current views are: 6

11 Νοεμβρίου 2019
Δημοσίευση14:28

Το παρασκήνιο και οι «καυτοί» διάλογοι στην ΚΟ της ΝΔ – Ασφάλεια και μεταναστευτικό ψηλά στην ατζέντα Μητσοτάκη – Η εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» και η μάχη στην ΑΣΟΕΕ

Το κέντρο, η δεξιά, τα τρολ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Δημοσίευση 14:28’

Το κέντρο, η δεξιά, τα τρολ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Την πολιτική αντιπαράθεση για το ποιος έχει την πολιτική βούληση να εφαρμόσει το νόμο και την τάξη και ποιος έδειχνε ανοχή, αναζωπύρωσε η εξάρθρωση της τρομοκρατικής οργάνωσης “Επαναστατική Αυτοάμυνα” την Παρασκευή και η έφοδος της Αστυνομίας στην ΑΣΟΕΕ την Κυριακή, όπου βρέθηκε γιάφκα με μολότοφ.

«Γιατί άραγε τόση αφωνία; Ο καθένας βγάζει τα συμπεράσματά του» ήταν οι αιχμές που άφησε η ΝΔ για τον ΣΥΡΙΖΑ που δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση. Ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης με καθυστέρηση περίπου δυο 24ωρων έδωσε συγχαρητήρια στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία και κάλεσε την κυβέρνηση να χειριστεί τα θέματα της ασφάλειας «με υπευθυνότητα και χωρίς λαϊκισμούς και προπαγανδιστικούς θεατρινισμούς».

Για την έφοδο στην ΑΣΟΕΕ υπάρχει μία αμηχανία στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Νέα κόντρα θα ακολουθήσει με αφορμή τα επεισόδια που ξεκίνησαν έξω από την ΑΣΟΕΕ, όταν μία ομάδα περίπου 50 ατόμων συγκεντρώθηκε στη συμβολή της Δεριγνύ και Πατησίων και πετούσε αντικείμενα και μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων, μετά την απόφαση της Συγκλήτου να μείνει κλειστό το πανεπιστήμιο μέχρι την 17η Νοεμβρίου με τον φόβο μήπως γίνει στόχος στις διαδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μαζί με άλλους φοιτητές μπήκε μέσα στην ΑΣΟΕΕ και τα ΜΑΤ απάντησαν με χημικά.

Οι μολότοφ βρέθηκαν στο επίκεντρο και της συζήτησης για το νέο Ποινικό Κώδικα. «Ποιο έννομο αγαθό προσβάλλει η απλή κατοχή μιας βόμβας μολότοφ;», ρώτησε τον υπουργό Δικαιοσύνης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας. «Βόλτα θα κάνει κάποιος με την μολοτόφ;» απάντησε ο Κώστας Τσιάρας. Στο μικροσκόπιο της αντιπαράθεσης θα μπουν και τα χημικά των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ.

Οι μυστικοί διάλογοι στην Κ.Ο

Η τάξη και ασφάλεια είναι στο DNA της κεντροδεξιάς παράταξης. Σε ένα brainstorming με πολιτικό, κοινωνικό αλλά και ιδεολογικό περιεχόμενο εξελίχθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους βουλευτές της ΝΔ, το Σάββατο. Η πορεία της οικονομίας που αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα της κυβέρνησης της ΝΔ και η επιτυχία της Αστυνομίας, με την εξάρθρωση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» βοήθησε στο να πέσουν οι τόνοι της γκρίνιας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό.

Υπάρχουν δύο σχολές στη ΝΔ. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Χανίων. Η Ντόρα Μπακογιάννη που «άδειασε» τον Κωνσταντίνο Κυρανάκη με αφορμή το μπάρμπεκιου και τη μπύρα απέναντι από τη δομή μεταναστών στα Διαβατά, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο», στην Κ.Ο επισήμανε ότι στα Χανιά μίλησε με δημάρχους για να φιλοξενηθούν οικογένειες προσφύγων σε χωριά που θα στηριχτούν οικονομικά και η ανταπόκριση ήταν θετική.

Αντίθετα ο επίσης βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης είπε χαρακτηριστικά ότι συνάδελφοι του βουλευτές μετά τα όσα είπε η Ντόρα Μπακογιάννη για την προθυμία των τοπικών κοινωνιών, τον έπιαναν και του έλεγαν να πάρουν κι άλλους. «Ευχαριστούμε για τις προσφορές αλλά «κλείσαμε» τόνισε. Πρόσθεσε ότι η παράταξη έχει πολλές φωνές αλλά ο σκληρός πυρήνας των ιδεών είναι η υπεράσπιση του έθνους και της εθνικής ταυτότητας και δεν πρέπει να αποκαλούνται ρατσιστές οι πολίτες που ανησυχούν.

Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Κρήτη μπορεί να δέχθηκε να φιλοξενήσει κάποια ασυνόδευτα παιδιά, αλλά έχει από τα πιο χαμηλά ποσοστά προσφύγων – μεταναστών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε εντολή για ισοβαρή κατανομή της τάξης του 1% ανά περιφέρεια και η Κρήτη έχει μόλις 0,15%. Επίσης «ο στενός πυρήνας της ΝΔ περί εθνικής ταυτότητας» προφανώς δεν πρέπει να έχει γεωγραφικά όρια, αφορά και τα νησιά που βουλιάζουν από τους μετανάστες – πρόσφυγες.

Ο αν.υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε στην Κ.Ο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει και εφαρμόζει μια συγκροτημένη πολιτική για το μεταναστευτικό – προσφυγικό σε μια δύσκολη συγκυρία. «Αλλά θα την υποστηρίξουμε και δεν θα μας εμποδίσουν τα τρόλς και οι γραφικότητες» τόνισε.

Τις κεντρώες αναφορές της ΝΔ υπεραμύνθηκε και ο Γιώργος Αμυράς.

Η Ράπτη και το μπάρμπεκιου

Παρών στο Καβούρι ήταν ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης αλλά δεν μίλησε. Του έχει επιβληθεί 10ήμερο σιωπητήριο από το Μαξίμου.

Την σκυτάλη του μπάρμπεκιου όμως πήρε και η βουλευτής Έλενα Ράπτη. Σε άρθρο της στην ιστοσελίδα romfea.gr, απάντησε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστο Γιαννούλη που αναρωτήθηκε εάν υπάρχουν και ποινικές προεκτάσεις πίσω από πρωτοβουλίες, όπως των Ενωμένων Μακεδόνων, που κάλεσαν σε μπάρμπεκιου με σουβλάκια και μπύρα απέναντι από τη δομή των Διαβατών όπου τελικά εμφανίστηκαν ελάχιστες δεκάδες κατοίκων. Μεταξύ άλλων η βουλευτής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η μουσουλμανική θρησκεία επιβάλλει την μπούρκα και τα τσαντόρ. Να υποθέσουμε πως είναι εξίσου ποινικά κολάσιμος σαδισμός να κυκλοφορούν οι Ελληνίδες με τα αμάνικα δίπλα στα κέντρα φιλοξενίας, πόσο μάλλον μέσα σε αυτά; Μήπως είναι επίσης σαδισμός να κάνει κάποιος τον σταυρό του επειδή τυχαίνει να ζει δίπλα σε μια κοινότητα προσφύγων μουσουλμάνων; Μήπως ενοχλούν αισθητικά και οι εκκλησίες, η σημαία, οι παραδόσεις; Μήπως να δημιουργήσουμε ζώνες απαγόρευσης κατανάλωσης χοιρινού σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από τα κέντρα φιλοξενίας;».

Άλλο ΝΔ άλλο ΣΥΡΙΖΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε στην Κ.Ο ότι πρέπει να καταλάβουν οι πολίτες ότι όντως η ΝΔ εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική. Το θέμα έθεσαν και άλλοι βουλευτές οι οποίοι τόνισαν ότι οι πολίτες στις εκλογικές τους περιφέρειες τους λένε ότι δεν κάνει τίποτα διαφορετικό η κυβέρνηση της ΝΔ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «πρέπει να είναι σαφές προς όλους, ότι η πολιτική της σημερινής κυβέρνησης είναι διαφορετική». «Κληρονομήσαμε ένα πρόβλημα και η Ευρώπη σήμερα, δεν έχει στρατηγική» τόνισε. «Εμείς άμεσα, ψηφίσαμε ένα νόμο που αυστηροποιεί το πλαίσιο χορήγησης ασύλου» συνέχισε. «Έχουμε το νομικό εργαλείο να εφαρμόσουμε την πολιτική μας, το οποίο δεν είχαμε ως τώρα. Μας δίνει το νομικό οπλοστάσιο να κάνει ουσιαστικό διαχωρισμό προσφύγων και οικονομικών μεταναστών».

Πολλοί βουλευτές έθεσαν θέμα μη ενημέρωσης για τις μετεγκαταστάσεις των μεταναστών- προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. «Θα απαιτήσω να σας ενημερώνουν» απάντησε ο κ. Μητσοτάκης. Δήλωσε ότι αυτήν την ώρα γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Δεσμεύτηκε, όμως, ότι «είναι η τελευταία φορά που γίνεται μαζική μεταφορά από τα νησιά στην ενδοχώρα». Ανακοίνωσε πως η κυβέρνηση προχωρά στην λειτουργία κλειστών προαναχωρησιακων κέντρων και οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα.

«Αυτοεκπληρούμενη προφητεία»

Βουλευτές τόνισαν ότι η κυβέρνηση τα πάει καλά στα άλλα θέματα της πολιτικής, αλλά ανησυχούν για το μεταναστευτικό – προσφυγικό. «Συμφωνούμε ότι είναι μεγάλο πρόβλημα αλλά μην το λέμε και το ξαναλέμε γιατί μοιάζει με αυτοεκπληρούμενη προφητεία» σχολίασε ο κ.Μητσοτάκης τονίζοντας ότι η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει και γρήγορα θα γίνουν αντιληπτά τα αποτελέσματα.

 

σχετικα αρθρα