current views are: 1

6 Απριλίου 2019
Δημοσίευση11:15

Νέο μήνυμα Τσίπρα στη Γεννηματά από το Γαλάτσι

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην πανελλαδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική συμμαχία

 

Δημοσίευση 11:15’
αρθρο-newpost

Τι θα πει ο πρωθυπουργός στην πανελλαδική συνάντηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προοδευτική συμμαχία

 

Η συσπείρωση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στην ακροδεξιά, στον εθνολαϊκισμό και τον νεοφιλελευθερισμό θα είναι το κεντρικό μήνυμα της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στο Ολυμπιακό στάδιο του Γαλατσίου σήμερα το βράδυ. Το βλέμμα, ωστόσο όλων των επιτελών της Κουμουνδούρου θα είναι στραμμένο για άλλη μια φορά στη Φώφη Γεννηματά. Η σύγκριση με το πρόσφατο συνέδριο του ΚΙΝΑΛ θα είναι αναπόφευκτή, ενώ και οι αναφορές του πρωθυπουργού στην επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής θα προκαλέσουν έναν νέο γύρο αντιπαράθεσης.

Χαρακτηριστικό της “πολεμικής” που έχει προκύψει ανάμεσα στα δυο κόμματα είναι πως σε χθεσινές συνομιλίες του newpost.gr με στελέχη της Κουμουνδούρου δεν είχαν καταλήξει αν θα πρέπει – έστω και για τυπικούς λόγους – να απευθύνουν νέα πρόσκληση στο Κίνημα Αλλαγής για τη σημερινή εκδήλωση.

Η κριτική που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η συγκρότηση της προοδευτικής συμμαχίας γίνεται με πρόσωπα από το παλαιό πολιτικό προσωπικό, όπως και επίσης ότι οι κινήσεις που στηρίζουν την πρωτοβουλία δεν έχουν καμία απήχηση στην κοινωνία πέρα από τα μέλη που τις απαρτίζουν. Η Γέφυρα, το Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών, η Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία, η Χάρτα 19, η Ακτιβιστική Κίνηση Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ενωτική Κίνηση Ευρωπαϊκής Αριστεράς, η Κοινωνική Συμφωνία, το Σοσιαλιστικό Πατριωτικό Κίνημα και ο Κόσμος,  θα δώσουν μεταξύ άλλων σήμερα το παρών.

Στην Κουμουνδούρου υποστηρίζουν ότι  μετά από το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ και το άνοιγμα στις δυνάμεις της κεντροαριστεράς η προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις του κόμματος είναι αρκετά μεγαλύτερη. Τα οφέλη βεβαίως θα φανούν μόνο στην κάλπη και πιο συγκεκριμένα στις ευρωεκλογές αν και ο ορίζοντας αυτής της συμμαχίας φαίνεται να είναι πολύ μεγαλύτερος. Παρ’ όλα αυτή η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ έχει λειτουργήσει έως ένα βαθμό συσπειρωτικά και στις τάξεις του ΚΙΝΑΛ που στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται να διεκδικεί με αξιώσεις την τρίτη θέση. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε πως και η Φώφη Γεννηματά στην τελευταία συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή “ΡΟΥΑ ΜΑΤ” με την Νίκη Λυμπεράκη δήλωσε πως η τρίτη διερευνητική εντολή είναι ο στόχος της αποκλείοντας συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πιο πριν.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν στην Κουμουνδούρου είναι πως με την προσέγγιση του χώρου του κέντρου χάνουν ένα κομμάτι του ριζοσπαστικού κοινού που είχε προσεγγίσει τον ΣΥΡΙΖΑ από το 2012. Αυτό που εκτιμούν βεβαίως είναι πως το μεγαλύτερο μέρος των συγκεκριμένων ψηφοφόρων έχουν κινηθεί ήδη είτε προς τη ΛΑΕ και την Πλεύση Ελευθερίας είτε προς την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και το ΚΚΕ.

Το μείζον για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τον πρωθυπουργό που θα μιλήσει σήμερα, είναι να θέσει το δίλημμα των επόμενων εκλογών. Ο δικομματισμός ενισχύεται και συνθλίβει τους πιο μικρούς και αντιμέτωποι θα είναι δυο πόλοι: Η πρόοδος απέναντι στο παλαιό πολιτικό σύστημα.

Η εκδήλωση που είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί στο Ολυμπιακό Γυμναστήριο Γαλατσίου.

Πριν τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μιλήσουν:

Αδαμίδης Γιώργος, πρόεδρος ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ

Κατριβάνου Bασιλική, πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Κατσέλη Λούκα, πρώην υπουργός (παρέμβαση μέσω video)

Κουτσονάσιος Χρήστος, «ΠΡΑΤΤΩ»

Μπίστης Νίκος, πρώην υφυπουργός, Γέφυρα

Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα, υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης

Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Σοσιαλιστική Πρωτοβουλία

Παναγιώτου Παναγιώτης, δημοσιογράφος, Γέφυρα

Πενταγιώτη Νατάσα, Κίνηση Πολιτών «ΚΟΣΜΟΣ»

Ραγκούσης Γιάννης, πρώην υπουργός

Ρεπούση Μαρία, πρώην βουλευτής, Γέφυρα

Ρώσσης Λάμπρος, εκπρόσωπος «Χάρτα 19»

Τζουμάκας Στέφανος, πρώην υπουργός 

Σύμφωνα με πληροφορίες την ερχόμενη Τρίτη θα συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξει στον βασικό κορμό των υποψηφίων για τις ευρωεκλογές. Πέρα από την Έλενα Κουντουρά και τον Σπύρο Δανέλλη δεν αποκλείεται στη λίστα να τοποθετηθεί και ένας υπουργός της κυβέρνησης, ενώ έχουν ακουστεί και τα ονόματα δυο προσώπων από τον καλλιτεχνικό χώρο.


σχετικα αρθρα