειραιά Ραφήνα και Λαύριο λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατα τόπους τα 10 μποφόρ.

Δεν εκτελείται επίσης κανένα δρομολόγιο για τον Αργοσαρωνικό. Ανοιχτές είναι οι γραμμές Πέραμα-Παλούκια και Ρίο Αντίρριο. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια στη γραμμή Πάχη Μεγάρων-Σαλαμίνα και Βόλος – Σποράδες.

Σε πλήρη ετοιμότητα η Τροχαία λόγω κακοκαιρίας

Λόγω των δυσμενών καιρικών φαινομένων, που εκδηλώνονται ή προβλέπεται να εκδηλωθούν σε διάφορες περιοχές της χώρας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει ήδη ανάλογες εντολές και οδηγίες για λήψη αυξημένων μέτρων τροχαίας.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα ώστε να παρέμβουν ή να συνδράμουν όποτε χρειαστεί.

Παρακαλούνται οι οδηγοί:

•να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους,

• να ενημερώνονται για τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες,

• να αποφεύγουν τις μετακινήσεις που δεν είναι αναγκαίες, ιδιαίτερα στις περιοχές που εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα και

• να ακολουθούν τις υποδείξεις του προσωπικού των Υπηρεσιών Τροχαίας.   

Σε αυξημένη  ετοιμότητα και η πυροσβεστική

Το προσωπικό όλων των υπηρεσιών είναι σε αυξημένη ετοιμότητα, έχει γίνει διασπορά οχημάτων, προσωπικού και υλικοτεχνικού εξοπλισμού, για άμεση απόκριση σε περιοχές με αυξημένη επικινδυνότητα. Το ίδιο ισχύει και για την Αττική με δημιουργία σταθμών βάσης άμεσης επέμβασης.

Παρακαλούνται οι πολίτες, να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών, ιδιαίτερα όπου προβλέπονται έντονες βροχοπτώσεις, καταιγίδες ή θυελλώδεις άνεμοι.

Οδηγίες αυτοπροστασίας: