current views are: 4

8 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση09:12

Συρίγος στο «Εκτός Γραμμής»: «Βλέπω θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Γαλλία και Τουρκία»

Η συμφωνία Τραμπ – Ερντογάν, η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και η Συρία

Δημοσίευση 09:12’

Η συμφωνία Τραμπ – Ερντογάν, η κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ και η Συρία

Την αλλαγή στάσης του προέδρου των ΗΠΑ απέναντι στον Ερντογάν και στην επιχείρηση που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει στη Συρία σχολίασε ο Άγγελος Συρίγος, ο οποίος παράλληλα αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ και την αντίδραση που ενδεχομένως να έχει η Γαλλία, αν ξεκινήσει την γεώτρηση το «Γιαβούζ».

Τα όρια Τραμπ και τα δύο κρίσιμα σημεία

«Ο Τραμπ είπε ότι είναι δική του σοφία το που θα κρίνει τα όρια στην Τουρκία. Σήμερα το άλλαξε και μίλησε για κάποια όρια ανθρωπισμού», τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και της Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και συνέχισε:

«Σημείο πρώτο, οι Αμερικανοί έκοψαν την εικόνα, το ραντάρ, που δίνουν στην Τουρκία όσον αφορά στην κατάσταση στη Συρία. Οι Τούρκοι έβλεπαν τι γινόταν στον συριακό εναέριο χώρο. Έχουν τα δικά τους μέσα, αλλά δεν έχουν την τεχνολογία όπως οι Αμερικανοί.

Δεύτερο σημείο είναι ότι έχουν απομακρυνθεί 24 από τους 1000 Αμερικανοί στρατιώτες από τα παρατηρητήρια, κυρίως για λόγους ασφαλείας, γιατί σε εκείνα τα σημεία φαίνεται ότι θα εισβάλει η Τουρκία. Οι πληροφορίες με τα βεβαιότητας είναι ότι οι Τούρκοι χτύπησαν θέσεις των Κούρδων στο Ιράκ και ίσως και στη Συρία».

Ο Άγγελος Συρίγος αναφέρθηκε στον στρατό που έχει ετοιμάσει ο Ερντογάν λέγοντας στην εκπομπή του Alpha, «Εκτός Γραμμής», με τον Τάκη Χατζή και τη Λίδα Μπόλα:

«Στο βόρειο Ιράκ είναι βέβαιο ότι έχουν χτυπήσει, στη βόρεια Συρία όχι. Το πρόβλημα σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι πώς μπαίνεις αλλά πώς βγαίνεις. Αυτή τη στιγμή η Τουρκία για να μπει μέσα έχει εκπαιδεύσει στρατιώτες που τους ονομάζει συριακό δημοκρατικό στρατό, στην πραγματικότητα είναι πρώην ισλαμιστές που μάχονταν με το ISIS και τώρα έχουν περάσει σε διάφορες άλλες ομάδες, αυτούς θα τους βγάλουν μπροστά, θα χρησιμοποιηθούν αεροπλάνα και drones για να τους καλύψουν και θα χρησιμοποιήσουν και τεθωρακισμένα.

Για την Τουρκία είναι υπαρξιακό το πρόβλημα. Εάν δεν έχεις τιμωρηθεί παλαιότερα για γενοκτονίες τις ξανακάνεις γιατί δεν ξέρεις τι γίνεται».

Για τον στόχο της Τουρκίας πρόσθεσε: «Η Τουρκία θα κάνει εθνοτική εκκαθάριση της περιοχής 30χλμ επί 400, μέσα στη Συρία. Θα εκκαθαρίσει όλους τους Κούρδους και θα εγκαταστήσει σουνίτες. Με ένα σμπάρο δυο τριγώνια είναι αυτό που λέτε για τα οικονομικά, καθώς τις νέες πολιτείες που θα φτιαχτούν εκεί πέρα θα τις φτιάξουν τουρκικές εταιρίες».

«Γιαβούζ» και Γάλλοι

Ο κ. Συρίγος αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην κυπριακή ΑΟΖ και στο τι προβλέπει σε περίπτωση που ξεκινήσει την γεώτρηση το «Γιαβούζ».

«Οι Γάλλοι έχουν άμεσα συμφέροντα στην περιοχή, έχουν ναυτικές μονάδες και βρίσκονται στην περιοχή. Θεωρώ ότι μπαίνουμε σε μια κατάσταση συγκρουσιακή που μπορεί να οδηγήσει και σε θερμό επεισόδιο, μεταξύ Γάλλων και Τούρκων. Οι Τούρκοι είναι αποφασισμένοι. Διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνει. Είμαστε σε μια φάση που η μία πλευρά απειλεί την άλλη και το αντίθετο. Οι Τούρκοι λένε ότι θα κάνουν γεώτρηση ο κόσμος να χαλάσει και από την άλλη μεριά ψαρεύουν για να δουν αντιδράσεις.

Το θέμα της συγκρούσεως έχει πολλά επίπεδα.

Η Γαλλία θεωρεί ότι είναι μεγάλη δύναμη και δεν δέχεται τέτοια πράγματα. Είναι περιοχή η οποία μας έχει δοθεί νομίμως λέει, βάση διεθνούς διαγωνισμού, οριοθετημένη, έχουμε δικαιώματα, τα παραβιάζουν και εμείς δεν πρόκειται να το δεχτούμε. Η Γαλλία θα αντιδράσει».

Τα τρία μέτωπα της Τουρκίας

«Με τίποτα δεν μπορεί να διαχειριστεί τρία ανοιχτά μέτωπα η Τουρκία, λόγω της οικονομίας της που καταρρέιε. Πρέπει να δούμε όμως πώς σκέφτεται ο Ερντογάν. Ο Ερντογάν έχει μια ομάδα 10 ατόμων, τους κολλητούς του, με τους οποίους μιλάει όλη μέρα για ίδια. Αυτοί έχουν καταλήξει ότι η λύση είναι στη Συρία η δημιουργία αυτής της ζώνης των 30χλμ για να διασπάσουν το συνεχές Κούρδων από τη Συρία στην Τουρκία και ότι πρέπει να κάνουν κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο»

Το μεγάλωμα των συνόρων της

«Οι Τούρκοι αν καταλάβουν αυτή τη ζώνη, εκ των πραγμάτων θα έχουν μεγαλώσει τα σύνορά τους, γιατί αυτή τη ζώνη θα την ενσωματώσουν στην Τουρκία. Στο Αφρίν μια πόλη που κατέχουν οι Τούρκοι εδώ και αρκετό καιρό, το έχουν ενσωματώσει με δικά τους δίκτυα, έχουν τοποθετήσει δικές τους δημόσιες υπηρεσίες και έχουν ανοίξει και δικά τους πανεπιστήμια. Έχουν καταστρέψει ιερούς τόπους των Κούρδων και των ντόπιων και ουσιαστικά το έχουν κάνει παράρτημα της Τουρκίας»


σχετικα αρθρα