current views are: 2

29 Νοεμβρίου 2018
Δημοσίευση10:01

Ο «Ρομπέν των Φτωχών» Τσίπρας και η μεσαία τάξη που του κουνάει το μαντήλι

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει στη Βουλή

Δημοσίευση 10:01’

Γιατί ο Μητσοτάκης δεν πάει στη Βουλή

Παραμονές των εκλογών του 2015 μετέπειτα υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έλεγε στους διαδρόμους της βουλής: «Πόσοι είναι οι άνεργοι; Περίπου ενάμιση εκατομμύριο. Δεν έχουν οικογένειες; Εχουν. Πόσοι είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι; Μερικές εκατοντάδες χιλιάδες. Δεν έχουν οικογένειες; Εχουν. Αυτούς θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ.»

Παρά τις λαϊκίστικες εξαγγελίες του τύπου ότι με ένα νόμο θα έσκιζε όλα τα μνημόνια και μεταξύ άλλων θα καταργούσε και τον ΕΝΦΙΑ τον οποίο αποκαλούσε φόρο – έκτρωμα, στις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015 κινήθηκε γύρω στο 36%. Δεν βγήκε αυτοδύναμος και εναγκαλίστηκε με τον ευρισκόμενο στα δεξιά της ΝΔ Πάνο Καμμένο.

Κι αυτό το 36% – υψηλό ποσοστό πάντως για ένα κόμμα της αριστεράς – δεν το πήρε μόνο από τους φτωχούς. Η κρίσιμη μάζα που τον οδήγησε στο Μαξίμου ήταν από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Δεκάδες χιλιάδες ψηφοφόροι εγκατέλειπαν τα δυο κυβερνητικά κόμματα και ιδιαίτερα τη ΝΔ που πάντα βασιζόταν στη μεσαία τάξη, λόγω της αύξησης του ΕΝΦΙΑ, το Καλοκαίρι του 2014. Επί κυβέρνησης Σαμαρά και με υπουργό Οικονομικών τον Γιάννη Στουρνάρα έγινε το απίστευτο αλαλούμ να μπαίνουν στάνες σε σχέδιο πόλης και άλλα τραγελαφικά. Ο ένας έριχνε το μπαλάκι των ευθυνών στον άλλον αλλά η καταστροφή ήταν μη αναστρέψιμη.

Από τότε μέχρι σήμερα ακολούθησαν τέσσερα βαριά μνημονιακά χρόνια με την υπογραφή του Αλέξη Τσίπρα. Είναι ο «μακροβιότερος μνημονιακός πρωθυπουργός» όπως τον αποκάλεσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης. Αντεξε γιατί οι ΣΥΡΙΖΑ -ΑΝΕΛ ψήφιζαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημονιακά μέτρα που επέβαλλε η τρόικα. Χώρια το τρίτο μνημόνιο με το οποίο φόρτωσαν τις πλάτες των πολιτών, μετά το θρίλερ της εξάμηνης βαρουφακιάδας. Και βέβαια αύξησε και τον ΕΝΦΙΑ που θα τον καταργούσε. 

100 ημερών συν τέσσερα χρόνια

Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέφει στο 2014. «Εμείς τις πρώτες δικές μας 100 ημέρες τις κλείνουμε τώρα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επιλέγοντας να αρχίσει τη μέτρηση από τις 21 Αυγούστου που βγήκε η χώρα από το τρίτο πρόγραμμα.

Πάρτυ έγινε στο διαδίκτυο με την επιλεκτική μνήμη του κ.Τσίπρα. Αν δεν επρόκειτο για την ίδια τη χώρα, θα μπορούσε κάποιος να αντιδράσει αυθόρμητα με την φράση «το άλλο με τον Τοτό»! 

Η στρατηγική του Μαξίμου έθεσε και το διακύβευμα των επόμενων εκλογών. Από τη μία το κόμμα των φτωχών (ΣΥΡΙΖΑ) και από την άλλη το κόμμα των πλουσίων (ΝΔ) το οποίο βέβαια είναι έωλο. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχθηκε συνειδητή «ταξική αμεροληψία» υπέρ των λαϊκών στρωμάτων και μετά επιχείρησε να το διορθώσει υποστηρίζοντας ότι ωφελήθηκε από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ «το σύνολο των λαϊκών στρωμάτων και το συντρηπτικό κομμάτι της μεσαίας τάξης», χωρίς βέβαια να πείθει τους έχοντες δυο διαμερίσματα στην Κυψέλη -όχι στην Εκάλη- με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ που δεν κατάλαβαν τη μείωση.

Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται στη Βουλή παίζοντας τον ρόλο του Αη – Βασίλη μοιράζοντας επιδόματα. Μόνο που η εικόνα του Ρομπέν των Φτωχών δεν του αρκεί για να μειώσει εντυπωσιακά την ψαλίδα των 10-11 μονάδων που χωρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ από την ΝΔ. Εκανε το στρατηγικό λάθος να αδιαφορήσει για την μεσαία τάξη που τον έκανε πρωθυπουργό και τώρα του κουνάει το μαντήλι.

Γιατί είναι απών ο Μητσοτάκης 

Οι αιφνίδιες εμφανίσεις του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή στις ψηφοφορίες των παροχών, συνοδεύτηκαν από την απουσία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός εμφανώς εκνευρισμένος τον κατηγόρησε για αμηχανία γιατί τον καλεί να ψηφίζει ένα προς ένα τα μέτρα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν ήταν εκεί ο κ. Μητσοτάκης θα μπορούσε να απαντήσει ότι εκείνος τα εξήγγειλε από το 2016 από το βήμα της ΔΕΘ (μείωση ΕΝΦΙΑ, εισφορών κλπ) διότι εξαρχής υποστήριζε ότι είναι λάθος το μείγμα της πολιτικής που ακολουθούσε η κυβέρνηση με την υπερφορολόγηση και τα ματωμένα πλεονάσματα αρνούμενη να κάνει σοβαρή διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη απαντούν ότι ο αρχηγός της ΝΔ δεν θα σέρνεται στην ατζέντα του Αλέξη Τσίπρα και τα σώου που θέλει να στήσει στη Βουλή. Πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποτελεί και το κοινοβουλευτικό πρότυπο, αντιθέτως έχει επανειλημμένα προχωρήσει σε παραβιάσεις της κοινοβουλευτικής τάξης.

Υπάρχουν όμως και πολλοί βουλευτές της ΝΔ που θα ήθελαν τον κ. Μητσοτάκη να αντιπαρατίθεται μέσα στη Βουλή με τον κ. Τσίπρα και να μην του αφήνει ελεύθερο το γήπεδο. Ακολουθεί εκλογικός κύκλος με τέσσερις κάλπες το 2019 και η αντιπαράθεση των προγραμμάτων και των πολιτικών αρχηγών βοηθάει τους πολίτες να επιλέξουν ποιος θα ήθελαν να πάρει το τιμόνι της χώρας την επόμενη μέρα.

 


σχετικα αρθρα