Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αφορολόγητο και τεκμήρια στο «στόχαστρο» των δανειστών

Αφορολόγητο και τεκμήρια στο «στόχαστρο» των δανειστών

Σειρά νέων μέτρων στην φορολογία μαζί με την εφαρμογή περίπου 150 προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου.

Σειρά νέων μέτρων στην φορολογία μαζί με την εφαρμογή περίπου 150 προαπαιτούμενων περιλαμβάνει η τρίτη αναθεώρηση του μνημονίου.

Το αναθεωρημένο μνημόνιο περιλαμβάνει την δέσμευση που έχει αναληφθεί από την δεύτερη αξιολόγηση σχετικά με τα μέτρα που έχουν ψηφιστεί εκ των προτέρων για την διετία 2019 -2020. Έτσι, αν το Μάιο του 2018 που θα γίνει η εκτίμηση για την πορεία των δημοσιονομικών για το 2019 το ΔΝΤ κρίνει ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θα πρέπει να νομοθετήσει.

Στο «μικροσκόπιο» αφορολόγητο και τεκμήρια

Στα φορολογικά, μεταξύ άλλων, συμφωνήθηκαν τα εξής:

ΦΠΑ: Να μειωθεί η γραφειοκρατία στο ΦΠΑ των επιχειρήσεων. Υπάρχει η δέσμευση ολοκληρωθεί η μελέτη για την αύξηση του ορίου ακαθάριστων εσόδων για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα το όριο είναι στις 10.000 ευρώ και μελετάται η αύξησή του στις 25.000 ευρώ.

Φοροαπαλλαγές επιχειρήσεων: Θα πρέπει να επαναξιολόγηση των κινήτρων στην φορολογία εισοδήματος επιχειρήσεων και κατάργηση των φοροαπαλλαγών των επιχειρήσεων που θα κριθούν αναποτελεσματικές ή άδικες.

Αφορολόγητο όριο: Μέχρι το Μάιο του 2018 οι θεσμοί ζητούν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να θεσπιστεί διάταξη η οποία θα ορίζει ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου που έχει προγραμματισθεί για το 2020, μπορεί να επισπευσθεί για το 2019. Αν οι δανειστές κρίνουν ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2018 τότε το αφορολόγητο όριο θα μειωθεί
Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει στη Βουλή ότι από το 2020 το αφορολόγητο θα υποχωρήσει από τα 8.636 ευρώ στην περιοχή των 5.700 ευρώ, κάτι που φέρνει επιβάρυνση 650 ευρώ το χρόνο. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώνουν φόρο και όσοι αμείβονται με 500 ευρώ το μήνα. Αν όμως υπογραφεί η πρόσθετη δέσμευση και ψηφιστεί και αυτή από τη Βουλή τότε η μείωση θα προβλέπεται ρητά ότι θα μπορεί να έρθει από το 2019 μαζί με τη μείωση των συντάξεων.

Τεκμήρια διαβίωσης: Υπάρχει δέσμευση για επανεξέταση των τεκμηρίων διαβίωσης.

Αντικειμενικές αξίες: Οι αντικειμενικές αξίες θα πρέπει να ευθυγραμμιστούν με τις εμπορικές στα ακίνητα μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στόχος παραμένει ο ΕΝΦΙΑ του 2018 να υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες. Σε ό,τι αφορά στον εισπρακτικό στόχο, αυτός παραμένει στα 2,65 δισ. ευρώ για το επόμενο έτος.
Είναι γεγονός ότι οι νέες αντικειμενικές αξίες απειλούν να βάλουν φωτιά στις λαϊκές γειτονιές σβήνοντας από τον χάρτη τιμές της τάξεως των 600 και των 700 ευρώ ανά τετραγωνικό. Σύντομα, η προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών αλλά και με βάση τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, θα οδηγήσει σε ελάχιστη τιμή 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί: Οι πλειστηριασμοί που θα γίνονται για χρέη στο δημόσιο θα πρέπει να προσαρμοστούν με αυτούς που κάνουν ιδιώτες και τράπεζες Στην κατεύθυνση αυτή θα πρέπει η τιμή εκκίνησης να είναι η εμπορική αξία, ενώ θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία ανοίγοντας έτσι το δρόμο για ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και για τα χρέη στο δημόσιο. Η ΑΑΔΕ θα ξεκινήσει δημοπρασίες ηλεκτρονικών δημοπρασιών και, εάν χρειαστεί, θα αλλάξει νομικές ή διαδικαστικές διατάξεις της αρμοδιότητός της, έως τον Απρίλιο του 2018.

in.gr

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024