current views are: 1

26 Ιουνίου 2019
Δημοσίευση17:35

Μητσοτάκης: Ισχυρή εντολή για να μη μπούμε σε άλλες περιπέτειες – Καμία ανοχή στα γκρουπούσκουλα

Εκδήλωση της ΝΔ με θέμα «Νέες δουλειές και κοινωνική αλληλεγγύη»

Δημοσίευση 17:35’
αρθρο-newpost

Εκδήλωση της ΝΔ με θέμα «Νέες δουλειές και κοινωνική αλληλεγγύη»

Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ελευσίνα. Ο κ. Μητσοτάκης, ζήτησε ισχυρή εντολή στη ΝΔ ώστε «να αποφύγει η χώρα περιπέτειες όπως αυτή του δημοψηφίσματος», κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για διαστρέβλωση των θέσεων του, ενώ καταδίκασε με τον πιο έντονο τρόπο την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέλυσε τις πέντε δέσμες του προγράμματος της ΝΔ, οι οποίες συμπυκνώνονται στα εξής: Χαμηλότεροι φόροι, πολλές νέες δουλειές, στήριξη σε νέες οικογένειες, στήριξη στους αδύναμους συμπολίτες, επαναφορά της ανάπτυξης. 

«Θέλουμε δυνατή εντολή για να αλλάξουμε σελίδα στη χώρα»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ φεύγει στις 7 Ιουλίου με τη δικιά σας ψήφο, με την ισχυρή εντολή που θα δώσετε στη Νέα Δημοκρατία», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης και ανέδειξε τις προγραμματικές διαφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης με το κυβερνών κόμμα. Εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ για την περικοπή του ΕΚΑΣ την ώρα που όπως είπε, η ΝΔ θα αυξήσει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κλιμακώνοντας τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, υπογράμμισε:

  • «Αυτή η κυβέρνηση έπληξε με βαθιά οπισθοδρομικές πολιτικές κυρίως τη δημόσια Παιδεία, ενώ εμείς θέλουμε την αναβάθμισή της με αξιολόγηση. Περισσότερη ελευθερία στους εκπαιδευτικούς μας και ένα δημόσιο πρότυπο σχολείο σε κάθε περιφέρεια της χώρας. Αυτή υποβάθμισε τις παρεχόμενες υπηρεσίες, ιδίως στη δημόσια υγεία και διέλυσε με την κακοδιοίκηση τα νοσοκομεία. Ενώ εμείς θέλουμε μια ποιοτική δημόσια υγεία με οργανωμένη πρόληψη, αποτελεσματική διοίκηση των δημόσιων δομών με επαγγελματικό μάνατζμεντ και σεβασμό στα λεφτά των φορολογουμένων».
  • «Αυτοί που φεύγουν αποφυλακίζουν αθρόα ποινικούς, ενώ εμείς θα φέρουμε την ασφάλεια στις πόλεις. Και θα διορθώσουμε τα προβλήματα του Ποινικού Κώδικα στο πρώτο μας νομοσχέδιο».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη συμπλήρωση σε λίγες ημέρες, τεσσάρων ετών από το δημοψήφισμα του 2015 και ζήτησε ισχυρή εντολή ώστε, όπως είπε, να μην ξαναμπεί ο τόπος σε περιπέτειες. «Αυτές οι μέρες, είναι οι μέρες που έρχεται στη μνήμη μας αυτό το τραγικό δεκαπενθήμερο του 2015, το οποίο κατέληξε στο δημοψήφισμα, στο όχι που έγινε ναι και οδήγησε στο τρίτο μνημόνιο. Οι ίδιοι πρωταγωνιστές ζητούν την ψήφο του ελληνικού λαού. Για να μη ζήσει ο τόπος άλλη περιπέτεια στις 7 Ιουλίου, πρέπει να αλλάξει σελίδα με δυνατή εντολή στην κυβέρνηση της Νέα Δημοκρατίας για να οδηγήσει τον τόπο τολμηρά μπροστά. Θα είναι μία κυβέρνηση όλων των Ελλήνων γιατί όσο και αν κάποιοι επιμένουν να διαστρεβλώνουν τις θέσεις μας, ο λαϊκός χαρακτήρας της Νέας Δημοκρατίας, έχει γερά θεμέλια», υποστήριξε. 

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε και στις αιτιάσεις του Αλέξη Τσίπρα ότι η Νέα Δημοκρατία θα αφήσει για αργότερα την εφαρμογή των φοροαπαλλαγών που έχει στο πρόγραμμά της. «Δεν τα λένε οι μονταζιέρες του Μαξίμου, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ας ακούσει λίγο καλά τι λέμε και ας σταματήσει να διαστρεβλώνει το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θα του το στείλω το πρόγραμμά μας στο Μέγαρο Μαξίμου, φαντάζομαι πως δεν θα λαμβάνει αλληλογραφία για πολύ καιρό εκεί», ανέφερε χαρακτηριστικά και δήλωσε πως οι πρώτες μειώσεις φόρων θα ισχύσουν από τον Ιανουάριο του 2020.

Επιμένοντας στα πυρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό «ότι υψώνει σκιάχτρα, τεχνητούς κινδύνους, χρησιμοποιεί άκρως αποκρουστική φρασεολογία και διαστρεβλώνει τις θέσεις μας. Είμαστε υπέρ της επταήμερης λειτουργίας των επιχειρήσεων και όχι της επταήμερης εργασίας».

«Μια φορά ψεύτης , πάντα ψεύτης», ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες θα μας ψηφίσουν όχι με την καρδιά αλλά με το μυαλό».

Επιπρόσθετα καταδίκασε την επίθεση του «Ρουβίκωνα» στο σπίτι του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφήνοντας και γι αυτό το ζήτημα αιχμές κατά του ΣΥΡΙΖΑ. «Μια επίθεση που γίνεται 10 ημέρες πριν από τις εκλογές και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι οι πολιτικές απροκάλυπτης ανοχής σε διάφορα γκρουπούσκουλα που προσβάλουν τη Δημοκρατία μας θα τελειώσουν εάν κυβερνήσουμε», ανέφερε. 

«Χαμηλότεροι φόροι»

Ο κ. Μητσοτάκης αναλύοντας το πλάνο του για φοροελαφρύνσεις, δεσμεύτηκε για τα ακόλουθα:

  • Μειώνουμε τον εισαγωγικό συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελματίες και αγρότες από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.
  • Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
  • Και μειώνουμε τις εισφορές για κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.
  • Ταυτόχρονα ο ΦΠΑ υποχωρεί, ώστε τελικά να καθιερωθούν δύο βασικοί συντελεστές 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.  Διατηρείται, βέβαια, και ο υπερμειωμένος συντελεστής του 6%.
  • Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% για όλους και παντού στην Ελλάδα.

«Πολλές νέες δουλειές»

Αναφερόμενος στη μείωση της ανεργίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη για επενδύσεις, οι οποίες θα φέρουν ισχυρή ανάπτυξη, συνεπακόλουθα και νέες θέσεις εργασίας. Δεσμεύτηκε σε αυτό το πλαίσιο για τη δημιουργία ενός «ξεκάθαρου αδειοδοτικού και χωροταξικού σχεδίου», για «φιλικότερο επενδυτικό περιβάλλον» καθώς επίσης και για «χαμηλότερη και πιο δίκαιη φορολογία».

Ως προς τις δημόσιες επενδύσεις, υπογράμμισε πως θα αξιοποιηθεί πλήρως ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, ενώ θα αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι, ενώ θα προωθηθούν και οι συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα. «Έτσι θα δημιουργηθούν οι εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας που έχουμε ανάγκη και που έχουμε σχεδιάσει σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Οι δυνατότητες είναι πολύ μεγάλες. Αρκεί να σκεφτούμε ότι μόνο το σχέδιο Υποδομών μας περιγράφει 43.000 θέσεις εργασίας σε μεγάλα ή πιο μικρά έργα. Ενώ στην αγορά κατοικίας όλα τα συνδυαστικά μέτρα θα δημιουργήσουν ακόμη 37.000 θέσεις σε διάφορες ειδικότητες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στήριξη των νέων οικογενειών

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης έκανε αναφορά στο σχέδιο της ΝΔ για τη στήριξη των νέων οικογενειών, «για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της πατρίδας μας». Επαναφέροντας τη δέσμευσή του για χορήγηση 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα από Έλληνες πολίτες, ο κ. Μητσοτάκης διευκρίνισε: «Το επίδομα αυτό, όπως έχουμε επανειλημμένα εξηγήσει, θα δίνεται στους γονείς όλων των παιδιών που αυτόματα αποκτούν την ελληνική ιθαγένεια με τη γέννησή τους. Αρκεί δηλαδή ακόμη και ένας από τους δύο γονείς να είναι Έλληνας πολίτης».

Υποστήριξε επίσης πως θα αυξηθεί το αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί και δεσμεύτηκε πως κανένα παιδί δεν θα μείνει εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, το ωράριο των οποίων θα επεκταθεί, ΄όπως επίσης και αυτό των ολοήμερων σχολείων. Παράλληλα δεσμεύτηκε πως θα επανέλθουν τα πολυτεκνικά επιδόματα στα προ του 2018 επίπεδα.

Στήριξη των αδυνάμων

Ως προς τη στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως η ΝΔ «θα αυξήσει στο 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, ώστε να χορηγείται αμέσως σε 800.000 πιο αδύναμους συμπολίτες μας». Παράλληλα θα αυξηθούν κατά 200 εκατ. ευρώ τα επιδόματα ανεργίας, ενώ θα προωθηθεί και ένα πρόγραμμα απόκτησης ψηφιακών δεξιοτήτων που θα αφορά 50.000 μακροχρόνια άνεργους.

Επίσης σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε πως θα αξιοποιηθούν διαθέσιμα ακίνητα ώστε να δοθεί λύση στο πρόγραμμα των αστέγων.

Ανάπτυξη – Εργατική πολιτική

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας στρέφοντας το βλέμμα του προς τις επιχειρήσεις υπογράμμισε ότι θα μειωθεί ο φόρος από 28% στο 20%, και ο φόρος μερισμάτων από 10% σε 5%, ώστε να δοθούν πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις.

Δεσμεύτηκε για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία «με γενναία αντιμετώπιση των ”κόκκινων” δανείων, αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου και τόνωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων».

Διαμήνυσε ωστόσο πως η εργατική νομοθεσία θα τηρηθεί μέχρι κεραίας και τόνισε:

Αθέμιτες πρακτικές, όπως η αδήλωτη και η ανασφάλιστη εργασία, δεν χωρούν.

Παλιές συνταγές, όπως η συμπίεση μισθού με απειλή απόλυσης, δεν νοούνται.

Καθυστερήσεις πληρωμών και εργασία εκτός νόμιμου ωραρίου, δεν συγχωρούνται.

– Και μη τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, απλά δεν επιτρέπεται

Ως κίνητρο για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας θα λειτουργεί το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Όπως εξήγησε, «θα επιβραβεύονται με χαμηλότερες εισφορές οι εργοδότες που είναι συνεπείς απέναντι στους εργαζόμενους και στο κράτος».

«Κίνητρα, τέλος, θα έχουν και οι επιχειρήσεις που θα δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους. Είτε αυτές αφορούν τη δωρεάν μετακίνηση στη δουλειά είτε τη δωρεάν σίτιση, την επιπλέον ασφαλιστική κάλυψη ή και την συμμετοχή στα κέρδη της εταιρίας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως η αύξηση των μισθών θα συνδεθεί με την πορεία της ανάπτυξης. «Όσο αυξάνεται το ΑΕΠ τόσο θα αυξάνονται, κάθε χρόνο, και οι μισθοί. Και, ο κατώτερος σε διπλάσιο ποσοστό από το ρυθμό ανάπτυξης, ώστε να φτάσει τελικά στα 730 ευρώ. Αυτή είναι μία πολιτική που κάνει όλο και καλύτερη την ζωή όλων», είπε.


σχετικα αρθρα