current views are: 7

5 Δεκεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:02

Η συνεδρίαση της ΔΙΣ και το «αυστηρό» μήνυμα του Μεσσηνίας Χρυσοστόμου

«Να είστε προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρετε στη ΔΙΣ γιατί μετά θα είστε όλοι υπεύθυνοι»

Δημοσίευση 10:02’

«Να είστε προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρετε στη ΔΙΣ γιατί μετά θα είστε όλοι υπεύθυνοι»

Εντός των επομένων ημερών και συγκεκριμένα στις 11,12 και 13 Δεκεμβρίου συνέρχεται υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου η δωδεκαμελής Διαρκής Ιερά Σύνοδος, για τον μήνα Δεκέμβριο, προκειμένου να ασχοληθεί με τρέχοντα υπηρεσιακά θέματα αλλά και να υλοποιήσει τις ομόφωνες (;) αποφάσεις της Ιεραρχίας σχετικά με τον διάλογο που πρέπει να ξεκινήσει η Εκκλησία με την πολιτεία για το θέμα της συμφωνίας που προανήγγειλαν Αρχιεπίσκοπος και πρωθυπουργός. Καταρχήν πρέπει να οριστεί η μικτή – εξ Αρχιερέων νομομαθών, Ιερέων και καθηγητών- επιτροπή του διαλόγου με την κυβέρνηση. Στη συνέχεια να καθορίσει η ΔΙΣ το πλαίσιο του διαλόγου και να ορίσουν τις κόκκινες γραμμές πέραν των οποίων η Ιεραρχία δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει αυτή η συμφωνία.

Πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα προσπαθήσει να περάσει στη συνεδρίαση αυτή πράγματα για τα οποία δεν είναι εξουσιοδοτημένη η ΔΙΣ, κι αυτό διότι θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα.

Γι’ αυτό και δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος επισκέφθηκε τη Δευτέρα τα κεντρικά γραφεία της Συνόδου για την διεκπεραίωση υπηρεσιακών θεμάτων της επαρχίας του και με την ευκαιρία πέρασε το κατώφλι του γραφείου του Αρχιγραμματέα της Συνόδου Επίσκοπο Μεθώνης Κλήμη, στον οποίο κατέστησε σαφές ότι για κάθε τι άλλο έξω από την απόφαση της Ιεραρχίας που θα αποφασίσει η ΔΙΣ θα έχουν όλοι ευθύνη. Και αυτό δεν το είπε σιγά δεδομένου ότι  οι φωνές του ακούστηκαν στους διαδρόμους του Συνοδικού Μεγάρου.

– Να είστε προσεκτικοί στις αποφάσεις που θα πάρετε στη ΔΙΣ γιατί μετά θα είστε όλοι υπεύθυνοι, είπε με ισχυρά φωνή που δεν σήκωνε αντιρρήσεις. Να μην παρεκκλίνει η ΔΙΣ από τις κατευθύνσεις και τις αποφάσεις που πήρε η Ιεραρχία γιατί τότε θα υπάρξει πρόβλημα.

Ο Σεβ. Μεσσηνίας έχει σηκώσει το κύριο βάρος αυτής της αντίστασης κατά των σχεδίων Τσίπρα και των συνεργατών του, μαζί με τους Μητροπολίτες Δημητριάδος Ιγνάτιο, Καισαριανής Δανιήλ και Πειραιώς Σεραφείμ. Εξάλλου προχθές κατά την εορτή του Σεβ Πειραιώς Σεραφείμ, συναντήθηκαν εκ περιτροπής πολλοί εξ αυτών των δυναμικών Ιεραρχών (πλην του Σεβ. Δημητριάδος) τόσο την παραμονή στον εσπερινό αλλά και ανήμερα της εορτής στον Πειραιά και τους δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουν. 

Ωστόσο, ο τρόπος και ο τόπος που επέλεξε ο Σεβ. Μεσσηνίας για να καταθέσει την άποψη αυτή, που εκφράζει την συντριπτική πλειονοψηφία της Ιεραρχίας δεν είναι τυχαίος. Θέλησε να μεταφέρει το μήνυμά του προς τον Αρχιεπίσκοπο- με τον οποίο, όπως λένε οι πληροφορίες μας, δεν επικοινωνεί πλέον διότι ο Αρχιεπίσκοπος δεν θέλει- με τον πιο θεσμικό τρόπο, μέσα στην καρδιά των γεγονότων.

Στην προσεχή συνεδρίαση της ΔΙΣ θα δούμε αν πέτυχε ο στόχος του Σεβ. Μεσσηνίας ή αν ο Αρχιεπίσκοπος θα θελήσει να περάσει τελικά με τον γνωστό τρόπο θέματα για τα οποία ενδεχομένως να διαφωνεί ή να μην εγκρίνει η Ιεραρχία.

Οι αντιδράσεις αυτές των Ιεραρχών στόχο έχουν να περιορίσουν τις κινήσεις του Αρχιεπισκόπου και κυρίως να δυσκολέψουν το έργο «εκείνου» ή εκείνων που κινούνται παρασκηνιακά, οπλισμένοι με την πρόσκαιρη εξουσία που τους έδωσε η ανάθεση του Αρχιεπισκόπου και κάνουν πράγματα πίσω από την πλάτη της Ιεραρχίας.

Και το έχει αντιληφθεί αυτό ο Αρχιεπίσκοπος. Γι’ αυτό και ο σιβυλλικός τρόπος που έχει επιλέξει να κάνει δηλώσεις δεν δείχνει υπεροψία, όπως τον ερμηνεύουν μερικοί, αλλά αυτοσυγκράτηση μέχρι που να δει προς τα πού θα γύρει η βάρκα για να είναι έτοιμος να αλλάξει κατεύθυνση στα πανιά του.


σχετικα αρθρα