current views are: 10

1 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση01:27

Τελετή για τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου στο Κιλκίς

Ο δούκας του Κεντ Εδουάρδος στη Δοϊράνη

Δημοσίευση 01:27’

Ο δούκας του Κεντ Εδουάρδος στη Δοϊράνη

Με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων, παρουσία τιμητικού στρατιωτικού αγήματος και με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων επισήμων από συμμαχικές χώρες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή επετειακές εκδηλώσεις για τα εκατό χρόνια από τη λήξη του, στο νομό Κιλκίς.

Στρατιωτικά κοιμητήρια του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και το βρετανικό Μνημείο της Νίκης στη Δοϊράνη επισκέφθηκε ο δούκας του Κεντ Εδουάρδος, συνοδευόμενος από την πρέσβειρα της Βρετανίας στην Ελλάδα Κέιτ Σμιθ, ενώ επισκέφθηκε και το ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο στην περιοχή.

Το πρωί πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή στο Διασυμμαχικό Μνημείο της Νίκης στο Πολύκαστρο Κιλκίς. Οι ομιλητές, τόσο από ελληνικής πλευράς, όσο και οι εκπρόσωποι των ξένων αντιπροσωπειών αναφέρθηκαν στα δεινά του μεγάλου πολέμου και στον ηρωισμό και στη θυσία των πεσόντων στρατιωτών για την ελευθερία και την ειρήνη.

Ακολούθησε «προσκλητήριο νεκρών» κατά το στρατιωτικό πρωτόκολλο και η ανάκρουση από στρατιωτική μπάντα των εθνικών ύμνων των συμμαχικών χωρών, Γαλλίας, Βρετανίας, Ιταλίας, Σερβίας, Ρωσίας και Ελλάδας.

Ακολούθησε δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς στο Πολύκαστρο, στην οποία παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο δούκας του Κεντ του Ηνωμένου Βασιλείου , Εδουάρδος και επικεφαλής της “Commonwealth Grave Committee” και η πρέσβης της Βρετανίας στην Ελλάδα, Κέιτ Σμιθ.

Το μεσημέρι, ο δούκας του Κεντ επισκέφθηκε και κατέθεσε στεφάνι στο βρετανικό Μνημείο της Νίκης στην περιοχή της Δοϊράνης, ενώ επισκέφθηκε νωρίτερα και δύο ακόμη στρατιωτικά κοιμητήρια των δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή, στα οποία ετάφησαν βρετανοί στρατιώτες του Α’ΠΠ.

Ακολούθως, ο δούκας του Κεντ συμμετείχε και στις εκδηλώσεις μνήμης στο ελληνικό στρατιωτικό κοιμητήριο πεσόντων στρατιωτών του Α’ΠΠ, στη Δοϊράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα