current views are: 10

10 Οκτωβρίου 2019
Δημοσίευση09:02

Δένδιας στο «Εκτός Γραμμής»: «Καθολική καταδίκη της Τουρκίας – Δεν θα κερδίσει από αυτήν την περιπέτεια»

«Η Τουρκία για άλλη μια φορά δρα ως ο ταραξίας της περιοχής», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Δημοσίευση 09:02’

«Η Τουρκία για άλλη μια φορά δρα ως ο ταραξίας της περιοχής», επισημαίνει ο υπουργός Εξωτερικών.

Αυτό που θέλει να κάνει η Τουρκία στη Συρία είναι παράνομο, δήλωσε ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος αναφέρθηκε στη συμφωνία Ελλάδας – ΗΠΑ, στο μεταναστευτικό, τον ΣΥΡΙΖΑ, την Κύπρο αλλά και συμφωνία των Πρεσπών.

«Δεν μπορώ να προλέξω και να μαντέψω τι θέλουν οι Αμερικανοί. Ξέρω τι μας είπε ο Πομπέο, ξέρουμε τις θέσεις της αμερικανικής διοίκησης.

Είναι προφανές ότι η Τουρκία για άλλη μια φορά δρα ως ο ταραξίας της περιοχής. Αυτό βλάπτει και την Τουρκία. Ξεκινά μια νέα περιπέτεια, εμπλέκει στρατιωτικές δυνάμεις και θέλει να δημιουργήσει μια ζώνη που θα μετακινήσει πρόσφυγες από το έδαφός της, κάτι που δεν είναι νόμιμο. Αυτό πρέπει να γίνεται εθελοντικά και να μετακινούνται στους χώρους από όπου προέρχονται. Το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο των προσφύγων έχουν συγκεκριμένους κανόνες.

Δεν θα κερδίσει η Τουρκία από αυτήν την περιπέτεια. Δημιουργεί μια πλήρη αναταραχή, υπάρχει καθολική καταδίκη, όχι μόνο από τη δική μας πλευρά, είτε στο πλαίσιο της τριμερούς,. Αξίζει να δείτε τη δήλωση του γερμανικού ΥΠΕΞ και από εκεί και πέρα, κάτι πολύ χειρότερο για την Τουρκία, υπάρχει ήδη έναρξη διαδικασιών για να επιβληθούν κυρώσεις, πολύ συγκεκριμένες και πολύ αυστηρές», δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών στην εκπομπή του Alpha «Εκτός Γραμμής», με τους Τάκη Χατζή και Λίδα Μπόλα.

Η στάση της Τουρκίας προς την Κύπρο

«Είναι φανερό ότι η συνολική της στάση, τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ, αλλά και με το modus operandi το οποίο έχει υιοθετήσει, δεν βοηθά την όποια ελληνική διάθεση για συνεννόηση με την Τουρκία», τόνισε ο κ. Δένδιας και συνέχισε:

«Πραγματικά μας πονάει από την κατοχή στην Κύπρο. Ας σκεφτούμε ειλικρινά. Έχει κερδίσει η Τουρκία. Από την ιστορία του κυπριακού, η Τουρκία η οποία προσπαθεί επί μισό αιώνα να νομιμοποιήσει μια κατάσταση και δεν τα έχει καταφέρει, έχει κερδίσει; Τι της έχει κοστίσει αυτή η περιπέτεια; Οικονομικά αλλά και στην κοινωνία της. Τι έχει βοηθήσει τους τουρκοκύπριους;»

«Τι έχει πετύχει η Τουρκία τον τελευταίο μισό αιώνα στην εξωτερική της πολιτική; Αντίθετα, η κυπριακή δημοκρατία έχει πετύχει αυτή τη στιγμή να είναι μέλος της ΕΕ, κοιτάει την Τουρκία σχεδόν αφ’ υψηλού. Η Τουρκία αν θέλει να έχει σοβαρή σχέση με την ΕΕ πρέπει αυτό να το αποδέχεται η κυπριακή δημοκρατία και αυτός είναι θρίαμβος για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η Τουρκία η οποία διακήρυσσε δια του κ. Νταβούτογλου τη μηδενική προβληματική συμπεριφορά της, έχει καταφέρει να έχει προβλήματα με όλους τους γείτονες. Με όλους έχει κάτι να μοιράσει και να χωρίσει»

Η συμφωνία με Πομπέο

«Η αμυντική συμφωνία κατοχυρώνει την ύπαρξη στο ελληνικό έδαφος, μέσα σε ένα συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο άλλων τεσσάρων αμερικανικών εγκαταστάσεων. Οι οποίες δεν θα έχουν το καθεστώς της Σούδας, αλλά θα έχουν καθεστώς εντός ελληνικής βάσης με Έλληνα διοικητή. Και επιχειρήσεις από τις οποίες έχουν καταρχήν προδιαγραφεί στη συμφωνία και αν αυτές εξέρχονται εκτός του πλαισίου προβλέπεται ειδική επιτροπή η οποία θα παρέχει την εξουσιοδότησή της και τελικά αν αυτό δεν γίνεται θα φτάνει στους αρμόδιους υπουργούς».

«Οι αμερικανικές βάσεις μεταφέρουν στη χώρα προηγμένη τεχνολογία και τεχνογνωσία, η οποία είναι απολύτως απαραίτητη για εμάς, εάν πρόκειται και εμείς στο μέλλον να αποκτήσουμε τα ανάλογα οπλικά συστήματα.

Ακόμα κι αν οι Αμερικανοί μας τα έδιναν τώρα δωρεάν, δεν έχουμε τα χρήματα να δημιουργήσουμε τις εγκαταστάσεις που θα μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Αυτή η συμφωνία προβλέπει ότι οι Αμερικανοί θα κατασκευάσουν αυτές τις εγκαταστάσεις ώστε να μπορέσουμε και εμείς να εξοικειωθούμε και δεύτερον να τα αποκτήσουμε στο μέλλον.

Επίσης, υπάρχει αμερικανική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη. Για πρώτη φορά και για εμάς είναι εξαιρετικά σημαντικό.  Η συμφωνία είναι συμφέρουσα για την Ελλάδα και τις ΗΠΑ και κυρίως προάγει τη σταθερότητα στην περιοχή. Άρα προάγει και τα ευρωπαϊκά και τα παγκόσμια συμφέροντα. Δεν έχουμε ανοίξει καβγά με κανέναν. Είμαστε μια ευρωπαϊκή χώρα στα Βαλκάνια, κοιτάμε τα δικά μας συμφέροντα, τα συμφέρονται της περιοχής και τη σταθερότητά της και θεωρώ, ότι μπορούμε να γίνουμε υπόδειγμα και για άλλες χώρες όπως η Τουρκία, για το πώς μια χώρα ξεκινάει από ένα βαλκανικό περιβάλλον και εξελίσσεται σε μια χώρα του ευρωπαϊκού πυρήνα.

Ο κ. Πομπέο, με την παρουσία του εδώ, έμεινε τρεις μέρες. Την τελευταία φορά που ήρθε Αμερικανός ΥΠΕΞ στη χώρα ήταν το 2015 και είχε μείνει 3 ώρες. Με την παρουσία του εδώ και με την υπογραφή του έδωσε το καλώς έχειν των ΗΠΑ,  υπό την έννοια της υποστήριξης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Μητσοτάκης έχει ως στόχο την επανάκαμψη της Ελλάδας παντού. Θέλουμε λόγω για τη Συρία, τη Λιβύη, έχουμε τις τριμερείς και από την άλλη η Ελλάδα διεκδικεί ρόλο και λόγο στα δυτικά Βαλκάνια».

Η προσφορά του ΣΥΡΙΖΑ

«Υπάρχει μια τεράστια πραγματικότητα και την διακηρύσσω παντού. Ο ΣΥΡΙΖΑ αν σε ένα θέμα πρόσφερε εθνική υπηρεσία είναι ότι αποδέχτηκε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο την επιλογή του Κωνσταντίνου Καραμανλή για το πού ανήκει η Ελλάδα. Όταν ο Καραμανλής είπε ότι ανήκουμε στη Δύση, δεν εννοούσε μόνο στο ΝΑΤΟ, δεν εννούσε μόνο τη συμμαχία με τις ΗΠΑ, εννούσε την Ευρώπη και το σύνολο των ιδεών του διαφωτισμού, της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του πολίτη. Ο ΣΥΡΙΖΑ με την εξωτερική του πολιτική, αναντίστοιχη με όσα έλεγε προηγουμένως, προσυπέγραψε αυτό που η ΝΔ δια του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε διακηρύξει ως εθνική της αρχή».

Η κριτική του Τσίπρα για το μεσανατολικό

«Είναι στην αντιπολίτευση και κάτι πρέπει να πει. Αρκεί κανείς να διαβάσει το κοινό ανακοινωθέν από την τριμερή για να καταλάβει με τον πιο φανερό τρόπο όχι μόνο ότι η Ελλάδα δεν αποδέχεται την τουρκική επέμβαση στη Συρία, αλλά φροντίζει ώστε σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η επέμβαση αυτή και να καταδικάζεται και να υπογραμμίζεται το απαράδεκτο»

Η συμφωνία των Πρεσπών

«Τηρήσαμε μια έντιμη στάση. Ο Μητσοτάκης είπε ότι εγώ αυτή τη συμφωνία δεν θα την υπέγραφα,. Έχει σφάλματα. Όμως αν ψηφιστεί δεν υπάρχει κάτι που να κάνω, θα την εφαρμόσω. Αυτή τη στιγμή δίνουμε τη μάχη της εφαρμογής και της ερμηνείας. Μια συμφωνία δεν αναθεωρείται με τη βούληση μόνο του ένα. Αν η Ελλάδα διανοηθεί να αρχίσει τον αναθεωρητισμό των συνθηκών, το πού θα καταλήξουμε το φανταζόμαστε όλοι».

Το μεταναστευτικό

«Η χώρα έχει σχεδιασμό αντιμετώπισης σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Η Ελλάδα έχει δεδομένες δυνατότητες, υπάρχει ευρωπαϊκός οργανισμός Πολιτικής Προστασίας, η χώρα έχει δυνατότητες υποδοχής υπό συγκεκριμένες συνθήκες και μεγαλύτερου ρεύματος για περιορισμένο χρονικό διάστημα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η Τουρκία δεν έχει την υποχρέωση να αποτρέψει μια τέτοια πιθανότητα. »

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

«Δεν τους άρεσε αυτό που είπαμε, τι να κάνουμε τώρα. Δεν μπορούμε να είμαστε αγαπητοί σε όλους. Η Ελλάδα δεν στηρίζει την τρομοκρατία, ποτέ και πουθενά».


σχετικα αρθρα