current views are: 6

22 Οκτωβρίου 2018
Δημοσίευση09:23

Κακοποιοί πατούσαν στο κεφάλι ηλικιωμένους για να τους ληστέψουν – Βίασαν ένα θύμα τους

Αδίστακτοι, βίαιοι και άκρως επικίνδυνοι 

Δημοσίευση 09:23’

Αδίστακτοι, βίαιοι και άκρως επικίνδυνοι 

Αδίστακτοι, βίαιοι και άκρως επικίνδυνοι χαρακτηρίζονται οι  επτά Ρομά που συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ στο Ζεφύρι και κατηγορούνται για 10 ληστείες και 18 κλοπές.

Οι κακοποιοί δεν δίστασαν να βιάσουν μια κοπέλα 21 ετών για να της κλέψουν ένα δαχτυλίδι και ένα κινητό τηλέφωνο, να πατήσουν στο λαιμό μια ηλικιωμένη για να της αρπάξουν το δαχτυλίδι που φορούσε, ενώ σε δυο περιπτώσεις εμβόλισαν αστυνομικούς  της ΔΙ.ΑΣ με σκοπό να τους τραυματίσουν ακόμη και να τους σκοτώσουν.

Τα μέλη της σπείρας, όλοι σεσημασμένοι, επέλεγαν για θύματά τους, ηλικιωμένους, νεαρές γυναίκες τους οποίους χτυπούσαν βάναυσα ακόμη και 300 ευρώ. Έφταναν στα σημεία «στόχους» με τα δικά τους οχήματα, στα οποία έβαζαν  κλεμμένες πινακίδες από άλλα οχήματα, ενώ μετά τις ληστείες διοχέτευαν σε δίκτυο κλεπταποδόχων για να έχουν άμεση μεγάλη οικονομική ρευστότητα.

Σε πολλές περιπτώσεις δε, πλησίαζαν τα υποψήφια θύματα τους με διάφορες προφάσεις, προκειμένου να τους αποσπάσουν πληροφορίες. 

Πώς δρούσαν

Αναφορικά με την υπόθεση, εκπρόσωποι της αστυνομίας προέβησαν σε αναλυτικές δηλώσεις σύμφωνα με τις οποίες οι δράστες κινούνταν αρχικά πρωινές και μεσημβρινές κυρίως ώρες, κινούμενοι με τα οχήματά τους σε διάφορες περιοχές της Αττικής, σε ομάδα τριών ή τεσσάρων ατόμων, προκειμένουν να εντοπίσουν σπίτια – στόχους. Σε περιπτώσεις που έβρισκαν ανασφάλιστες θύρες ή παράθυρα, στάθμευαν τα αυτοκίνητά τους σε αθέατο σημείο και εισέρχονταν αιφνιδιαστικά σε αυτές, ακινητοποιώντας στη συνέχεια τα θύματά τους με την άσκηση σωματικής βίας. 

Έπιαναν κουβέντα με υποψήφια θύματα

Κατόπιν ερευνούσαν όλους τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα, ηλεκτρονικές συσκευές και άλλα τιμαλφή. Μάλιστα, προκειμένου να καταστήσουν πιο ακίνδυνη την προσπάθειά τους, σε αρκετές περιπτώσεις φρόντιζαν να γνωρίζουν από πριν, τον αριθμό, την ηλικία και το φύλο των υποψήφιων θυμάτων τους, παρουσιαζόμενοι με διάφορα προσχήματα και συνομιλώντας μαζί τους, λίγα λεπτά πριν την τέλεση των ληστειών. Σε περιπτώσεις που τα θύματά τους απουσίαζαν από τις οικίες τους, τα μέλη της ομάδας διερρήγνυαν κύριες εισόδους, παράθυρα, μπαλκονόπορτες κ.λπ. Στη συνέχεια εισέρχονταν σε αυτές, ερευνούσαν τους χώρους και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, κοσμήματα και άλλα αντικείμενα.

Ορμητήριο σε Αχαρνών και Λιοσίων

Ως ορμητήριο χρησιμοποιούσαν καταυλισμούς στις περιοχές των Αχαρνών και Άνω Λιοσίων, ενώ είχαν εντάξει στο δρομολόγιό τους το οδικό δίκτυο της Αττικής Οδού, μέσω του οποίου προσέγγιζαν ή διέφευγαν από τις περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνταν, λόγω της δυνατότητας που προσέφερε για ανάπτυξη υψηλών ταχυτήτων. 

Εξαιρετικά σκληροί

Σύμφωνα με την αστυνομία, κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους ήταν η σκληρότητα με την οποία αντιμετώπιζαν τους ενοίκους κατά τη διάρκεια της ληστείας, κυρίως ηλικιωμένα άτομα και νεαρά κορίτσια, τους οποίους δε δίσταζαν να χτυπούν βάναυσα προκειμένου να τους αποκαλύψουν σημεία απόκρυψης χρημάτων και αντικειμένων αξίας. Μάλιστα σε μία περίπτωση κακοποίησαν σεξουαλικά νεαρό θύμα τους.  

Επιπλέον χαρακτηριστικό στοιχείο της εγκληματικής τους δράσης είναι ότι, σε περιπτώσεις εντοπισμού τους από αστυνομικούς, δε συμμορφώνονταν με τις υποδείξεις τους, αλλά αντίθετα ανέπτυσσαν ταχύτητα και ενεργούσαν επικίνδυνους ελιγμούς προκειμένου να διαφύγουν. Μάλιστα δεν περιορίζονταν απλώς στην εξασφάλιση της διαφυγής τους, αλλά προσδοκούσαν τουλάχιστον τον σοβαρό τραυματισμό των αστυνομικών, όπως καταδεικνύουν τα περιστατικά εμβολισμού μοτοσικλετιστών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. 

Σε χρόνο άμεσο μετά τις κλοπές, τα μέλη της ομάδας διοχέτευαν τη λεία τους σε δίκτυο κλεπταποδόχων. Με αυτό τον τρόπο αφενός αποκόμιζαν άμεσα οικονομικό όφελος. 

Από την αξιολόγηση των πληροφοριακών στοιχείων και την ανάλυση του προανακριτικού υλικού, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται σε 10 περιπτώσεις ληστειών, σε μία εκ των οποίων κακοποίησαν σεξουαλικά το νεαρό θύμα τους, 18 περιπτώσεις διακεκριμένων κλοπών και σε 2 περιπτώσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Οι συλληφθέντες, οδηγήθηκαν χθες στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών ο οποίος τους παρέπεμψε σε ανακριτή.

 


σχετικα αρθρα