current views are: 1

16 Μαρτίου 2019
Δημοσίευση06:04

Οι τρεις ειδήσεις του Μητσοτάκη από την Ξάνθη, τα ονόματα στις λίστες και η υποψηφιότητα Αυτιά

Κοντά στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν από την οδό Πειραιώς, οι οκτώ υποψήφιοι που απομένουν για να συμπληρωθεί το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Δημοσίευση 06:04’
αρθρο-newpost

Κοντά στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν από την οδό Πειραιώς, οι οκτώ υποψήφιοι που απομένουν για να συμπληρωθεί το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο

Κοντά στο Πάσχα αναμένεται να ανακοινωθούν από την οδό Πειραιώς, οι 8 υποψήφιοι που απομένουν για να συμπληρωθεί το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο. Ήδη η ΝΔ έχει δώσει στη δημοσιότητα τα 34 από τα 42 ονόματα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δηλώνει χθες από την Ξάνθη, πως ο τρόπος επιλογής και συγκρότησης της λίστας για τις ευρωεκλογές (με ώσμωση παλιών και νέων στελεχών), αποτελεί μια πρόγευση του τρόπου με τον οποίο θα συγκροτήσει και τα εθνικά ψηφοδέλτια.

Η επιλογή των ονομάτων για τις 8 τελευταίες θέσεις του ευρωψηφοδελτίου θα γίνει πάντως με ιδιαίτερη προσοχή, προκειμένου να σταλούν τα σωστά μηνύματα προς τους πολίτες, περίπου 30 μέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση της 26ης Μαΐου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του newpost.gr, εκπλήξεις από το λεγόμενο «star-system» δεν θα υπάρξουν, αλλά συζητούνται πρόσωπα που έχουν διαπρέψει στον τομέα τους και η ιδιότητα του καθενός κουβαλά της δική της σημειολογία.

Στο τραπέζι πάντως, παραμένει και το όνομα του δημοσιογράφου Γιώργου Αυτιά, καθώς θεωρείται επιτυχημένος επαγγελματίας στον τομέα του και ότι μπορεί να έχει διείσδυση σε ειδικά κοινά. Στη σχετική συζήτηση αναφέρθηκε προχθές στον ΑΝΤ1 και ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, με αφορμή τη φημολογία ότι είχε βάλει βέτο για ορισμένα πρόσωπα στο ευρωψηφοδέλτιο: «όταν είχα διαβάσει για το όνομά του είχα πει ότι θα είναι πολύ καλή επιλογή και το ξέρει και ο Γιώργος Αυτιάς» δήλωσε.

Μάλιστα σε ερώτηση, αν θα είναι υποψήφιος ο γνωστός δημοσιογράφος, ο κ. Μεϊμαράκης που είναι και επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου, απάντησε «θα το δούμε» για να προσθέσει ότι «θεωρώ ότι ο Αυτιάς προσθέτει και δεν αφαιρεί και καλό θα είναι να συμμετέχει. Το έχω πει και κατ’ ίδιαν στον Αυτιά και στον Μητσοτάκη». Η προσεκτική επιλογή των ονομάτων πάντως, έχει να κάνει και με το γεγονός, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ έχει δώσει στις ευρωεκλογές καθαρά πολιτικά χαρακτηριστικά, καθώς θα είναι η πρώτη φορά μετά από τέσσερα χρόνια που οι πολίτες θα προσέλθουν σε κάλπη.

Στο πλαίσιο αυτό, η αναφορά του κ. Μητσοτάκη στον τρόπο κατάρτισης των γαλάζιων ψηφοδελτίων δεν ήταν η μόνη είδηση που έδωσε χθες από την Ξάνθη. Δεύτερον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποκάλυψε και την εκτίμησή του, με βάση τα σημερινά δεδομένα, για το χρόνο που ο πρωθυπουργός θα στήσει τις εθνικές κάλπες. «Δεν έχει ο κ. Τσίπρας μέλλον, έχει τελειώσει ο ίδιος και ο ΣΥΡΙΖΑ, και το γνωρίζει καλά. Και ίσως και αυτός είναι και ο λόγος που θα επιλέξει τελικά να απολαύσει λίγους μήνες ακόμα στην καρέκλα της εξουσίας», είπε, μιλώντας για τον Οκτώβριο.

Η τρίτη είδηση έχει να κάνει με το μήνυμα της ΝΔ προς το εκλογικό σώμα ενόψει της 26ης Μαΐου: «Δεν υπάρχει χώρος σε αυτές τις εκλογές για χαλαρή ψήφο. Δεν υπάρχουν εύκολες, ανέξοδες επιλογές σε μικρότερα κόμματα διαμαρτυρίας» ξεκαθάρισε. Η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να βάλει στο στόχαστρό του τη «χαλαρή ψήφο» έχει να κάνει ακριβώς με το ενδεχόμενο οι εθνικές κάλπες να μη στηθούν μαζί με τις ευρωεκλογές, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος ένα τμήμα των πολιτών να επιλέξει μικρότερους πολιτικούς σχηματισμούς, καθώς θεωρεί ότι το διακύβευμα δεν είναι τόσο σημαντικό.

«Στις 26 Μαΐου δεν υπάρχουν περιθώρια για ανώδυνες επιλογές, για εύκολες διαμαρτυρίες, για άστοχες ψήφους σε δυνάμεις που δεν μπορούν να αλλάξουν την ροή των γεγονότων. Το μήνυμα πρέπει να σταλεί, να είναι ηχηρό και καμιά ψήφος δεν θα πάει χαμένη. Στην κάλπη θα αναμετρηθεί η αλήθεια με το ψέμα, η ανάπτυξη με την καθυστέρηση, η αξιοπρέπεια με τον κυνισμό, ο πραγματικός πατριωτισμός», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και κατά την ομιλία του την περασμένη Πέμπτη στη Βουλή.

Στόχος του γαλάζιου επιτελείου, σύμφωνα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων να κινείται γύρω από τα διψήφια ποσοστά που καταγράφονται στις δημοσκοπήσεις, με τη ΝΔ να βρίσκεται άνω του 30% και τον ΣΥΡΙΖΑ να παλεύει γύρω από το 20%. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το ίδιο βράδυ, ο κ. Μητσοτάκης θα μπορεί να ζητήσει από τον κ. Τσίπρα την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών, καθώς η δυσαρμονία λαϊκής βούλησης και κυβέρνησης θα έχει καταγραφεί με τον πιο ηχηρό τρόπο και στην κάλπη.


σχετικα αρθρα